Druivenjam met port

Vorig weekend waren we in de tuin aan het helpen bij de opa en oma van Franz. Ze hadden in een verstopt hoekje een kas staan, met allemaal overrijpe cherrytomaatjes en witte druiven! Die moesten natuurlijk ook geplukt worden… 😉

koken & tafelen algemeen

Het waren niet zoveel druifjes, dus waren we een beetje aan het kijken op internet wat we ermee konden doen. We zagen een lekker recept op de site van keukenliefde.nl, een jam gemaakt van blauwe druiven en port. Dat kon vast ook met witte druiven! En we hadden verder alles al in huis, dus dat was ook fijn. We hebben deze druivenjam als dessert gegeten met een stukje overjarige geitenkaas en een stukje Parmezaan, om lekker mee te dippen. Heerlijk! En de jam kan je gemakkelijk van tevoren maken, dat geeft ´s avonds ook geen stress meer. Ideaal!

Druivenjam met port

Benodigdheden voor 6 grote lepels druivenjam:

  • 250 gram witte druiven
  • 1 kaneelstokje
  • geleisuiker (afhankelijk van hoeveel sap je overhoudt)
  • 100 ml port
  • sap van een 1/2 limoen

Bereidingswijze:

Doe de druiven in een steelpannetje (deksel erop) en zet op laag vuur op. Na 5 minuten beginnen de druiven open te barsten en het sap los te laten, laat dan nog ± 10 minuten zachtjes koken. Zet een zeef op een maatbeker en giet het druivensap af. Druk met de achterkant van een lepel al het sap uit de druivenpulp. Giet de port erbij in de maatbeker.

Kijk dan hoeveel geleisuiker je nodig hebt: neem 2/3 van de hoeveelheid sap+port als gram suiker. Voorbeeld: Als je 250 ml sap+port hebt, neem je 167 gram suiker. Op de verpakking staat 1:1, maar dat vind ik echt teveel suiker voor deze jam.

Doe dan het sap, suiker, kaneelstokje en port terug in de steelpan, breng aan de kook, en laat op laag vuur 15-20 minuten zachtjes pruttelen.

Laat afkoelen (wel even het kaneelstokje eruit halen) en serveer in bijvoorbeeld een amuselepel (zoals de foto hierboven) en lekkere blokjes oude kaas. Om je vingers bij af te likken!!

koken & tafelen algemeen

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.