REVIEW: Het Krokettenboek – Johannes van Dam

Johannes van Dam is bekend van DeDikkevanDam, zijn restaurantrecensies in het Parool maar misschien nog wel het bekendst door zijn liefde voor de kroket! Ik zag hem zelfs even voorbij komen in een oud programma ´Streetfood´ op 24Kitchen waar hij iemand de wondere wereld van de kroket liet zien. Hij was al jaren bezig met de research en het schrijven van een krokettenboek, maar helaas heeft hij het nooit af kunnen maken. Joosje Noordhoek en Jonah Freud, beiden goed met hem bevriend, hebben het boek op basis van zijn gegevens voltooid.

het krokettenboek (Small)

Het is een handzaam klein boekje (± 22 bij 14 cm) en heeft dezelfde soort opmaak en lay-out als DeDikkeVanDam. Beetje grijzig papier met alleen zwart-wit afbeeldingen en tekst.

Het boekje in bespreekt een aantal algemene zaken zoals de geschiedenis van de kroket, wat voor bouillon en roux je het beste kunt maken/gebruiken en hoe je het beste de kroket kunt bereiden. Daarna zijn de recepten ingedeeld in 5 categorieën: op basis van witte saus, op basis van ei en brood, op basis van granen en peulvruchten, op basis van puree en zoete kroketten.

het krokettenboek4 (Small)

Je zou misschien denken dat je alleen een groentekroket zou kunnen maken als vegetarische optie, maar er worden nog veel meer mogelijkheden gegeven in dit boek. Kroketten met rijst, gierst, bonen, spinazie en kaas worden allemaal behandeld. Ook handig dat er bij de recepten en in het register een handig V´tje staat bij de vegetarische varianten.

het krokettenboek3 (Small)

Maar voor de vleeseters onder ons is er toch wel de meeste keus. Kroketten met kalfsvlees, niertjes, zalm, kip, paling of pulled pork, ze komen allemaal aan bod.

Het leuke is dat er ook veel oude recepten in staan (zie foto hierboven, een recept van rond 1800) of recepten van bekende chefs zoals Paul Bocuse, August Escoffier en Cees Holtkamp.

het krokettenboek2 (Small)

Naast recepten is er ook ruimte voor grappige anekdotes (Wim Sonneveld en de krokettenman) en oude reclame´s voor kroketten.

Conclusie

Pluspunten:

 • Veel recepten om ideeën mee op te doen
 • Leuk dat er ook genoeg vegetarische varianten instaan
 • Handig klein boekje, ideaal als cadeautje

Minpunten:

 • Geen foto´s van de gerechten
 • Geen enkele pagina in kleur, misschien de oude advertenties in kleur zou er wat meer uitspringen.

Dit is een leuk, klein boekje ideaal voor iemand die van kroketten en snacks houdt.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & Van Ditmar

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. William r. hartman schreef:

  Please tell me how I can purchase Mr. Van Dams Kroketten cook book.

  Thank you,
  William Hartman

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi William, you can click on the link below the article; it will take you to a webshop where they sell this book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.