Ik ben gek op Griekenland. De vriendelijke mensen, het bijzondere landschap, het fijne klimaat en natuurlijk het héérlijke eten. Als het even kan strepen mijn vriend en ik elk jaar een ander Grieks eiland af van onze must-visit lijst. Ook dit jaar is het weer raak, want op het moment van schrijven maken wij ons klaar om af te reizen naar het eiland Lefkas. Gelegen aan de linkerkant van het vasteland, onder Corfu, gaat ook dit eiland ons vast en zeker weer goed bevallen. Na elk bezoek aan Griekenland duik ik graag in mijn Griekse kookboeken om te zoeken naar gerechten die tijdens onze reis zo lekker smaakten. Iets wat ik bij thuiskomst ook zeker weer zal doen in het nieuwe kookboek van Georgina Hayden: Grieks! Recepten voor elke dag. Opa!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Grieks! Recepten voor elke dag – Georgina Hayden

Georgina Hayden

De naam Georgina Hayden zou bij jullie een belletje moeten doen rinkelen. Ik schreef eerder namelijk al een review over haar boek Nistisima (lees de review hier). Waar ze in Nistisima inzoomde op de van oudsher bestaande mediterrane orthodoxie die vele vastenperiodes kent. Kiest Georgina er met Grieks! juist voor om te kijken naar het heden. Naar een drukke maatschappij, waarin koken niet altijd de tijd krijgt die het verdient. En waarin behoefte is aan (gemakkelijke) Griekse recepten voor elke dag,

De Griekse thuiskeuken van Georgina kenmerkt zich door eenvoudige maaltijden die geschikt zijn voor elke dag. Gerechten die weinig inspanning kosten maar wel overheerlijk zijn: van traditionele gerechten ‒ al dan niet met een twist ‒ tot specialties, waarmee je je vrienden & familie op speciale gelegenheden verrast.

Review Grieks! Recepten voor elke dag – Georgina Hayden
Review Grieks! Recepten voor elke dag – Georgina Hayden

Grieks! Recepten voor elke dag

Met Grieks! haal je meer dan 100 Griekse recepten in huis. Van doordeweekse maaltijden zoals pastitsio (pastaschotel) of lamsgehaktballetjes met kikkererwten. Serveer geroosterde biet met gekaramelliseerde hazelnoten of een aardappelschotel met geroosterde citroen, oregano & feta. Maak zelf platbrood op basis van yoghurt en serveer deze met een bijzondere spread van tahin, dadels & chocolade of met geklopte feta & noterige boter van pijnboompitten.

Maar Georgina gooit niet enkel recepten over de schutting om vervolgens af te zwaaien. Achterin het boek deelt ze verschillende soorten opgestelde menu’s, zodat je op allerlei momenten gemakkelijk passende gerechten bij elkaar kan verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan een smakelijke zondagslunch of een plantaardig feestmaal. Ook geeft ze je nog haar tips voor fijne webadressen waar je terecht kunt voor lokale producten. Om je maaltijden zo écht af te maken!

CONCLUSIE

Bladerend door de smakelijke gerechten die Georgina in Grieks! heeft weten te vangen, valt het mij meteen op dat het haar (weer) gelukt is om de smaak van Griekenland te vangen in een boek. Ik kom klassiekers tegen, maar dan in een nieuw jasje. Ik kom bereidingswijzen en technieken tegen die normaal complex zijn, maar dan versimpeld. Wat naar mijn idee de Griekse keuken nog toegankelijker maakt.

Het is daarnaast erg fijn dat voor zo’n 90% van de recepten geldt dat de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij de lokale supermarkt of groenteboer. Voor sommige ingrediënten (zoals Metaxa, graviera of double cream) zul je toch even een speciaalzaak moeten opzoeken. Of boek meteen dat tripje naar Griekenland en haal die ingrediënten gewoon in het land van oorsprong!

Review Grieks! Recepten voor elke dag – Georgina Hayden
Review Grieks! Recepten voor elke dag – Georgina Hayden

Pluspunten:

  • Dankzij fijne aanduidingen rechts bovenaan de pagina zie je in een oogopslag of een recept vegan, vegetarisch, gluten- of lactosevrij is.
  • Het overgrote deel van de recepten is glutenvrij.
  • De voorgestelde menu’s zijn een fijne uitkomst voor de onervaren chef, of de chef die met weinig tijd toch een smakelijk resultaat wil boeken.

Minpunten: 

  • Er wordt geen algehele bereidingstijd opgesomd bij de recepten.
  • De recept instructies zijn per alinea uitgeschreven, wat het soms enorme lappen tekst maakt. Hierdoor sla je makkelijk een stap over. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789461433138| april 2024 | Hardcover | 288 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: