Ongewoon Lekker in de Achterhoek!

Op uitnodiging van Stichting Achterhoek Toerisme was ik afgelopen week samen met een hele roedel collega-bloggers uitgenodigd om eens te genieten van de heerlijke wildgerechten die de chefs in de Achterhoek weten te maken. Ongewoon Lekker in de Achterhoek! 😀

ETEN

Op het station werden we al hartelijk ontvangen met een heerlijk verwarmende wildbouillon met bieslookroom van Brasserie 6 in Zutphen. Net een Irish Coffee! 😀

Wildbouillon Brasserie 6 Zutphen Zutphen Zutphen

Daarna met een gids een korte wandeling door het centrum van Zutphen; wisten jullie dat die gaten bovenin het gebouw waren om spreeuwen te vangen om ze daarna op te eten?

We hadden al zeker 30 minuten niets meer gegeten, dus tijd voor de lunch, ook bij de mannen van Brasserie 6! Carpaccio van hert, een duivenborstje ingepakt in ham, linzen en een huisgemaakt fazantenkroketje. Jammer dat de duif ietsje te ver was, maar de rest was om van te smullen! De speciale wildwijn (Brindisi Corte Ottone Riserva DOC) is lekker fruitje en heeft genoeg body om tegen al dat vlees z’n mannetje te staan.

Brindisi Corte Ottone Riserva DOC

Brasserie 6 Zutphen

Te paard

En toen hup de bus in naar Hotel Bakker in Vorden waar de paardenkoetsen al klaar stonden! En in die koetsen stond al een hele doos met hapjes voor ons klaar om tijdens de rit van te genieten. Coppa van wildzwijn met mandarijn en ganzenlever, chaud-froid van ree (stoofvlees in een gelei) met een mousse van eend en gans en een marbré (een soort paté in laagjes) van ree, ganzenlever, rode wijn en framboos.

Lekker in de Achterhoek - Hotel Bakker paardenkoets

Lekker in de Achterhoek - Hotel Bakker paardenkoets

En weer door! 😛 Naar de Strandlodge in Winterswijk (1 Michelinster); het oude paviljoen aan de rand van het Winterswijkse Strandbad. Daar werden we eerst getrakteerd op een kleine demonstratie reerug ontbenen waarna we konden genieten van drie bereidingen van ree met groene kool, aardappel pindacrème, koolraap (die ik nog iets te hard vond), oliebolletje van boerenkool en een jus van Vuur & Vlam; bier van brouwerij de Molen uit Bodegraven (niet de Achterhoek).

Strandlodge Winterswijk

Strandlodge Winterswijk

molen

Toen was alweer het laatste restaurant aan de beurt: Moulin Bistronomie in Borculo. Moulin Bistronomie is gevestigd in een watermolen, waarvan het rad nog steeds naast de gedekte tafeltjes zijn rondjes maakt. Bijzondere ambiance! Het gerechtje ziet er op het eerste gezicht simpel uit; gebraden hertenkalf rugfilet met blokjes rode biet, knolselderijpuree, pommes soufflé  en een plakje eekhoorntjesbrood. Maar het vlees heeft een fantastische cuisson, de knolselderij is bijna zoet en de rode biet heerlijk aards. Voor mij de winnaar (maar gelukkig was het geen wedstrijd) van de dag.

Moulin Bistronomie Borculo Moulin Bistronomie Borculo

SLAPEN

En als je dan toch in de Achterhoek bent, maar er dan gelijk 2 dagen van! Ik heb een nachtje mogen slapen in het Hampshire Hotel – ’s Gravenhof in Zutphen; een prachtig statig hotel uit de zeventiende-eeuw midden in het centrum van Zutphen. Fijne uitvalsbasis om door Zutphen te slenteren/shoppen en de Achterhoek te ontdekken.

Hampshire Hotel - 's Gravenhof Zutphen Hampshire Hotel - 's Gravenhof Zutphen

DRINKEN

We kunnen al heerlijk eten & slapen in de Achterhoek, maar er is ook heel veel lekkers te drinken! 😀

In brasserie/grand-café stadsbrouwerij Cambrinus in het hartje van Zutphen maakt Gerrit al 10 jaar verschillende bieren; de koperen ketels staan letterlijk in de zaak! Heel exclusief, want de bieren zijn alleen verkrijgbaar in de brasserie zelf! Vast op de tap Liesje (blond bier vernoemd naar Gerrit’s vrouw Elice), Broedertje (een dubbel, vernoemd naar de Broederkerk in Zutphen), Droge Nap (een tripel, vernoemd naar gevangenbewaarder Teunis die al zijn geld er doorheen zoop en overbleef met een droge nap = lege portemonnee) en de Magistraat (een barley wine, vernoemd naar de rechterlijke macht van Zutphen). Daarnaast maakt Gerrit ook seizoensbieren; onder andere een witbier, een oktoberfestbier, een urtyp, een dubbelbock en een saison. Daarnaast zijn er speciale bier-spijs menu’s en kan je een high beer doen. Genoeg redenen om eens een bezoekje te brengen! 😀

Stadsbrouwerij Cambrinus Zutphen Stadsbrouwerij Cambrinus Zutphen

Ben je klaar met je biertje dan kan je doorrijden naar Wijngaard de Braoke waar Gerrit (niet te verwarren met Gerrit de bierbrouwer.. 😉 ) in het Gelderse Laren sinds 2003 op 1 hectare grond zijn eigen druivenstokken heeft staan. Er staan 2 blauwe soorten: regent & rondo en 4 soorten witte druiven: johanitter, solaris, riesel (variant van de riesling) & souvigier gris. Er is een klein proeflokaaltje en een winkeltje waar je naast de verschillende wijnen ook een aantal andere streekproducten kunt kopen. Daarnaast kan je je bezoek aan de wijngaard combineren met bijvoorbeeld een solextour, een workshop likeur maken of klootschieten.

Wijngaard de Braoke

Wijngaard de Braoke


Deze perstrip is mogelijk gemaakt door Stichting Achterhoek Toerisme. Voor meer informatie over de wildweken, wijnbouw in de Achterhoek of andere arrangementen kijk op wildetenindeachterhoek.nl of achterhoek.nl.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.