Kerstmarkt in Zagreb

Als je zin hebt om in december een kerstmarkt te bezoeken, dan denk je al snel aan Keulen, Aken of Valkburg. Maar gaat iedereen natuurlijk al naar toe… 😉 Wil je eens origineel zijn: ga dan naar Zagreb, Kroatië! In 2015 zelfs uitgeroepen tot beste van Europa!

Kerstmarkt in Zagreb

Er zijn dagelijkse vluchten vanaf Schiphol met Croatia Airlines, en je staat binnen 1 uur en 40 minuten op het vliegveld van Zagreb.

Kerstmarkt in Zagreb

In Zagreb vieren ze niet perse Kerst, maar meer het ‘advent‘ de vier weken voorafgaand aan Kerst. Overal zie je kaarsen branden, prachtige kerstverlichting, decoraties, verschillende kerstkraampjes, podia voor livemuziek (of Kroatische folklore), lokale populaire kunst en creaties van lokale ambachtslieden.

Kerstmarkt in Zagreb Kerstmarkt in Zagreb

Kerstmarkt in Zagreb

Sanjin Kastelan
Foto: Sanjin Kastelan

Eten & Drinken

Net zoals op elke andere kerstmarkt speelt eten en drinken ook in Kroatië een grote rol.. 😉 Natuurlijk is er glühwein (kuhano vino = gekookte wijn, in het crno (rood) en bijelo (wit)), maar ook  heel veel soorten rakija (de lokale schnaps), wijn, bier, zelfgemaakte likeuren (zoals walnoten, frambozen of bosbessen) en bijna alles was ’to go’! Dat betekende dat je bij heel veel stalletjes waar ze drank verkochten ook gevulde reageerbuisjes (met drank) om even zo te atten! Ik heb zo’n reageerbuisje met Borovnica (bosbessenlikeur) meegenomen naar m’n hotelkamer als nachtmutsje… 😉

Kerstmarkt in Zagreb - Borovnica

Lokale lekkernijen die je op de kerstmarkt kunt kopen zijn gepofte kastanjes, worsten, soep en  lebkuchen harten, maar het populairst zijn toch echt de fritule! Fritule zijn kleine gefrituurde donutballetjes, geserveerd met poedersuiker of gesmolten chocolade. Qua uiterlijk lijken ze een beetje op kleine oliebollen, maar ze smaken meer naar een donut. Meestal geserveerd in een puntzak of een grote plastic beker.

Kerstmarkt in Zagreb
Foto: Vecernji.hr

IJsbaan

Naast alle kraampjes, muziekpodia en heerlijke dingen om te eten/drinken is er elk jaar ook een hele grote schaatsbaan! Tijdens de opening van het Advent was er een grote schaatsshow en daarna was de schaatsbaan open voor iedereen! Cool is dat het niet alleen een rechthoekige ijsbaan is, maar er is ook een soort ‘snelweg’ over de hele oppervlakte van het park vlakbij het centraal station (trg kralja Tomislava).

Kerstmarkt in Zagreb
Foto: Sanjin Kastelan
Kerstmarkt in Zagreb
Foto: Sanjin Kastelan
ledeni park davor rostuhar
Foto: Davor Rostuhar (foto is van de ijsbaan in 2015)

Ik heb echt een onwijs paar leuke dagen gehad op de kerstmarkt in Zagreb (en omgeving); Zagreb is een prachtige stad (waar ik nog een apart artikel over ga schrijven) en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. En als je dan toch gaat; ga dan eens met de kerstmarkt! 😀


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Tourist Board Zagreb, Kroatisch Verkeersbureau en Croatia Airlines.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.