De Grotten van Postojna

De Grotten van Postojna is de benaming voor een lang karstgrottenstelsel bij de Sloveense plaats Postojna. Met een lengte van 20.570 m is het de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld.

De grotten werden gevormd door de rivier de Pivka; van de ruim 20km is 5,3km van de grotten toegankelijk voor het publiek. De grotten zijn elke dag geopend en vormen een bekende Sloveense toeristische attractie. Een interessant weetje is dat in 1884 de grotten werden voorzien van elektrisch licht, maar liefst 15 jaar voordat de hoofdstad Ljubljana dat had!

De ingang van de grotten toen we naar binnen gingen (supermistig) en toen we naar buiten kwamen (zon!).

De Grotten van Postojna De Grotten van Postojna

Kedeng kedeng

In de grotten van Postonja neem je eerst een klein treintje naar het begin van de tour. Dit duurt ongeveer 10 minuten en letterlijk 20 seconden nadat je bent vertrokken zit je al midden tussen de druipstenen. Genoeg te zien dus onderweg! Voordeel is ook dat er in de grotten verder geen trappen zijn. Maar dat betekent niet dat de paden niet stijl zijn! Ik zou dan ook niet met een rolstoel of kinderwagen dit aanraden om te doen.

De Grotten van Postojna

Stalagmieten & stalagtieten

De grotten hebben heel wat moeten doorstaan in hun leven. Russische bezetting, een munitieopslag, Tweede Wereldoorlog.. Voordeel daarvan is dat een groot gedeelte van de verschillende galerijen nu toegankelijk zijn voor publiek. Nadeel is dat er een hoop verwoest is. Dit heeft ook tot consequentie dat Postojna geen Unesco classificatie heeft (en de Škocjan grotten wel).

De Grotten van Postojna De Grotten van Postojna

Hieronder de Russische brug, gebouwd in 1906 door Russische krijgsgevangenen.

De Grotten van Postojna

Hieronder zie je de 2 bekendste druipstenen van de grot (ze staan zelfs op het logo van de grotten): ‘The Brilliant’.

De Grotten van Postojna

Baby Draakjes

Één van de vele bewoners van de grot is de grottenolm; ook wel baby draakjes genoemd. Vroeger wilde er nog weleens een exemplaar naar buiten spoelen met hoog water of teveel regenwater en de bewoners van de omliggende dorpen dachten dan dat ze een baby draakje gevonden hadden. En dat er dus een mama (of papa) draak nog aanwezig moest zijn in de grot. 😉

De Grotten van Postojna
Foto via postojnska-jama.eu

De olm is een salamander uit de familie olmachtigen (Proteidae) die zijn/haar hele leven uitsluitend in grotten doorbrengt. De olm is daarnaast de enige strikt in grotten levende gewervelde in Europa. De salamander is neoteen wat betekent dat de kenmerken van de larve grotendeels behouden blijven bij de volwassen exemplaren. De olm wijkt daardoor af van andere salamanders wat betreft uiterlijke kenmerken, levenswijze en voortplanting. De olm heeft een langwerpige en enigszins wormachtige lichaamsvorm en heeft door de geelwitte tot roze kleur een spookachtige verschijning. De ledematen en de vingers en tenen zijn gedegenereerd en zeer klein. De kop is duidelijk te onderscheiden van de rest van het lichaam door de opvallende externe kieuwen direct achter de schedel. [bron: Wikipedia]

De Grotten van Postojna
Foto via postojnska-jama.eu

Aan het einde van de tour staat een groot aquarium waar je de olmen kunt bekijken. En ze hebben het naar hun zin, want vorig jaar zijn er maar liefst 22 eitjes uitgebroed!

De Grotten van Postojna
Foto via postojnska-jama.eu
Prijs?

Ik vond het een leuke toer; treintje was leuk, de gids sprak goed Engels, was enthousiast en wist veel te vertellen. Maar toen zag ik op de website de entreeprijzen.. Bijna €26 voor 1 volwassene?! De grotten van Han zijn ook niet goedkoop met €18 (online) pp, maar Slovenië is een relatief goedkoop land (vanuit Nederlands perspectief) en ik vind dit wel erg aan de prijs voor de Grotten van Postojna.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Slovenian Tourist Board

Disclaimer

[bibblio style=”bib–white-label bib–grd-6 bib–default bib–hover” query_string_params=e30=]

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Anne-Marie schreef:

    Ik vond het vooral heel erg toeristisch….en idd absurd duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.