In een eerder artikel heb ik al geschreven over ons heerlijke hotelletje in Bergères-lès-Vertus (lees het hier anders even terug.. ;) ). Maar een bezoek aan de champagnestreek is natuurlijk niet compleet zonder een paar bezoekjes aan champagnehuizen. Wij brachten een bezoekje aan maar liefst 3 caves en een fijn restaurant in Epernay; ons verslag lees je hier!
Champagne Voirin-Jumel
Aankomst in Cramant, één van de 319 dorpen waar champagne gemaakt mag worden. Dit huis is erg klein en voor ons niet bekend, maar des te leuker is hierdoor het contact met de wijnmaker en de familie, want iedereen helpt mee aan het proces bubbels te creëren!
Helaas is het een regenachtige dag, maar desalniettemin een fraai uitzicht en de moeite waard zelf eens Voirin-Jumel te bezoeken om op een mooie dag dit te aanschouwen.
Als je met een groepje een bezoek plant, mag je hier zelfs een middagje naar school :) ! Heel leuk voor vrijgezellendagjes en je mag er zelfs blijven slapen. Dit kan je doen in diverse luxe ingerichte appartementen vanaf 2 tot wel 15 personen. Ook heel betaalbaar (vanaf €50 voor 2 personen per nacht inclusief ontbijt) en qua locatie goed geschikt om de omgeving beter te leren kennen.
De wijngaarden zelf strekken uit over de Grand Cru ´Cote des Blancs´, wat inhoudt dat ze voornamelijk chardonnay gebruiken voor hun champagnes. Daarnaast een klein deel pinot noir en pinot meunier (dit zijn de 3 belangrijkste druiven die zijn toegestaan om champagne van te maken).
Aangekomen in de kelder komen we deze big-units tegen: Gyropalettes! Vroeger was dit handwerk, maar nu dus machinaal de flessen makkelijk te kunnen draaien. Dit zorgt ervoor dat langzaam de vaste deeltjes in de wijn naar de top van de hals worden geschud. Dit ploppen ze verderop in het proces eruit en is de champagne dus ´schoon´ van depot.
En dan…mag er geproefd worden! Gaat net iets anders dan met gewone wijn. Niet zo hard walsen met je glas en slurpen kan ook wat lastiger met al die bubbels :) Hoe fijner de bubbelstroming in je glas en hoe meer bubbels er bubbelen, hoe beter. Persoonlijk kwam de Blanc de Noirs (letterlijk ´wit van blauwe druiven´) als lekkerste uit de serie van de serie van 7 verschillende champagnes die Voirin-Jumel maakt. Ook voor rosé en millésimé (dus met jaartal), kan je hier goed terecht!
Champagne G. Tribaut
Deel 2 van de ontdekkingsreis brengt ons in een heel gaaf dorpje Hautvillers. Hier ligt ook Dom Perignon begraven. De `Gothfather of Champagne´ en zijn graf kan je hier vrij toegankelijk een bezoekje brengen in de plaatselijke kerk.
Verder zijn dit soort cast-iron uithangborden hier overal te zien, dus kijk veel omhoog naar deze versiersels! Verder natuurlijk een leuke tour door de kelder en het proefgedeelte van deze tussenstop aan Tribaut!
Hieronder zie je dus wat er net is gebeurd door de gyropallet. Niet zo lekker dit naar binnen te slurpen en ook niet verkoopbaar als ´vruchtvlees´ ;) Rijping van de flessen is minimaal 15 maanden voor een gewone brut en minimaal 3 jaar (!) voor een jaargang (millésimé).
Kort geleden is het proeflokaal geheel vernieuwd en zelfs het afzetlint is nog buiten aanwezig voor de laatste afwerkinkjes aan de buitengevel. Heel ruimtelijk en modern opgezet om iedereen goed te ontvangen.
Je kan hier, tegen een kleine bijdrage, alle champagnes van Tribaut proeven en dat zijn geen haagse bakkies :) De prijzen per fles zijn ook zeer betaalbaar (wat ons trouwens ook al was opgevallen bij Voirin-Jumel), waardoor wij met een paar mooie flessen en een magnum (1,5L niet zo’n ijsje) de deur uitliepen!
