Review: Jeruzalem Yotam Ottolenghi

Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi is alweer het derde boek (uit 2013) van de populaire Joodse chef. Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi zijn de twee mannen achter de succesvolle Londense deli’s met de naam Ottolenghi. Naast koken delen ze een andere passie: die voor hun thuisstad Jeruzalem. Beide mannen zijn in hetzelfde jaar in deze stad geboren, Sami aan de Arabische kant, Yotam aan de Joodse kant. Bijna dertig jaar later ontmoetten ze elkaar in Londen en ontdekten dat zij hun taal, geschiedenis en liefde voor lekker eten met elkaar deelden.

Jeruzalem - Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi

Het boek bestaat uit een inleiding en 9 hoofdstukken: groenten, peulvruchten & granen, soepen, gevuld, vlees, vis, hartig gebak, snoeperijen & desserts en smaakgevers.

Jeruzalem - Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi

Voorbeelden van recepten zijn de salade van wortelgroenten met labneh, maqluba, polpettone en een clementinetaart met amandelsiroop. Klinkt nu al goed toch?

Jeruzalem - Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi

Niet alle recepten hebben een foto (bij het recept voor snijbietbeignets staat een foto van een schoenmaker… ?) en dat is jammer. Verder zijn de recepten niet te uitgebreid of moeilijk. Ik denk dat 90% van de recepten gemaakt kan worden met producten uit een grote supermarkt of van de markt. Mits je al een grote kruidenverzameling hebt. Voor sommige ingrediënten zoals zuurbessen, ingemaakte citroenen en pikant ingemaakte mango zal je toch naar de toko of midden-oosterse winkel moeten. Maar dat is natuurlijk nooit een straf.. 😉

Jeruzalem - Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi

De recepten worden altijd voorafgegaan door wat extra achtergrondinformatie of aanpassingen. Tussen de recepten door krijg je een kijkje in het leven van de mensen in Jeruzalem, de tradities/gebruiken en hoe er vroeger gekookt werd.

Jeruzalem - Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi

Conclusie

Pluspunten:

  • Frisse, moderne kijk op de Israelische/Joodse/Midden-Oosterse keuken
  • Leeslintje
  • Uitgebreid register
  • Niet al te moeilijke recepten
  • Leuke inkijkjes in het leven van mensen en de tradities/gebruiken
  • Goede combinatie van vlees, vis & vegetarisch

Minpunten:

  • Niet bij alle recepten een foto

Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi is al in 2013 uitgegeven. Maar de heerlijke recepten en uitnodigende foto’s zorgen er toch vaak voor dat ik dit kookboek uit de kast pak voor inspiratie!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.