REVIEW: Koken tussen Vulkanen – Ko Sliggers

Ik wist niet dat ik ze had: stoute schoenen! Ik zag bij de Wereld Draait Door dat het kookboek Koken tussen Vulkanen was genomineerd voor Kookboek van het Jaar, en ik dacht bij mezelf: “Die zou ik wel willen hebben!” Als afgestudeerd geoloog + een kookboek met vulkanen… 🙂 Dus de stoute schoenen aangetrokken en bij Uitgeverij Loopvis gevraagd om een recensie-exemplaar.. En zo geschiedde. Koken tussen Vulkanen is trouwens ook gekozen door de vakjury als Beste Kookboek 2014.

Het juryrapport: Het boek is wars van alle clichés over hoe een kookboek eruit dient te zien. Te beginnen bij de fotografie die vaak al kokende ontstaan lijkt te zijn. Vermoedelijk met een smartphone, recht van boven in de pan geschoten. Het resultaat is niet altijd even smakelijk maar illustreert treffend de werkwijze van de kok-ontwerper-onderzoeker-fotograaf-schrijver: spontaan, gedreven en eerlijk. Zo toont zich ook het omslag, of beter gezegd het ontbreken ervan. Een slap, bruin karton die van de bodem van een kist met sinaasappelen gevist lijkt te zijn. Wie de moeite neemt in dit boek te duiken zal blijven lezen en wordt beloond met waardevolle informatie over de politieke en rijke culinaire geschiedenis van Zuid Italië. De recepturen zijn uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven. Je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft kan wel boodschappen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek!

Koken tussen vulkanen 1

Het boek is inderdaad een beetje vreemd om vast te houden, net alsof hij nog niet af is… Rare bruine kaft en een gifgroene achterkant. Voorin staan vooral veel Italiaanse sfeerfoto´s, geschiedenislessen over Sicilië, beschrijving van verschillende producten en uitleg over de Siciliaanse kookstijl.

Koken tussen vulkanen 2

De recepten zijn verdeeld in 7 hoofdstukken: sughi, antipasti, primi, contorni, secondi, dolci en merende.

Koken tussen vulkanen 3

Sommige recepten zijn wel heel erg basis (leg gesneden groente op een grillplaat). De meeste recepten zijn iets uitgebreider, maar nog steeds niet al te moeilijk.

Koken tussen vulkanen 4

Er zijn wel recepten waar ik als nuchtere Hollandse mijn vraagtekens bij plaats; zoals de kalfstestikels in anijsroom of de lamsdarm om een jonge prei.. :S

Koken tussen vulkanen 6

Omdat er maar kleine foto´s bij de recepten staan, is er veel ruimte om recepten te plaatsen, en Ko doet dat dan ook. Zie je op de ene pagina niets van je gading? Op de volgende pagina staan er weer 4!

Koken tussen vulkanen 5

Het enthousiasme en de liefde van de schrijver spat je van de pagina´s tegemoet, dat zie je wel in de verscheidenheid aan recepten en de manier waarop hij ze beschrijft.

Koken tussen vulkanen 7

Als je snel door het boek bladert, heb je al gelijk het gevoel van “Oh, dat wil ik wel maken, hmm die ook! Dat klinkt ook lekker voor dit weekend..”

Conclusie

Pluspunten

 • Veel achtergrondinformatie over Sicilië, de producten en de kookgeschiedenis
 • Je krijgt heel veel recepten in een compact kookboek
 • Je zal hem nooit misschien in je boekenkast met de felgroene rug

Minpunten

 • Als je je wilt verlekkeren over prachtige foodfoto´s is dit niet jouw kookboek
 • Er staat helemaal niets in over de Siciliaanse wijnen of koken met wijn

Voor wie meer van de Siciliaanse keuken of de Italiaanse keuken wilt leren, en niet al te moeilijk wil koken, is dit een ideaal boek! Maak je gewoon je eigen foodfoto´s… 😉

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Loopvis

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Linda Delichef schreef:

  Gelijk heb je, wie niet waagt, wie niet wint! Het boek klinkt erg interessant, binnenkort een doorbladeren!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Je kan het altijd proberen inderdaad! Ik raad het boek zeker aan als je van de Italiaanse keuken houdt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.