Review: De sensaties van smaak

Bob Holmes laat zien in ‘De sensaties van smaak’ welke chemische, biologische en psychologische processen aan de basis liggen van onze smaak.

Review: De sensaties van Smaak - Bob Holmes

Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken en een epiloog: broccoli & tonic, bier uit de fles, uit zijn op pijn, onze hersenen en wijn, onze honger stillen, waarom niet leguaan, de killertomaat en bloody mary met bloemkool.

Op populair wetenschappelijke manier gaat hij op onderzoek uit bij chefs, restaurants en onderzoeksinstituten. Op zoek naar waarom we smaken soms niet herkennen, niet lekker vinden en nog veel meer.

Interessant is bijvoorbeeld het experiment wat hij doet: wat is erger om te verliezen: je reuk of je smaak? Iedereen heeft als hij/zij verkouden is het idee dat je eten minder lekker smaakt. Maar met behulp van verschillende (o.a. plantaardige) stofjes heeft Bob zijn zout en zoet receptoren in zijn mond weten uit te schakelen. En probeerde daarna een hamburger met frietjes te eten. Hel! Alsof hij klei zat te eten. Dus ondanks dat we denken dan geur 70% van onze smaak bepaalt, is er misschien toch een grotere rol voor de smaak van je eten.

Zo is bijvoorbeeld de crunch cruciaal voor de smaak van chips.. Door proefpersonen 180 pringles te laten eten en via koptelefoons hun eigen gekraak terug te laten luisteren, bleek dat de proefpersonen de chips lekkerder vonden als het gekraak harder was. Uitkomsten van enkele experimenten vind je ook terug in het Fat Duck restaurant van Heston Blumenthal. Zeevruchten eten terwijl je via oordopjes krijsende meeuwen en klotsende branding hoort.

Zelf heb ik ook ooit zo’n ‘experiment’ ondergaan. Op een persevent van een nieuwe Glenfiddich kregen we in verschillende ingerichte ruimtes (met andere vloer, muziek, geur) verschillende reageerbuisjes met whisky te proeven. Daarna werd gevraagd welke smaken we herkenden in de whisky. Maar het bleek elke keer dezelfde whisky te zijn.

Conclusie

Pluspunten:

  • Luchtige beschrijvingen van wetenschappelijke experimenten
  • Interessante inzichten over hoe proeven nu echt werkt
  • Je wilt gelijk dingen zelf gaan testen

Minpunten: 

  • Misschien hadden het meer hoofdstukken kunnen zijn; nu begint het hoofdstuk ‘onze hersenen en wijn’ eerst met 4 pagina’s over pringles… Noem dat hoofdstuk dan anders of splits het op.

Bob Holmes brengt met De sensaties van Smaak op toegankelijke manier de wetenschap achter hoe we proeven. Zijn verhaal geeft verrassende inzichten in een fenomeen dat we dagelijks voor lief nemen.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Atlas Contact.

Hebben? Je bestelt ‘m hier als paperback of ebook:

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Fleur schreef:

    Wat een interessant boek! Er komt inderdaad veel meer bij smaak kijken dan alleen je smaakpupillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.