Aardappels à la Tabatière

Naar aanleiding van de viering 200 koninkrijk is de culinaire manifestatie “Vorstelijk Tafelen in Nederland” in het leven geroepen. Onze vaderlandse kookgeschiedenis en de ontwikkeling van de kookkunst staan hierin centraal. Er is ook een jubileumboek verschenen met daarin ‘vorstelijke’ gerechten. Nu staan er ook een aantal pagina’s van dit boek online, mijn oog viel op de aardappels à la Tabatière, en toen moesten die natuurlijk gemaakt worden! 🙂

Aardappels a la Tabatiere (1)

Benodigdheden voor 4 aardappelrozetten:

  • 8 x 9 = 72 dunne rondjes vastkokende aardappel
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • olijfolie
  • snufje zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190°C.

Het is natuurlijk flauw om niet te zeggen hoeveel aardappels je nodig hebt, maar het ligt natuurlijk aan het formaat hoeveel plakjes je uit een aardappel haalt. Schil een aantal vastkokende aardappels. Schaaf op de mandoline of mes een dunschiller/kaasschaaf dunne plakjes aardappel. Steek met een kleine ronde steker rondjes uit de plakjes. Maak van de randjes aardappel die je over hebt een aardappelpuree en breng op smaak met melk en boter.

Wanneer je genoeg rondjes hebt, neem je een steker met een diameter van 10 centimeter en leg een vel bakpapier op het ovenrooster. Zet je steker op het bakpapier, en maak van 8 rondjes aardappel een overlappende cirkel. Leg het negende plakje er bovenop. Maak zo de andere 7 aardappelrozetten. Besprenkel met olijfolie en zout. Leg op de aardappelrozetten voorzichtig een vel bakpapier en zet het rooster in de oven. Zet op het bovenste vel bakpapier een zwaardere ovenschaal bijvoorbeeld, zodat de rozetjes plat gebakken worden. Zet ze nu ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven, afhankelijk van hoe dik je plakjes zijn geworden. Haal uit de oven en haal voorzichtig het bovenste vel bakpapier eraf.

Leg op 4 aardappelrozetten wat aardappelpuree en dek af met de overgebleven aardappelrozetten.

Aardappels a la Tabatiere (2)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.