Een lang gekoesterde wens ging in vervulling toen ik eindelijk de kans kreeg om een voor mij tot dan toe onbekende wijnregio te verkennen: de prachtige Languedoc-Roussillon. Hoewel ik al eerder genoten had van wijnen uit deze streek, had ik nooit de gelegenheid gehad om dit adembenemende wijngebied met eigen ogen te aanschouwen. Die kans diende zich aan toen ik een uitnodiging ontving van Business France Nederland, een organisatie die Franse producten in Nederland promoot, om Domaine Calmel & Joseph te bezoeken.
De Languedoc-Roussillon staat bekend om zijn overvloedige zonneschijn, adembenemende landschappen en een rijke geschiedenis in wijnproductie. Dit bezoek bood me de mogelijkheid om dieper in de ziel van deze regio te duiken en meer te leren over de passie en toewijding die schuilgaan achter de flessen van Calmel & Joseph. Met een nieuwsgierig hart en een verlangen om de wijncultuur van deze regio te begrijpen, begaf ik me op een onvergetelijke reis naar dit prachtige domein.
Inhoudsopgave
Domaine Calmel & Joseph
Calmel & Joseph kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1995, maar het huidige domein, een oude herenboerderij die dateert uit 1577, werd in 2015 aangeschaft. Deze historische boerderij, doordrenkt van eeuwenoude charme, dient nu als het kloppende hart van het wijndomein, waar traditie en innovatie samenkomen om enkele van de meest smaakvolle wijnen in de regio te produceren.
Het Domaine Calmel & Joseph is het geesteskindje van Laurent Calmel en Jérôme Joseph. Beide afkomstig uit de wijnwereld en leerden elkaar via gemeenschappelijke wijnvrienden kennen. Ze begonnen in 1995 samen een zogenaamde ‘négociant’, een wijnbedrijf dat werkt met onder andere lokale wijnproducenten en het hele proces (van druiven tot oogst en in de fles) monitoren en bijsturen. Er zijn nu partnerschappen met 65 verschillende wijnboeren die zorgvuldig samenwerken met de wijnmaker Laurent Calmel.
Laurent: “Négociant zijn betekent dat we werken met beperkte volumes van geselecteerde wijngaarden en het hele proces volgen, van de wijngaard tot de fles. We hebben partnerschappen met kleinere telers wiens wijngaarden we beoordelen en we werken samen volgens onderling overeengekomen richtlijnen om de wijnen te produceren die we willen maken. Het is relatief nieuw in de Languedoc, maar négociants werken al jaren op deze manier in de Bourgogne en de Rhônevallei.”
Laurent Calmel en Jérôme Joseph:
“We zijn ons bedrijf in 1995 in de Languedoc-Roussillon begonnen, in een tijd dat er al veel landgoederen waren die hun eigen wijnen produceerden (in plaats van hun wijnen in bulk of via andere kanalen te verkopen) en producenten rondreisden door de hele wereld. wereld om meer te leren over het maken van wijn: het imago van de wijnen uit onze regio was niet zo goed, maar voor landen die Franse wijnen wilden kopen, werden ze als zeer waardevol beschouwd, vergeleken met die uit andere Franse regio’s. Sinds het begin van de jaren 2000 zijn de meningen veranderd. Tegenwoordig is de Languedoc-Roussillon (die toevallig de grootste regio van Frankrijk is op het gebied van biologische wijnen) een opkomende regio die steeds meer wordt erkend als uitstekende kwaliteitswijn, maar de telers hier heb nog steeds veel energie en nieuwsgierigheid.”
Wijn van oa eigen gaard
Naast de partnerschappen heeft het bedrijf sinds 2015 ook 20 hectare eigen druivenstokken – deze staan op het 160 hectare grote domein in het piepkleine dorpje Montirat. Gelegen op ongeveer 300 meter boven de zeespiegel, is het het meest westelijk gelegen wijndomein van de appellation Corbières. De bodem van het landgoed bestaat uit een combinatie van zand, klei en kalksteen, wat zorgt voor een rijke verscheidenheid aan smaken in de wijnen. De hoogte en de nabijheid van de Middellandse Zee zorgen voor een aangenaam briesje en een relatief koel klimaat. Deze zes (bijna allemaal biologische) wijnen zijn in het assortiment opgenomen onder de naam ‘Les Vins du Domaine / The Estate Wines’.
Naast de wijnen die op het eigen landgoed worden geproduceerd, werkt Calmel & Joseph in samenwerking met de eerder genoemde 65 wijnboeren aan de vervaardiging van nog eens ongeveer 40 andere wijnen. Deze wijnen vallen in verschillende categorieën, waaronder Les Créations (met onder andere vier mousserende wijnen), Villa Blanche en Ams Tram Gram.
Mijn tips:
- De Crémant de Limoux Rosé Brut is een voortreffelijke bubbel voor bijvoorbeeld het aperitief of zondagslunch. Elegant, zachte mousse en frisse, fruitige tonen van wilde aardbeien en frambozen.
- Gemaakt van 100% Pinot Noir is de La Magdeleine 2019 misschien wel één van mijn favoriete wijnen van het domein. De geur is elegant met hints van kersen, kaneel, iets muntigs en de frisheid zet zich voort in de smaak, waar wat rokerigheid, rood fruit en kruiden samenkomen. Van deze wijn zijn slechts 3200 flessen vervaardigd, dus mocht je hem tegenkomen; gelijk in je (digitale) mandje doen.
- Bijzonder om ook eens te proeven was de Villa Blanche Piquepoul Noir. De meeste wijnliefhebbers zullen de witte wijn Picpoul de Pinet wel kennen, maar niet weten dat er ook een rode wijn gemaakt wordt. Een prachtige kersenrode kleur en een verleidelijke neus vol rood fruit, waaronder rode bessen en kersen, vergezeld van kruidige accenten.
- De L’art du Vers Terrasses du Larzac is een blend van 50% Mourvèdre, 25% Syrah en 25% Grenache, 12 maanden gerijpt op een mix van oude en nieuwe vaten. Je ruikt rijpe donkere vruchten zoals bosbessen, zwarte bessen, vlierbessen, eucalyptus en vanille. Lekker peperig en droppig van smaak met een zeer lange afdronk. Echt een fantastische glas wijn voor deze winter.
- Qua witte wijn sprong voor mij persoonlijk de Le Saint-Festin Saint-Chinian Blanc eruit. De wijn is complex, met delicate tonen van witte bloemen, verse amandelen, kruidkoek en komijn.
- Mocht je een wat minder complexe (maar nog steeds smakelijke) witte wijn zoeken, kies dan voor de Villa Blanche Terret Blanc, gemaakt van 100% de ‘vergeten druif’ Terret Blanc. De smaak is strak en fris, waarbij de citrusnoten van citroen, mandarijn, zwarte bessenblaadjes, rabarber en witte peper terugkomen. De afdronk heeft iets zoutigs, waardoor deze wijn uitstekend samengaat met schaal- en schelpdieren, vis, of gewoon als aperitief.
Verkrijgbaarheid in Nederland
De wijnen van Calmel & Joseph uit de Languedoc-Roussillon zijn ook in Nederland verkrijgbaar. De serie Villa Blanche is verreweg de populairste en best verkrijgbaar. Kijk vooral online even rond op Happy Vino, Brander Wines en Drankdozijn.
