Paddenstoelen zijn één van mijn favoriete ingrediënten, en eerlijk gezegd snap ik nooit helemaal waarom sommige mensen er niet van houden. Oké, een allergie kan ik begrijpen, maar puur en alleen de smaak of textuur niet lekker vinden? Dat gaat er bij mij niet in! Voor mij brengen paddenstoelen juist iets bijzonders in elk gerecht. De diepe, aardse smaken, die zachte of juist knapperige textuur, en de eindeloze mogelijkheden – het maakt ze voor mij bijna magisch. Dolblij was ik toen ik erachter kwam dat Martin Nordin er ook zo over dacht. De Zweedse auteur is net zo gek op paddenstoelen en besloot zijn liefde voor de aardse zwammetjes in boekvorm te gieten. Zijn Paddenstoelen kookboek verscheen eind deze zomer en is een prachtige voorbode op alle zwamgerechten die de komende maanden weer de eettafel gaan passeren!
[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]
Paddenstoelen van Martin Nordin neemt je mee op een culinaire reis door de wereld van paddenstoelen en is hiermee een rijke bron van inspiratie voor liefhebbers van plantaardige gerechten. De zwammetjes zijn naast lekker bijzonder veelzijdig en dus vond Nordin het hoog tijd dat er een kookboek geschreven werd waarin paddenstoelen de hoofdrol spelen, vol recepten die zowel beginnende als ervaren koks aanspreken.
Nordin, bekend van zijn werk met creatieve vegetarische gerechten, presenteert paddenstoelen als ingrediënt met eindeloze mogelijkheden. Het boek richt zich niet alleen op de bereiding, maar ook op de unieke smaken en texturen die paddenstoelen geven aan gerechten. De recepten in het boek variëren van eenvoudige dagelijkse maaltijden tot uitgebreide gerechten die indruk maken tijdens een etentje.
In Paddenstoelen geeft Martin Nordin je meer dan 75 vegetarische recepten waarin allerlei soorten paddenstoelen de show stelen. Van kastanjechampignons en portobello’s tot oesterzwammen en shiitake – er zijn ontzettend veel heerlijke paddenstoelen die je op verschillende manieren in je gerechten kunt verwerken. Denk aan smakelijke soepen, stoofschotels, pasta’s en dumplings, maar je kunt paddenstoelen ook als topping gebruiken, op broodjes, burgers en pizza’s. Paddenstoelen zijn superveelzijdig.
CONCLUSIE
Ik wist enigszins dat paddenstoelen veelzijdig waren, maar zó veelzijdig als Martin laat zien in zijn Paddenstoelen kookboek, dat wist ik niet. Hoewel het boek compact is, wist Martin toch ruim 75 gerechten op basis van paddenstoelen te verzamelen en te bundelen tot een prachtig naslagwerk. En juist nu de herfst voor de deur staat, groeit mijn verlangen naar hartige en stevige kost, en komt het boek waarschijnlijk veel van pas.
Een favoriet recept uit het boek zijn de dumplings gevuld met oesterzwam, champignon, spitskool en bosui. En met een etentje op de agenda waarbij een veganistische gast aanschuift, denk ik dat dit favoriete recept héél snel op tafel zal staan.
Pluspunten:
- De bereidingsstappen van de recepten zijn numeriek opgesomd. Superfijn! Zo zie je minder snel een stap over het hoofd.
- De recepten variëren in moeilijkheidsgraad, waardoor er voor elke kok iets te vinden is.
- Het boek is heeft een fijne prijs, waardoor het ook zeer geschikt is als cadeau voor de feestdagen.
Minpunten:
- Er wordt geen algehele bereidingstijd gegeven bij de recepten.
- Niet elke paddenstoelen soort is even gemakkelijk verkrijgbaar. Voor enkele soorten zal je naar een groothandel of ‘groente juwelier’ moeten.
Nederlands | Druk: 1 | 9789023017400| september 2024 | Hardcover | 192 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Becht.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER LEUKE BOEKEN:
Geef een reactie