Vraag vooral ook naar de Ratafia: een likeur van druivenmost, suiker, kruiden en marc de champagne. Heel lekker en nauwelijks aan te komen buiten de regio!
Champagne de Castellane
De laatste stop is in de stad Epernay. Heel mooi om te zien dat we nu niet meer door een familie worden ontvangen, maar een echte receptie met een boel touringcars voor de deur. Dit is hoe commercieel champagne anno nu is en hoe grote huizen er werkelijk een heel museum omheen bouwen en een graantje meepikken aan werelwijde succes wat champagne heet.
In de kelder een indrukwekkende collectie oude flessen waar je kan kijken of je geboortejaar ertussen staat (of zelfs die van je oma!).
Verder deed de Castellane in het verleden zelfs aan ‘private-labelling’: iedereen met een dikke buidel had zijn eigen flessen gepersonaliseerd en deze zijn tot de dag van vandaag te bewonderen in hun bibliotheek. Zo’n 7000 lades en kastjes te openen zijn met diverse ontwerpen. We waren ff zoet aan ´t zoeken, maar waar blijven de bubbels….?!?
Mocht je in Epernay komen of passeren is De Castellane zeker een tussenstop waard! Ook doordat je de toren mag beklimmen die een schitterend uitzicht geeft over de stad en eromheen! Vroeger hadden ze zelfs hun eigen treinstation!
De proeftafel was voor ons gedekt in de VIP-lounge, dat krijg je als je heel veel drinkt…ehh professioneel degusteerd… sorry… :)
Dit keer een serie van 3 champagnes, waarbij de basis brut een behoorlijk heftige bubbel heeft. Daar moet je van houden, dit maakt hem wel stoer. Maar kers op de taart was toch wel de millésimé 2007! Mooie goudgele kleur, stuivende geur, lekkere bruis en veel smaak en complexiteit. Dat mag wel, want deze heeft wel 8 jaar gerijpt voordat de fles de kelder mag verlaten. Ook geen absurde prijzen trouwens. Chapeau!
La Table de Kobus
En na zo’n lange dag champagne proeven hadden we wel behoefte aan een goede maaltijd. La Table de Kobus ligt net buiten het drukke centrum van Epernay. En dat was ook goed te zien aan de mensen die er zaten; alleen maar Fransen! En dat is meestal een goed teken… ;)
Wij begonnen de avond natuurlijk met een glaasje Esterlin champagne (als je er dan toch bent) en een kleine amuse van terrine de saumon.
Daarna had ik foie gras met rabarber/appelcompote, toast en een rode wijnstroopje. Franz koos voor de coquilles St. Jacques.
Als hoofdgerecht koos ik voor het Angus pianostuk met rode wijnsaus, morilles, aardappeltjes en sjalotten. Franz koos voor de lamsrack. Daarbij dronken we een Saumur-Champigny Les Tuffes van Domaine des Sanzay. Ondanks de jonge leeftijd van de wijn paste het aroma van zwarte kersen, rode bessen en witte peper heel erg goed bij onze hoofdgerechten.
Het dessert was een variëteit aan kleine zoete dingetjes zoals een koekje, een mousse au chocolat, een vanille panna cotta met passievrucht en crème de menthe met aardbeien.
Daarna was er nog een heel klein gaatje voor een moelleux au chocolat.. zo’n cakeje met een nog zachte chocoladevulling van binnen…
En toen nog koffie met wat kleine bonbonnetjes… Jullie snappen natuurlijk wel dat wij rollend terug naar het hotel gingen. Jammer dat we geen broeken met elastiek aan hadden gedaan.. ;)
Een aanrader dus als je een weekendje de champagnestreek wilt ontdekken! Wij hopen dat jullie een beetje inspiratie hebben gekregen om zelf de champagne letterlijk en figuurlijk in te duiken! :D
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Champagne & Ardenne Tourisme.
Geef een reactie