Misschien wel het meest bekende drankje dat Tilburg produceert, is het kruidenlikeurtje Schrobbelèr. Vooral tijdens het bruisende carnavalsseizoen speelt Schrobbelèr een niet te missen rol. Hoewel het drankje inmiddels wijdverspreid is, begon het verhaal ooit in een Tilburgse huisbar genaamd ‘Bij den Schrobbelaar’. Ik sprak met Boy Joosten, sinds 3 jaar Manager Belevenisfabriek bij Schrobbelèr.

Op bezoek bij Schrobbeler

De bedenker van dit kruidige brouwsel was Tilburger Jan Wassing, die in 1973 een kruidig drankje ging maken tegen zijn maagklachten, maar van de toendertijd verkrijgbare producten alleen maar meer klachten kreeg. Het geheim van Schrobbelèr ligt in de samenstelling van wel 43 verschillende kruiden, hoewel de precieze mix een zorgvuldig bewaard familiegeheim is. Enkele ingrediënten worden echter prijsgegeven tijdens de rondleiding door de fabriek: kruiden zoals steranijs, kaneel en kruidnagel zijn goed herkenbaar. Maar verrassend genoeg zit er ook knoflook in, wat niet direct proefbaar is. “Deze toevoeging versterkt juist de andere smaken in Schrobbelèr” verteld Boy enthousiast.

Op bezoek bij Schrobbeler
Op bezoek bij Schrobbeler

Kruikenzeikers

Het Tilburgse karakter van Schrobbelèr blijkt niet alleen uit zijn samenstelling, maar ook uit zijn naam en geschiedenis. Boy: “De naam is afgeleid van ‘de schrobbelaar’, een ambachtsman werkzaam in de wolindustrie van Tilburg. De taak van deze schrobbelaar was het reinigen van geverfde wol. De schrobbelaar droeg altijd een kruik bij zich, waarin urine werd verzameld voor deze taak*. Dat is ook de rede dat Schrobbelèr niet in een standaard fles wordt aangeboden maar in een kruik”.

*Daarom heet Tilburg tijdens carnaval ook de Kruikenstad en zijn inwoners kruikenzeikers.

De eerste batch Schrobbelèr van Jan Wassing bestond uit 80 flessen, waarvan ruim de helft tijdens carnaval verkocht werden. Het was een groot succes, maar helaas overleed Jan kort daarop. Zijn zoon Pieter-Jan Wassing wilde het recept niet verloren laten gaan en bracht samen met een Tilburgse distillateur Schrobbelèr officieel op de markt. Nu werkt ook kleinzoon Jan Eijsermans in het bedrijf en is Schrobbelèr in heel Nederland (en ver daarbuiten) verkrijgbaar.

Hoe drink je Schrobbelèr?

Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ bij het drinken van een Schrobbelèr; maar de versie met ijsblokjes en een stukje limoen is toch wel erg lekker. Ook lekker in de koffie trouwens voor een Tilburg Coffee of maak hem een beetje warm met een dot slagroom erop; zo drinken de Belgen hem het liefst. En is er dit jaar zelfs een heus Schrobbelèr Kookboek op de markt gekomen!

Het Schrobbelèr Kookboek is een luxe boekwerk met daarin 50 heerlijke recepten van Schrobbelèr liefhebbers, professionele koks, bekende Nederlanders en andere inzenders waarbij 1 ingrediënt centraal staat; Schrobbelèr. De gerechten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken, van ‘koffietijd’ tot de ‘nachthap’. Zo is er op ieder moment van de dag een passend recept en dat in iedere moeilijkheidsgraad. Het boek biedt op deze manier voor zowel de fanatieke hobbykok als ervaren chef, een passend gerecht.

bezoek schrobbeler
schrobbeler kookboek

Schrobbelèr lied

Dat zelfs bekende Tilburger Guus Meeuwis een fan is van Schrobbelèr, wordt duidelijk in zijn nummer “Drink Schrobbelèr,” waarin hij vol lof zingt over de kruidige likeur. Dit illustreert de blijvende band tussen Tilburg en dit unieke drankje, dat voortkomt uit een spontane creatie en inmiddels zijn weg heeft gevonden naar harten en glazen wereldwijd.

Zelf op bezoek

De ANWB heeft de Schrobbelèr rondleiding zelfs uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van Noord-Brabant 2023’, dus zeker een bezoekje waard. De rondleidingen (inclusief Schrobbelèr drankjes, versnaperingen, quiz & muzikaal vertier) duren 3 uur en zijn te boeken op zaterdag en zondag via de website van Schrobbelèr.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.


MEER DRANK TIPS:

?c=283&m=1837407&a=290703&r=schrobbeler&t=html