Review: Dit is een boek over bier

Je kan niet meer om de populariteit van bier heen in 2017. Ik zeg expres geen ‘speciaal’bier, want volgens Raymond van der Laan (schrijver van Dit is een boek over bier en bierschrijver voor o.a. de Volkskrant) is elk bier speciaal! Ondanks dat er veel boeken over bier uitkomen dit jaar zijn er nog genoeg nieuwe bieren en brouwerijen om het interessant te houden.

Dit is een boek over bier - Raymond van der Laan

Het boek bestaat uit 6 algemene hoofdstukken (o.a. ingrediënten, proces & getallen) en daarna 24 mini-hoofdstukjes met elk een eigen biertype als onderwerp. Bijvoorbeeld alt, bock, porter, saison of tripel.

Wat fijn is is dat Raymond in het begin heel duidelijk uit kan leggen wat nu precies EBU, EBC en PLATO is, zodat je dat nooit meer kan vergeten. En het geeft je gelijk een beetje houvast wanneer je deze info op een flesje ziet staan.

Dit is een boek over bier - Raymond van der Laan

De hoofdstukken over de verschillende stijlen bier beginnen altijd met een overzichtspagina met daarop basisinformatie over alcoholpercentage, kleur, serveertemperatuur en nog meer handige info. Ook wordt er uitgelegd waar bijvoorbeeld de naam vandaan komt of waar de oorsprong van deze stijl bier ligt. Handig voor de feestjes en partijen.. 😉 Wist je trouwens dat de naam Imperial Stout komt van de export in de 18e eeuw van stout naar de Russische keizerin Catharina de Grote, die een groot liefhebber was van dit type bier? Zo gaat het verhaal in ieder geval… 😉

Dit is een boek over bier - Raymond van der Laan

Naast bekende brouwerijen zoals Uiltje, Gulpener, Jopen, Hertog Jan, de Molen, Kompaan en BrewDog staan er ook een heleboel brouwerijen/bieren in waar ik nog nooit van gehoord had! Wie kent bijvoorbeeld Old Rasputin bier van brouwerij North Coast uit Californië? Ik niet… 😉 En zo staat het boek vol met onbekende bieren uit België, Duitsland, de Verenigde Staten en ga zo maar door. Superleuk om op deze manier nieuwe biertjes te ontdekken!

Dit is een boek over bier - Raymond van der Laan

Aan het eind van het boek gaat Raymond nog in op een aantal stijlen die niet uitgebreid ter sprake zijn gekomen in het boek zoals gruit, red ale en de trappistenbieren.

Dit is een boek over bier - Raymond van der Laan

Wat minder aan het boek is zijn de kleine lettertjes; vooral bij de uitleg over het brouwproces. En sommige pagina’s zijn wat moeilijker te lezen omdat de kleur van de pagina heel donker is (donkerrood of donkerbruin) en dan zwarte print.. Beetje onhandig.

Conclusie

Pluspunten:

  • Super uitgebreid boek
  • Leuk dat er ook zoveel (voor mij) onbekende bieren in staan
  • Veel extra informatie over de verschillende stijlen bier
  • Duidelijk uitleg over IBU, EBU, EBC en PLATO
  • Prijs (€14,95)

Minpunten:

  • Kleine lettertjes
  • Sommige pagina’s zijn wat slechter leesbaar door het kleurgebruik (donkerrood of donkerbruine pagina’s met zwarte letters bijvoorbeeld)

Dit is een boek over bier is een boek voor de bierliefhebber die elk bier speciaalbier vind! En met dit schappelijke prijsje krijg je een hoop bierboek voor je geld! 😀 Welk bier ga jij als eerste proberen?

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.