Cola de Mono

Toevallig had ik net een Peruaans kookboek (Ceviche) gelezen/gerecenseerd, dus vond ik het eigenlijk wel leuk om een Zuid-Amerikaans recept uit te proberen. Na een beetje neuzen op de website kwam ik uit bij Cola de Mono (apenstaart). Een soort warme melk met alcohol die rond de kerst gedronken wordt. Top! 🙂 Ook nog een beetje op internet gaan speuren wat voor drankje het nu precies is, maar eigenlijk is het een recept wat bij elke familie nèt weer een beetje anders gemaakt wordt. Het heet Cola de Mono (heeft dus niets met coca-cola te maken) maar met een President Pedro Montt (bijnaam El Mono Montt of Monkey Montt) die op een feestje vroeg om zijn revolver, een Colt. Tijdens het feestje werd dit drankje de ‘Colt de Montt’, of ‘Colt van Montt’ genoemd, waarna het verbasterde naar Cola de Mono.

Dit drankje is warm of koud te drinken, warm is het snelst, koud moet dan ook echt ijs- en ijskoud zijn, dus reken nog op een uur of 2 in de koelkast. Warm was al lekker, maar eigenlijk was het koud nog lekkerder! Smaakt koud een beetje naar een boozy Baileys, met iets meer koffiesmaak.

Ik heb een paar verschillende variaties gemaakt; één met stroh-rum  en één met tequila (niet echt Chileens, maar had geen aguardiente in huis). En beide warm geproefd, toen af laten koelen en toen weer koud geproefd. Een echte ouderwetse Cola de Mono stand-off! 🙂 Die met tequila vond ik persoonlijk het lekkerst, dus dat recept is het geworden!

Een drankje uit Chili met tequila: Cola de Mono

Benodigdheden voor 2 koppen Cola de Mono (warm) of 4 likeurglaasjes (koud):

 • 400 ml melk
 • 60 gram suiker
 • 1 stokje kaneel
 • 2 kruidnagels
 • 1 theelepel vanille-extract*
 • 1 grote eetlepel oplosespresso (of een kopje hele sterke espresso)
 • 60 ml tequila silver

*Optioneel: vervang 10 gram gewone suiker met vanillesuiker en laat het vanille-extract uit het recept.

Bereidingswijze:

 1. Doe de melk met de suiker, het kaneelstokje en de kruidnagels in een steelpan en zet op het vuur.
 2. Wanneer het mengsel kookt, vuur uit en een beetje af laten koelen.
 3. Doe daarna het vanille-extract, het espressopoeder en de tequila erbij en roer met een garde goed door zodat je geen klontjes koffie meer hebt.
 4. Wanneer je de Cola de Mono warm wilt drinken hoef je alleen de kaneel en de kruidnagels eruit te vissen en in lekkere mokken te schenken.

Wil je de Cola de Mono koud drinken, zet dan de steelpan met kaneel en kruidnagels in de koelkast (dan trekken de smaken nog iets meer door) en laat goed afkoelen. Vis dan de kaneel en kruidnagels uit het mengsel en serveer ijskoud in mooie likeurglaasjes.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Beatriz schreef:

  Me alegra mucho leer esta receta,pero la verdad es un licor que se prepara en Chile para Navidades y Año Nuevo y jamas se prepara con Tequila, solo con Aguardiente (Brand wijn), otro punto es que jamas se bebe caliente ya que el sabor es diferente. Guardar en la nevera .

  1. Ongewoon lekker schreef:

   ¡ Gracias Beatriz! No tengo aguardiente, usé el tequila en lugar. Pero después de todo era delicioso! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.