Review: Echt Bier Kookboek

Het bierthema is hier heel goed doorgevoerd: in de kaft zit een bierviltje verwerkt! 😀 Natuurlijk ga ik die er niet uitdrukken.. Ben je helemaal mal.. 😉 Maar het idee is wel tof!

Review Echt Bier Kookboek - Stevan Paul, Torsten Goffin, Daniela Haug

Echt bier kookboek is gemaakt door 2 Duitse culinaire dudes en één dudette: Torsten Goffin woont in Keulen en werkt als fotograaf, culinair journalist en scenarioschrijver voor televisie. Hij heeft een blog over ‘eten, drinken en andere cultuuruitingen’. Stevan Paul woont in Hamburg. Hij is kok, auteur van twee succesvolle kookboeken en de oprichter van een van de meest gelezen Duitse blogs: nutriculinary.com. Daniela Haug is filmproducent en fotograaf. Haar foto’s op het gebied van kunst, auto ‘s, reizen en eten en drinken verschijnen in gerenommeerde Duitse en internationale tijdschriften.

Review Echt Bier Kookboek - Stevan Paul, Torsten Goffin, Daniela Haug

Het boek bestaat uit 5 grote hoofdstukken: voorgerechten en amuses, vis en schaaldieren, vlees en gevogelte, klassieke bierkeuken en biersnacks, gebak en desserts. Elk hoofdstuk bestaat uit een aantal recepten, reportages bij bijvoorbeeld een brouwer en info over bijpassende biersoorten.

Review Echt Bier Kookboek - Stevan Paul, Torsten Goffin, Daniela Haug

Je moet wel weten dat het van origine een Duits bierboek is; de recepten en de besproken bieren zullen ons ‘Ollanders dus soms wat onbekend in de oren klinken.

Review Echt Bier Kookboek - Stevan Paul, Torsten Goffin, Daniela Haug

De recepten zijn toegankelijk en niet al te moeilijk. Bijvoorbeeld in boter gestoofde prei, pompoenrösti, kipragout in een saus van donker bier of in bier gebraden varkensvlees. Over het algemeen bevat het gros van de recepten (40 van de 57 recepten) vlees of vis; dat is wel handig om te weten voor de vega’s onder ons.

Review Echt Bier Kookboek - Stevan Paul, Torsten Goffin, Daniela Haug

Wat ik wel dacht na het lezen van de titel, was dat er in elk recept bier zou worden gebruikt. Maar dat is dus niet zo. Ik ben even gaan turven: bij 38 van de 57 recepten is bier een ingrediënt; in 19 van de 57 recepten dus niet. Ook de besproken brouwerijen in de reportages zijn redelijk onbekend in Nederland. Van de 14 brouwerijreportages kende ik alleen Schneider Weisse en Brouwerij de Molen uit Bodegraven (en de enige NLse brouwerij die wordt besproken in het boek).. Terwijl ik voor mijn gevoel wel aardig wat buitenlandse biertjes heb mogen proeven. Dus er valt zelfs voor mij nog genoeg te ontdekken! 😀

Review Echt Bier Kookboek - Stevan Paul, Torsten Goffin, Daniela Haug

Conclusie

Pluspunten:

  • Leuk dat het thema van bier uitgebreid is met recepten
  • Toffe reportages langs (voor mij) onbekende brouwers
  • Duidelijke foto’s
  • Begrijpelijke tekst over de culinaire rol van bier
  • De recepten zijn toegankelijk en niet te moeilijk
  • Toffe cover met het bierviltje

Minpunten:

  • Van mij hadden wel meer recepten bier als ingrediënt mogen hebben
  • Receptenregister had echt uitgebreider gemoeten i.p.v. alleen een alfabetische lijst van de recepten
  • Sommige bieren uit het boek zijn in Nederland niet (of slecht) verkrijgbaar
  • Bierazijn komt vaak terug als ingrediënt (als alternatief wordt er wittewijnazijn gegeven) maar heb ik hier in Nederland nog nooit ergens in de winkel zien staan.

Echt bier kookboek is een kookboek voor de bierliefhebber die denkt dat ie alles al kent.. 😉 Wil je een overzicht van de Nederlandse biertjes? Daar zijn andere boeken voor. Wil je meer weten over (grotendeels) de Duitse biercultuur (er zit ook één brouwerij uit Nederland, 1 uit Australië, 1 uit Oostenrijk, 1 uit Groot-Brittanië en 1 uit de USA bij) , inclusief recepten, reportages en weetjes? Dan zit je goed! 😀

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.