Vlierbessen zijn een beetje het ondergeschoven vruchtje van de fruitafdeling. Je zal nergens bij de groenteboer een vers bakje vlierbessen zien liggen, terwijl ze in de natuur overal te plukken zijn. En ja, als ik dan toch bezig ben met bramenlikeur te maken, dan heb ik ook nog wel wat flesjes over voor vlierbessenlikeur… :)
Benodigdheden voor ±0,75L likeur:
- 500 gram verse vlierbessen
- 300 ml wodka
- 400 ml water
- 200 gram suiker
Bereidingswijze:
Maak de vlierbessen schoon en zorg dat er geen stokjes of ander vuil tussen het fruit zit. Rits de vruchtjes van de takjes met je vingers of een vork. Zorg ervoor dat je de takjes goed verwijdert, die zijn een beetje giftig.
Doe de vlierbessen in een goed afsluitbare pot/fles (die op de foto is 0,2L) en vul aan met gewone wodka.
Schudt goed en bewaar ± 3 weken op een koele en donkere plek. Probeer elke dag even te schudden.
Na 3 weken:
Doe in een pannetje het water en de suiker en breng langzaam aan de kook. Wanneer het kookt en alle suiker is opgelost, zet je het vuur uit en laat de vloeistof afkoelen.
Zeef de vlierbessenwodka door een aantal koffiefilters.
Meng de afgekoelde vloeistof met de wodka en klaar! Is een aantal maanden houdbaar in de koelkast.
Ik ben bezig met rabarberlikeur op eigenwijze. Ik heb er verse Tijm, Munt en Basilicum aan toegevoegd. Ook heb ik het op alcohol laten marceren en aangezoet met Vlierbessensiroop. Nu laten rusten en het eerste slokje smaakte goed.
[…] Vlierbessenlikeur […]
Hallo, net je site ontdekt en ga heeeel veel gebruik maken van de likeur recepten. Vlierbessen likeur maak ik al zeker 10 jaar en ik kook ze ook even. Niet vanwege de negatieve bijwerkingen maar omdat door de hitte de besjes knappen en je dan optimaal van de sap gebruik kunt maken voor je likeur. Vroeger zeefde ik de geknapte vlierbessen in een theedoek, tegenwoordig heb ik een sappan. Verder neem ik rum ipv wodka. Zodra alles is afgekoeld dun je al aan de borrel ?
Hoi.
Vlierbessen moet je altijd even koken voordat je ze verder verwerkt. Er zit nl blauwzuur in en dat kan darmkrampen diarree veroorzaken. Zelfs bij het maken van likeur of wijn moet je de besjes even aan de koken brengen in wat water. Na afkoeling kun je het water gebruiken in de liker.
Het zijn de steeltjes die licht giftig zijn, en die gebruik je niet voor de likeur! :)
Hoi, lekkere recepten allemaal! Ik ga de bramen en vlierbloesem variant uitproberen. Heb eerder al citroen en rabarberlikeur gemaakt. Alleen vraag ik me af waarom jezoveel water erbij doet? Voor het oplossen vd suiker is niet zoveel nodig.
Ik vind m’n likeurtjes het lekkerst als ze rond de 20%-25% uitkomen. Maar als jij van een stevigere borrel houd, dan gebruik je gewoon minder water! :)