Meer dan alleen wijn
Calmel & Joseph is een wijndomein waar het niet alleen maar draait om de wijn. Het 200 hectare grote terrein, gelegen in het hart van de Languedoc, herbergt niet alleen druivenstokken, maar ook 2000 olijfbomen, lavendelvelden, speltgewassen, amandel- en fruitbomen. De diversiteit van flora en fauna op dit landgoed is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar dient ook een hoger doel. Het biedt wijnmaker Laurent Calmel namelijk de mogelijkheid om volledig biologisch te werken. Naast de wijngaarden en alle andere flora is er ruimte voor een eclectische mix van fauna, zoals bijen die zorgen voor heerlijke honing (Miel de Garrigue) en ezels die worden gehouden voor hun melk. Deze harmonie van natuurlijke elementen draagt bij aan de algehele ecologische balans en duurzaamheid van het domein.
Ook wijntoerisme, oenotoerisme genoemd, speelt een steeds grotere rol bij Calmel & Joseph. Het landgoed verwelkomt gasten met open armen, met een aantal charmante gîtes en kamers op het terrein. Gasten kunnen genieten van een ontspannen verblijf te midden van de wijngaarden en de overvloed aan natuurlijke schoonheid. Voor diegenen die willen ontspannen en tot rust willen komen, is er een binnenzwembad en een verkwikkende sauna beschikbaar. Het domein is bovendien een bijzondere en romantische locatie voor trouwerijen, wat het tot een droomplek maakt voor stellen die hun liefde willen bezegelen te midden van de wijngaarden.
Leuk om te doen in de omgeving
Als je dan toch de bedevaart naar La Madone (de originele naam van de boerderij) onderneemt, dan is het ook leuk om de rest van de regio te ontdekken. Ga bijvoorbeeld eens langs La Cité de Carcassonne; bij mij alleen bekend als bordspel, maar deze vestingstad is één van de grote trekpleisters van Frankrijk. Dwaal door de smalle straatjes en steegjes, bezoek de Basiliek van Saint-Nazaire en geniet van het uitzicht.
Met een korreltje zout
Voor een bijzondere lunch, borrel of diner ga je langs bij Les Salins de l’ile Saint Martin in Gruissan. Deze zoutwinning heeft naast een uitgebreide winkel ook een heerlijk restaurant met uitzicht op de roze gekleurde zoutvelden. Op het menu staan oesters, scheermessen en verschillende vissen in zoutkorst. De wentelteefjes met gezouten karamelijs zou ik zeker ook niet overslaan.
Narbonne
Op een steenworp afstand van de Middellandse Zee ligt Narbonne. Deze Romeinse stad betovert bezoekers met zijn rijke verleden, te bewonderen in de oude overblijfselen zoals het Romeinse Horreum en de majestueuze kathedraal van Saint-Just-et-Saint-Pasteur. Maar wat Narbonne echt bijzonder maakt, is zijn levendige markthal Les Halles, waar je zintuigen overuren draaien. Een bonte verzameling van lokale lekkernijen, van verse zeevruchten tot geurige kazen en kleurrijke groenten, prikkelt de smaakpapillen en nodigt uit tot culinaire ontdekkingen. Want Les Halles is niet alleen een markthal, maar de stalletjes worden afgewisseld door verschillende restaurantjes en barretjes. Bij lokale beroemdheid Chez Bebelle is het “diner and a show“: de bestellingen van het vlees worden door Bebelle via een megafoon doorgegeven aan de naastgelegen slager. Die dan enkele minuten later het vlees (verpakt, dat wel) met een soepele boog over de gasten heen naar Bebelle werpt om daarna linea recta op de grill te belanden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Business France Nederland, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER FRANKRIJK:
- Culinair Dijon – 15+ tips: eten, drinken & bezienswaardigheden
- Bierstad Lille – Op ontdekkingstocht naar het Franse gerstenat van Rijsel
- Picon: de Franse aperitief met een bitterzoete twist
- 4 dagen Eten, Drinken en Slapen in Parijs
- Vignes Vins Randos: wijnwandelen in de Loire
- Truffels zoeken in de Dordogne
Leuke presentatie; kende jullie al van Astrid en Thérèse, die wel erg aan de prijs zijn!
Een goed moment dus om eens langs te gaan en zelf in te slaan! ;)