Op bezoek bij de Kikkoman brouwerij

De Kikkoman brouwerij hoor ik je denken? Ja, want sojasaus wordt echt volgens authentiek Japans gerecht gebrouwen! Ik mocht een kijkje nemen in de enige Kikkoman brouwerij van Europa in Hoogezand-Sappemeer (vlakbij Groningen)! 😀

Bezoek Kikkoman brouwerij Hoogezand-Sappemeer

Het proces van sojasaus brouwen bevat zoveel ‘bedrijfsgeheimen’ dat ik zelf geen foto’s/filmopnamen mocht maken in de brouwerij.. Vandaar dat er in dit artikel ook een aantal officiële youtube filmpjes staan die gemaakt zijn om het proces beter uit te leggen.

De naamBezoek Kikkoman brouwerij Hoogezand-Sappemeer

De naam Kikkoman heeft een bijzondere betekenis, net als veel Japanse namen. ‘Kikko’ betekent schildpadpantser en ‘man’ betekent 10.000. Volgens een Japanse sage leven schildpadden 10.000 jaar en symboliseren zij geluk, succes en een lang leven. Vanuit deze gedachte ontstond vele jaren geleden niet alleen de naam ‘Kikkoman’, maar ook het logo. De karakteristieke zeshoek (hexagoon) bestaat namelijk uit een gestileerd schildpadpantser en het Japanse Kanji-karakter voor het getal 10.000 en symboliseert daarmee eveneens de verbinding van ’traditie’ en ‘innovatie’.

Hoe wordt sojasaus gemaakt?

Stap 1
Het begint allemaal met maar 4 ingrediënten: sojabonen, tarwe, zout en water. De sojabonen worden eerst geweekt in water en daarna gestoomd, de tarwe wordt geroosterd en daarna geperst en het zout wordt in water opgelost.

Stap 2
De gestoomde sojabonen worden gemixt met de tarwe en er wordt een speciale schimmel toegevoegd: de Kikkoman Aspergillus. Deze mix heet de koji. Deze koji wordt dan 3 dagen bewaard op een constante temperatuur zodat de schimmel zijn werk kan doen. Na 3 dagen krijg je dan shoyu koji – de essentiële basis van sojasaus.

Stap 3
De shoyu koji wordt naar een tank gebracht en gemixt met het zoutwater mengsel. Deze oplossing wordt moromi genoemd , een soort beslag, dat vervolgens wordt gefermenteerd en gerijpt in de tank. Dit proces duurt enkele maanden, wat er voor zorgt dat de moromi een rijke smaak, aroma en kleur krijgt. Een vergelijkbaar proces als met bier maken! Het ruikt ook een beetje als een bierbrouwerij!

Stap 4
Nadat de rijpingsmeester aangeeft dat de moromi klaar is (dat kan soms 4 maanden duren, soms wel 6!) wordt de moromi in een lange doek gepompt van wel een kilometer lang. Het doek wordt dan opgevouwen en de ruwe sojasaus (nama-shoyu) druppelt dan zo uit het doek. Om meer sojasaus uit het doek te krijgen wordt er een klein beetje druk bovenop de stapel doek uitgeoefend (150 tot 250 bar) waar ze wel een dag over doen. Zo wordt de druk heel langzaam opgebouwd; anders krijg je teveel wrijving van het doek en wordt de temperatuur te hoog wat allemaal nadelig is voor de nama-shoyu. Wat er achterblijft in het doek wordt soycake genoemd. De heldere sojasaus wordt vervolgens door een stoompijp gegoten om het te steriliseren en pasteuriseren.

Stap 5

En dan kan de sojasaus de flesjes in! Het hele proces kan zo wel 6 maanden duren voordat je sojasaus hebt… Hadden jullie dat ooit gedacht? Ik zeker niet!

Bezoek Kikkoman brouwerij Hoogezand-Sappemeer

EN WIST JE DAT:

 • Japanners wel 6 LITER sojasaus per jaar consumeren?
 • Je heel gemakkelijk een heel lekker sausje voor de friet kunt maken met sojasaus? Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel ketchup, een paar druppels tabasco en een theelepel Kikkoman sojasaus… Even roeren.. En je hebt samurai saus!
 • Sojasaus ook superlekker is met een klontje boter op een gepofte aardappel?
 • Kikkoman in Japan een deel van de sojacake gebruiken voor het maken van visitekaartjes?
 • Al sinds 1997 de fabriek in Hoogezand-Sappemeer staat?
 • Onderzoeken van Wageningen UR in samenwerking met Kikkoman, hebben aangetoond dat Kikkoman sojasaus een perfect alternatief is voor zout. Het kan de zoutinname in bepaalde gerechten zelfs tot 50% verminderen.
 • De term Ponzu (vroeger Ponsu in Japan) komt oorspronkelijk van het Nederlandse woord Pons, dat wij nu kennen als Punch (het drankje gemaakt van vruchtensappen). De zure aard van deze saus leidde tot de uiteindelijke su met het teken 酢 (su), dat azijn betekent.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Kikkoman Nederland

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments Voeg uw reactie toe

 1. esther schreef:

  Heerlijk, ik eet het niet vaak maar vind het heerlijk! Dol op sushi ook en zal terugdenken aan je blog en de enorme verwerking van dit product!

 2. Verena schreef:

  Ik besefte niet dat daar zoveel werk voor nodig was! Zelf ben ik niet zo fan van sojasaus, maar mijn vader wel!

 3. Claudia schreef:

  Wat leuk dat je daar bent geweest! Ik gebruik het groene flesje van Kikkoman voor bij de sushi. En ook wel door Thaise gerechten. Die combo met mayo ga ik onthouden.

 4. Grappig om te zien hoe het gemaakt wordt je beseft niet dat er zoveel werk aan vooraf ging.

 5. Marieke schreef:

  Wat leuk dat je dat allemaal van zo dichtbij hebt mogen bekijken! Zo kijk je toch weer heel anders aan tegen de potjes in de supermarkt!

 6. Rosita schreef:

  Wat leuk om te lezen! Ik heb ook altijd een flesje sojasaus van Kikkoman in de kast. Ik vind het erg lekker.

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Allemachtig wat gebruiken Japanners veel sojasaus zeg! Ik gebruik het zelf graag over gebakken rijst. Dat vind ik lekker pittig. Maar die van ons is van Conimex.

 8. Blog & Beauty schreef:

  Ik gebruik die flesjes sojasaus voor de sushi, heerlijk. En wat leuk om meer over het hoe en wat van deze flesjes te lezen, erg interessant. En ook nog eens zo dichtbij ( ik kom uit omgeving Groningen ).

 9. Bianca Schrijft schreef:

  Wat grappig om te lezen. Eigenlijk nooit beseft hoeveel werk er in gaat zitten. Wel erg, ik dacht als eerst aan een bierbrouwer toen ik de titel las. Was een leuke verrassing om dan het artikel te lezen!

 10. Aileen schreef:

  Wat interessant om te lezen! Zo een flesje staat bij mij altijd in de kast. Leuk om te weten waar de naam nu ook vandaan komt en het logo. En die combi met majo, die ga ik echt eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.