Review: Lessen in Lekkers

Voor wie de Volkskrant leest kende ze al: de wekelijkse kooklessen/recepten van de crème de la crème van de Nederlandse cuisiniers. Van groenten tot koken met organen, afval of wild. En van de moderne Surinaamse keuken tot Hollandse pot en hippe cocktails. Een selectie van de beste artikelen uit Lessen in Lekkers is nu gebundeld.

Review: Lessen in Lekkers - Mac van Dinther en Rein Janssen

Het boek is verdeeld in 13 hoofdstukken, elk met zijn eigen chef in de hoofdrol. Opvallend is dat er slechts 1 vrouw bij zit.. Nel Schellekens moet de vrouwelijk eer hoog houden.. 😉

Review: Lessen in Lekkers - Mac van Dinther en Rein Janssen

Elk hoofdstuk heeft een introductie van de chef, inclusief een klein interview. Daarna komen er verschillende recepten aan bod met daarbij ook weer een klein interviewtje bijvoorbeeld over bepaalde ingrediënten of een techniek die in dat recept gebruikt wordt.

Review: Lessen in Lekkers - Mac van Dinther en Rein Janssen

De chefs (en de thema’s) die voorbij komen zijn: Timo Janse-De Vries (cocktails), Juan Navarro (tapas), Jonathan Karpathios (groente), Wouter Klik (lekkers in zeeland), Niven Kunz (Dutch cuisine), Ramon Beuk (modern Surinaams), Jef Schuur (lekkers op Texel), Iwan Driessen (nouvelle normaal), Dick Soek (lekkers op het wad), Leendert Scholtus (modern wild), Nel Schellekens (vijfde kwartier), Werry van Leeuwen (koken met afval) en Cees Holtkamp (koekjes).

Review: Lessen in Lekkers - Mac van Dinther en Rein Janssen

Fotografie is altijd belangrijk in een kookboek, maar Rein Janssen trekt dit wel naar een nieuw niveau. Sommige foto’s van gerechten zou ik zo hier thuis aan de muur hangen! De foto’s zijn stuk voor stuk prachtig, maar niet heel praktisch als je één van de gerechten wilt koken. 😉

De recepten zijn uitdagend maar te doen voor een enthousiaste thuiskok. Niet superveel ingredienten, maar soms zitten er misschien wat meer ‘cheffy’ dingen bij zoals slakken, populierboleet of varkensbloed. Maar het gros van de recepten zijn met standaard producten van de super gewoon te maken.

Review: Lessen in Lekkers - Mac van Dinther en Rein Janssen

Wat ik wel echt stom vind is dat er geen legenda is. Het is best een dik boek; als je dan moet gaan zoeken naar dat recept met schol? Dan ben je wel even aan het bladeren…

Review: Lessen in Lekkers - Mac van Dinther en Rein Janssen

Ik heb ook weer even geturfd qua vlees/vis/vega: 35 recepten met vlees, 23 recepten met vis en 32 vegetarische recepten (90 recepten in totaal).

Conclusie

Pluspunten:

 • Superleuk om de interviews met de chefs te lezen
 • De fotografie is prachtig gedaan
 • De recepten zijn uitdagend, maar goed te doen voor een ervaren thuiskok

Minpunten:

 • Geen legenda
 • De foto’s zijn prachtig, maar geven weinig leidraad voor hoe het gerecht thuis op je bord eruit moet komen te zien.

Waarom maken ze iets op een bepaalde manier klaar, van wie hebben ze dat trucje geleerd, waar halen ze inspiratie vandaan.. Dat is bijna nog wel het leukste om te lezen naast alle recepten. Ook bij de recepten worden (kritische) vragen gesteld over het gerecht of de ingrediënten. Lessen in Lekkers geeft zo echt een klein kijkje in de keuken van een aantal Nederlandse chefs.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marie-Louise schreef:

  Heel lekkere en budget vriendelijke recepten. Hartelijk dank.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Graag gedaan Marie-Louise! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.