De meest gebruikte pan in ons huishouden is denk ik wel de hapjespan. Wat een enorm veelzijdige pan is dat! Perfect voor 2 personen, maar ook groot genoeg als je bezoek krijgt en wat meer moet koken. Ik maak graag risotto, shakshuka, pasta alla vodka en zelfs pannenkoeken in mijn hapjespan. Maar ondanks dat ik altijd rubberen of houten spatels gebruik, zag ik laatst dat er wat krassen in de antiaanbaklaag zaten. En vorig jaar was er ook een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over de dampen die vrij kunnen komen als je antiaanbakpannen verhit (deze aflevering terugkijken kan trouwens hier). In combinatie met de krassen in de pan was ik al aan het kijken naar een beter alternatief voor mijn ouwe, vertrouwde hapjespan. Scrollend door het internet kwam ik de pannen van GreenPan tegen die dankzij de keramische antiaanbaklaag geen schadelijke stoffen bevatten. Ik vertel je er in dit artikel graag meer over!

Kip met Marsala saus in de GreenPan hapjespan

Wat zijn PFAS?

Misschien heb je de term PFAS weleens voorbij horen komen. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen en is de verzamelnaam voor chemische stoffen die gebruikt worden om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. Denk bijvoorbeeld aan een pan met antiaanbaklaag, waterafstotende regenjas of het schuim in een brandblusser. Er bestaan zo’n 6000 verschillende PFAS waarvan sommige een risico voor je gezondheid vormen.

Veel pannen hebben een teflon laagje op de koekenpan. Teflon is een merknaam van gepolymeriseerd polytetrafluoretheen (PTFE), een chemische verbinding die in 1938 ontdekt is door Roy Plunkett in het Jackson Laboratorium van de firma DuPont in de Amerikaanse staat New Jersey. De ontdekking van teflon was trouwens een ongelukje; Roy had een gas opgeslagen voor later gebruik, maar bij het openen van de opslag was het gas verdwenen en lag er een wit poeder in de tanks. Dit werd jarenlang gebruikt in het Amerikaanse atoomprogramma; het idee om er pannen mee af te werken, kwam in 1954 van de Fransman Marc Grégoire.

Grégoire bracht de pan op de markt onder de naam Tefal, een combinatie van ‘tef’ van teflon en ‘al’ van aluminium. Het grote voordeel van deze pannen is dat je eten niet aanbakt. Maar deze pannen mogen echter niet té heet worden. De antiaanbaklaag wordt bij 150 graden al aangetast, en is hittebestendig tot 350 graden. Als je deze of een hogere temperatuur bereikt, smelt de giftige teflon laag. Vervang ook oude pannen: wanneer tefloncoatings veel krassen vertonen, schilferen en afbrokkelen, zijn ze klaar om te worden vervangen.

pan bakken

GreenPan

De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo’n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken. De Vlaamse jeugdvrienden Jan Helskens en Wim de Veirman vond het schokkend dat er nog zoveel pannen werden gebruikt met de traditionele antiaanbaklaag. Ze gingen op zoek naar een gezonder alternatief en kwamen uit bij antiaanbaklaag gemaakt van diamant en zand genaamd Thermolon. Dat de GreenPan pannen PFAS-vrij zijn is te herkennen aan het groene ‘PFAS-free non-stick’ label.

Naast de GreenPan pannen met de gezonde keramische anti-aanbaklaag heeft GreenPan ook nog meer innovaties. Zo is er de Scratch Guard technologie; een innovatieve oppervlaktetechnologie die zorgt voor een extra stevige en krasbestendige binnenkant. Magneto™ inductietechnologie waarbij speciale technologie waarbij ferromagnetische deeltjes aangebracht worden op de bodem van onze pannen, zodat ze perfect werken op alle vuren. Ook inductie! En alle pannen zijn uitgerust met Evershine™ technologie die de roestvrijstalen buitenkant beschermt tegen hitteverkleuring, waardoor de pannen er langer als nieuw uitzien.

Kip met marsala saus en champignons

Op het Italiaanse eiland Sicilië wordt een wijn gemaakt die vergelijkbaar is met port en sherry: marsala. Een veel gebruikte kookwijn, maar marsala is meer; je kunt ‘m ook heel goed gewoon drinken. Marsala wordt gemaakt door wijnalcohol toe te voegen aan de vergistende druivenmost. Net als bij sherry gebruiken ze voor rijping van de wijn het solerasysteem, een dynamisch rijpingsproces. Wijnen van verschillende jaren worden hierbij gemengd om een zo stabiel mogelijke smaak te verkrijgen.

Kip met Marsala saus in de GreenPan hapjespan

De Marsala wijn dankt zijn geboorte aan een storm die in 1773 John Woodhouse, een rijke en beroemde koopman uit Liverpool, dwong om met zijn schip te belanden in de haven van het Siciliaanse Marsala in plaats van het Italiaanse Mazara del Vallo, waar hij naartoe op weg was voor zaken. Woodhouse belande in een lokale taveerne waar hij de ‘Perpetum’ proefde, een sterke lokale wijn vergelijkbaar met Madeira of Porto (en waar de Engelsen toen al gek op waren).

Dus besloot hij een grote voorraad van die wijn mee terug te nemen naar Engeland om te verkopen. In die tijd bracht het wijntransport over zee echter ernstige problemen met zich mee op het gebied van conservering. Woodhouse voegde een hoeveelheid alcohol toe aan die vaten wijn, waardoor het alcoholgehalte van die wijn toenam en de bewaring ervan tot op de plaats van bestemming verzekerd was. De eerste expeditie was een ongelooflijk succes. Alle vaten waren in een paar dagen verkocht en dit overtuigde Woodhouse ervan om permanent naar Sicilië terug te keren om een ​​nieuw en stabiel bedrijf te ontwikkelen.

Schenk dus eens een glaasje Marsala voor jezelf in én maak deze heerlijke kip met marsala saus in je nieuwe PFAS-vrije GreenPan hapjespan.

Kip met Marsala saus in de GreenPan hapjespan
Benodigdheden voor 2 personen
  • 250 ml Marsala wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 biologische kipfilets
  • 2 grote eetlepels tarwebloem
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • klontje ongezouten roomboter
  • scheut zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • 2 takjes tijm, rits de blaadjes van de takjes en hak fijn
  • 80 ml vloeibare slagroom
  • peper en zout naar smaak
Bereidingswijze

Maak eerst de marsala saus:

  1. Doe de 250 ml marsala en de 250 ml kippenbouillon in een steelpan en breng zachtjes aan de kook.
  2. Laat pruttelen tot het ongeveer voor de helft is ingedikt.
  3. Haal van het vuur en laat in de pan afkoelen.

Maak dan de rest van het gerecht klaar

  1. Leg de kipfilet tussen 2 vellen plasticfolie en sla ze met een vleeshamer of deegroller wat platter
  2. Doe een paar eetlepels bloem op een ondiep bord
  3. Wentel de platgeslagen kipfilets door een bord met bloem.
  4. Verhit in een PFAS-vrije GreenPan hapjespan een klontje boter en een scheut zonnebloemolie
  5. Bak hier in de kipfilets aan beide kanten goudbruin
  6. Voeg de gesneden champignons toe en bak mee
  7. Giet daarna de marsala reductie en de slagroom toe en laat het geheel ±5 minuten pruttelen.
  8. Maak op smaak met peper, zout en de verse tijm.
  9. Serveer met bijvoorbeeld sperziebonen en gekookte aardappeltjes.
  10. Enjoy met een glaasje Marsala natuurlijk.

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met GreenPan, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!