REVIEW: DeDikkeVanDam – Johannes van Dam

Dit is met recht een ONWIJS DikkeVanDam, geschreven door Johannes van Dam. Bijna 900 pagina´s komen je tegemoet over de meest uitéénlopende ingrediënten, producten en eetgewoontes.

review de dikke van dam (Small)

Dit is GEEN standaard kookboek met mooie foto´s, maar een naslagwerk met heel veel tekst, begeleidt door hele mooie gravures. Zie het als een encyclopedie, waarin je bijna alles wat je kan bedenken (en meer) over eten kan opzoeken.

Dit is alweer de achtste druk van deze pil; helaas is Johannes al sinds september 2013 al niet meer onder ons, maar in dit boek blijft zijn scherpe, kritische, sarcastische en enthousiaste toon voortleven.

2014-12-20 19.49.06 (Small)

Per onderwerp worden de historische en culinaire aspecten uitvoerig beschreven. Ook de persoonlijke ´band´ met een ingrediënt of gerecht komt regelmatig aan de orde.

Er worden veel bekende ingrediënten/producten/recepten besproken; zoals de aardbei, beignet, spruit of een doodgewone vork. Maar ook onbekende ingrediënten/producten zoals engelwortel, picada of een fadge.

2014-12-20 19.51.02 (Small) (2)

En dat maakt dit boek zo ontzettend gaaf. Zelfs bij een (voor ons) heel gewoon ingrediënt zoals een aardbei of wortel weet Johannes 3 pagina´s vol te praten over de geschiedenis, waar je op moet letten met kopen, hoe te bewaren, waar hij de beste ooit gegeten heeft en als toegift nog een paar kleine tips/recepten hoe je het beste dit product tot zijn/haar recht kan laten komen.

Conclusie

Pluspunten:

  • Ontzettend uitgebreide catalogus
  • Heerlijke sarcastische humor van Johannes (“De zaak is inmiddels gesloten. Goed zo!”)
  • Je leest zelfs met plezier over een lepel!
  • Leuke kleine doorkijkjes naar zijn jeugd/leven in Amsterdam

Minpunten:

  • Het papier is heel erg dun, waardoor je niet te hardhandig moet bladeren. (Ik snap het ook wel, anders is dit boek straks een halve meter dik, maar toch)
  • Misschien hier en daar een mooie ingekleurde gravure zou ook niet misstaan

Het is geen traditioneel kookboek, maar voor de echte ´foodie´ is dit bijna verplichte kost… 😉 Heerlijk om even door te bladeren, te blijven hangen bij een leuke anekdote, of om juist even op te zoeken wat Johannes over een bepaald product te zeggen heeft dat je net in huis hebt gehaald!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & Van Ditmar

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.