Review: Dat smaakt naar meer

Dat smaakt naar meer is het eerste boek van sommelier Jan-Willem van der Hek. In 2012/13 en 2016/17 was hij zelfs De Beste Sommelier van Nederland! Nu heb ik natuurlijk ook een (oud)sommelier thuis op de bank zitten, dus ik ben een beetje bevooroordeeld.. 😉 

Review: Dat smaakt naar meer - Jan-Willem van der Hek

Penicillin cures, but wine makes people happy – Alexander Fleming

Het boek bestaat uit grofweg gezien 2 hoofdstukken: Theorie en Praktijk. Daaronder vallen bijvoorbeeld de subhoofdstukken, witte wijn, rosé wijn, bij je thuis en in het restaurant.

Review: Dat smaakt naar meer - Jan-Willem van der Hek

De hoofdstukken worden ondersteund met informatieve infographics en kaartjes. Hoe maak je bijvoorbeeld rosé wijn? Of hoe bereken je hoeveel flessen je in huis moet halen voor een feestje?!

Review: Dat smaakt naar meer - Jan-Willem van der Hek

Per druif worden de karakteristieken omschreven, inclusief welke wijn volgens Jan-Willem echt da bomb is in zijn klasse. Bijvoorbeeld bij ‘Merlot’is de Pétrus 1945 uit de Pomerol (Bordeaux) de perfecte versie van Merlot. Maar of je die ooit gaat proeven in je leven… 😉 Gelukkig geeft hij ook wat betaalbaardere alternatieven.

Review: Dat smaakt naar meer - Jan-Willem van der Hek

De bucketlijst is een grappig lijstje om je vertrouwder te maken met wijn; drink bijvoorbeeld dezelfde wijn op 3 verschillende temperaturen, bestel eerst de wijn in een restaurant, dan pas het eten of drink een wijn uit 6 verschillende frisdrank/water/wijnglazen. Leuk om op deze manier mensen over wijn te laten nadenken.

Review: Dat smaakt naar meer - Jan-Willem van der Hek

Het register is tweedelig, 1x ingericht op druivenrassen, 1x op landen en gebieden. Ook is er een begrippenlijst met moeilijke termen.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Leuke kennismaking met wijn
  • Laagdrempelig
  • Goede infographics
  • 2 registers

Minpunten: 

  • Voor mij voldoen niet altijd tekeningen van hoe wijnranken groeien, dan wil ik ook foto’s zien.

Wijn is niet eng, ingewikkeld of spannend. Wijn is leuk! In Dat smaakt naar meer weet Jan-Willem van der Hek op laagdrempelige manier van een noob een echte wijnkenner te maken. Wijn is fijn! 😀

Nederlandstalig | 176 pagina’s | 9789000357666 | november 2017

Dit boek is beschikbaar gesteld door Spectrum.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.