Lascaux 4 is het Centre International de l’Art Pariétal Montignac-Lascaux zoals het nieuwe spectaculaire prehistorische experience center even buiten Montignac officieel heet. Dit Centre is uitgegroeid tot één de belangrijkste toeristische attracties van de Périgord.
Maar misschien eerst nog wat geschiedenis over Lascaux.
Lascaux 1: Op 8 september 1940 vonden 4 vrienden (Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel, Simon Coencas en hond Robot) per toeval de ingang van een grot. Wat ze daar zagen waren fantastische paleolithische (25.000 – 10.000 v.Chr.) grotschilderingen. Niet lang daarna werd de grot ook opengesteld voor publiek. Maar de toeloop van mensen zorgde voor schimmelvorming op de tere kunstwerken en de grot werd gesloten voor publiek.
Lascaux 2: In 1984 was de bouw van de replica Lascaux 2 klaar en konden mensen die replica op ±400 meter van het origineel bekijken.
Lascaux 3: In 2012 werd in Bordeaux Lascaux 3 gelanceerd. Deze rondreizende tentoonstelling van kopieën van de beroemde grotschilderingen heeft inmiddels Chicago, Houston, Montreal, Parijs, Genève, Seoel en Tokio aangedaan.
En sinds september 2016 dus Lascaux 4!
Nepperij?
Het ondergrondse museum annex belevingscentrum is ontworpen door het Noors/Amerikaanse architectenbureau Snøhetta. En de bouwkosten waren circa 66 miljoen euro! :O
Met behulp van een hightech 3D-scan is de volledige rotswand eerst in piepschuim uitgesneden, daarna afgegoten in duurzame materialen en daarna beschilderd. Op 30 stukken nep-grot werden de grottekeningen en zelfs de kleurveranderingen in de steen nagebootst. Een werkje waar 30 gespecialiseerde restauratie-schilders 3 jaar non-stop mee bezig zijn geweest. En de temperatuur en luchtvochtigheid zijn exact nagebootst als in de originele Lascaux 1.
Een grote nepgrot dus. Maar de moeite waard?
Het Centre International de l’Art Pariétal Montignac-Lascaux is meer dan alleen de grot. Er zijn tentoonstellingen over paleolithische kunst, een bezoekerscentrum, een atelier en een filmzaal.
Als geologie/paleontologie-student heb ik aardig wat grotten gezien, maar helaas nog nooit één met veel grotschilderingen. En ondanks dat ik het jammer vond dat het niet het origineel was, heb ik vol verbazing om me heen gekeken. Oké, de vloer en het plafond zien er een beetje neppig uit, maar de wanden met de schilderingen zijn echt fenomenaal uitgevoerd.
De entreeprijs voor een volwassene is €17. Niet goedkoop, maar ondanks de ‘nepperij’ vond ik het bijzonder om gezien te hebben!
Klik hier voor openingstijden, toegangsprijzen en overige bezoekinformatie
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Sarlat Tourisme Périgord Nord
Geef een reactie