De Amerikaanse Tim Anderson is iemand die door zijn passie voor het nemen van risico’s en Japans streetfood de Britse tv-show Masterchef won met een hamburger recept. ‘Nanban’ betekent in het Japans ‘Zuidbarbaars’ en het was de bijnaam van de eerste Europese kolonisten in Japan. Recentelijk heeft Tim een nieuw kookboek over Japan uitgebracht: Japan Easy! Voor nog meer inspiratie.
Het boek ziet er van de buitenkant al heel cool uit; open rug (wel met een soort latex laag) met stippen en het formaat is ook heel vreemd. Smal en hoog. Leuk om eens wat anders te zien! Tim is dus geen echte Japanner; maar een japanofiel (en nee; dat is niet iets vies). De liefde voor de Japanse keuken begon in zijn thuisstaat Wisconsin met kijken naar chefs op tv. Later verhuisde hij zijn Britse grote liefde achterna naar Groot-Brittannië, maar de passie voor de Japanse keuken bleef. Hij gaf zich in een opwelling op voor de Britse Masterchef en won die ook nog! Nu heeft hij een eigen restaurant genaamd Japanese Soul Food restaurant Nanban in Brixton, London.
De recepten in dit boek zijn in 7 hoofdstukken ingedeeld : basisrecepten, kleine gerechten, grote gerechten, gegrilde gerechten, ramen, desserts en dranken. Het idee is dat er geen voor- of hoofdgerechten zijn; de gerechtjes worden normaal gesproken allemaal tegelijk op tafel en worden door iedereen gedeeld.
Het water loopt al in m’n mond bij het zien van de heerlijke gerechtjes: crispy tonkatsu, tsukune, kushiyaki, soki soba, toriten of de hiyajiru. Het ziet er allemaal heel clean en simpel uit, maar de ingrediëntenlijsten liegen er soms niet om. Dit is geen kookboek voor de beginnende japanofiel. Ook sommige ingrediënten klinken zelfs mij vreemd in de oren, en dat terwijl ik toch een vaste bezoeker ben van alle grote toko’s hier rondom Den Haag.. Een uitdaging dus om alles bij elkaar te snuffelen.
Niet alle recepten hebben een waslijst aan ingrediënten; tonkatsu en tsukune vallen bijvoorbeeld reuze mee; en er staat ook een snackje in met knoflook met als ingrediënten knoflook, boter en sojasaus.. Dat moet wel lukken volgens mij.. ;)
Alle recepten hebben een interessante inleiding over bijvoorbeeld de herkomst of achterliggende traditie van het recept. Niet alle recepten hebben een foto, maar dat zijn vaak de gerechten die een variatie zijn op een gerecht waar wel een foto van is.
Ik vond het superleuk om te zien dat er ook een heel hoofdstuk gewijd was aan dranken, maar bij nadere inspectie viel dat me toch wel een beetje tegen. Geen van de drankjes (met alcohol) zijn met huis-tuin en keukenmiddelen te maken. De limonades zijn daarentegen weer wel gemakkelijk te maken.
Conclusie
Pluspunten:
- heerlijk inkijkje in de Japanse keuken, gebruiken en tradities
- veel recepten
- veel variatie in vlees-, vis- en groentegerechten
Minpunten:
- Voor de beginnende thuiskok zijn er maar een paar echt simpele recepten
- Sommige producten zijn moeilijk te vinden
Nanban betekent misschien ‘zuidbarbaars’ maar zo zijn de recepten niet; geraffineerd, gedurfde smaken, heerlijke foto’s en kommen met ramen waar je zo in wilt duiken. :D
Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!
Geef een reactie