Review: Punch, Kandeel en Clairet – Historische drankjes om zelf te maken

Historica en vinoloog Mariëlla Beukers heeft aan de hand van originele, historische drankrecepten uit handgeschreven bronnen een klein schattig boekje genaamd Punch, Kandeel en Clairet gemaakt. Ze laat zien hoe mensen vroeger zelf hun frisdranken en likeurtjes maakten, in een tijd waarin je deze nog niet kant en klaar kon kopen. De originele recepten gaan vergezeld van een moderne bewerking voor onze tijd, zodat je ze zelf kunt uitproberen.

Review: Punch, kandeel en Clairet - Mariëlle Beukers

Schoon water was de belangrijkste dorstlesser, gratis en bijna overal verkrijgbaar. Na water vormden bier en wijn de belangrijkste dranken. Ze golden echter meer als voeding dan als drank. Daarnaast golden wijn en bier ook als medicijn. Koffie en thee deden pas in de 17e eeuw hun intrede in Nederland en fruitsappen konden alleen gemaakt worden als er in de omgeving voldoende fruit te vinden was. In tal van archieven zijn grote verzamelingen met handgeschreven recepten terug te te vinden. Mariëlle heeft haar best gedaan om er een overzichtelijk naslagwerkje van te maken.

Review: Punch, kandeel en Clairet - Mariëlle Beukers

Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken: siropen/limonades, koffie & thee & chocolade, wijn & kruiden & specerijen, zuivel & eieren, sterke drank, zoet & zuur, fermentatie en medicinale drankjes. Bijna alle recepten zijn door Mariëlle uitgeprobeerd en vertaald naar een hedendaags recept. Recepten zonder moderne bereidingswijze zijn bijvoorbeeld de kruidenwijn met 19 ingrediënten, de kruisbessenwijn (door gebrek aan kruisbessen) en de Ratafia au lait & Eau de ma Tante door het gebruik van de schadelijke perzik- en abrikozenpitten.

Review: Punch, kandeel en Clairet - Mariëlle Beukers

De recepten worden allemaal voorafgegaan aan een kleine inleiding met daarna het originele recept en gevolgd door Mariëlles moderne versie. Soms aangevuld met tekeningen, schetsen en prenten uit die tijd. Wat ik misschien mis zijn foto’s van hoe de drankjes er dan daadwerkelijk uitzien. Je “leest” toch vaak met je ogen. Ook mis is een register, het zou fijn zijn om recepten met kaneel, eieren of sinaasappel in één oogopslag terug te kunnen vinden.

Review: Punch, kandeel en Clairet - Mariëlle Beukers

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Veel interessante weetjes over verschillende soorten drank
  • Historische context
  • Klein prijsje

Minpunten: 

  • Geen foto’s van de recepten

Punch, Kandeel en Clairet is een leuk, klein drankenboekje met historische recepten van drank. Ik heb al een paar recepten uitgekozen om zelf eens te proberen!

Nederlands | Hardcover | 9789492821119 | Druk: 1 | oktober 2019 | 80 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Het Zwarte Schaap

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.