De flessen van Sharish Gin hebben mij altijd al gefascineerd sinds ik zie ooit in Portugal op de plank zag staan van een restaurant waar we aan het eten waren. Het is zo’n bijzonder design, dat springt gelijk in het oog. Dus toen ik in het programma van deze Alentejo-reis las dat we een bezoek zouden brengen aan de Sharish Gin Distillery, werd ik gelijk enthousiast! En het bijzondere verhaal achter deze gin vertel ik je graag.

Op bezoek bij Sharish Gin Distillery in Alentejo, Portugal

Onverzadigbare vrienden

Werkloze docent Tourisme António Cuco werkte in 2013 bij zijn ouders in het restaurant Parqua de Cicade. Zijn vrienden kwamen daar dan ook graag wat drinken na het werk en hadden een dorst naar gin. Heel veel verschillende soorten gin. António wilde zijn vrienden elke week graag verrassen met een nieuw pareltje dat hij had gevonden, maar na zo’n 50 verschillende gins waren ze er wel doorheen. Om zijn vrienden te kunnen blijven plezieren, ging hij maar zijn eigen gin maken! Met behulp van een oude snelkookpan en een tripje naar de plaatselijke bouwmarkt had hij een kleine distilleerketel in elkaar gezet. Waar ook nog degelijke gin uit kwam! En bijzonder: deze omgebouwde snelkookpan heeft nu een ereplaatsje gekregen in de distilleerderij.

Sharish

De vrienden in het restaurant werden gelijk enthousiast en António maakte meer en meer flessen gin in zijn snelkookpan. Maar op een gegeven moment werd de vraag te groot en werd er geïnvesteerd in een echte distilleerderij. Eerst 120m2, een paar jaar later naar 340m2 en sinds vorig jaar bestaat de distilleerderij uit 1400m2 en hebben ze 12 mensen in dienst. Sharish is de nu de grootste gin-producent van Portugal en maakt dit jaar rond de 115.000 flessen die naar 30 verschillende landen geëxporteerd worden.

De naam Sharish is verbonden aan het Portugese historische stadje Monsaraz. Tijdens de Islamitische bezetting van het gebied gebruikten ze de Arabische term “sharish” de naam voor het veel voorkomend plantje Cistus ladanifer voor het dorp. En omdat deze plantjes op een heuvel (Mont) groeide, veranderde de naam van het dorp van Mont Sharish in de loop van de eeuwen naar Monsaraz. Ook de fles van Sharish Gin heeft de vorm van de heuvel en op het etiket zie je de skyline van Monsaraz met de bekende toren.

produto sharish original Middel
Bron: sharishgin.pt

Blauwe erwten gin

Er zijn nu 4 gins die de core vormen van Sharish Gin: de Original (botanicals: jeneverbes, wilde appel, citroenschil, sinaasappelschil, korianderzaad, kruidnagel, vanille en kaneel), Laurinius (de Original gerijpt op Aguardente vaten), Orange Blossom en de Blue Magic. Die laatste gin heeft een blauw/paarse kleur; verkregen door het toevoegen van clitoria ternatea (in het Engels Butterfly Pea, in het Nederlands blauwe kittelbloem) dat door het toevoegen van tonic (een zuur) een roze kleur krijgt!

#fuckyoucovid19

Deze Bluwer Gin werd eerst gemaakt op contractbasis voor een andere winkel (private label), maar is sinds kort onderdeel van Sharish Gin. Toen tijdens de corona-lockdown er ook in Portugal een tekort was aan hand sanitizer, besloot António een extra hoog-alcoholische gin op de markt te brengen met het bijschrift dat de gin ook als ontsmettingsmiddel gebruikt kan worden. Een beetje zoals de handsprays van Hausbrauerei Altstadthof. En ik sta 100% achter deze naam! haha!

De distilleerderij zelf bezoeken

De Sharish Gin Distillery is elke dag geopend en er zijn twee keer per dag rondleidingen; om 11:00 en om 15:30. Ook is er een uitgebreide bar en zonnig terras als je in de buurt bent en zin hebt in een cocktail of Gin & Tonic. Zoek je iets meer spanning? Met de Sharish Gin Off Road Experience maak je een 2 uur durende tocht door de omgeving, inclusief natuurlijk een welverdiend drankje achteraf in de bar. Voor de mogelijkheden en prijzen check sharishgin.pt.

De gins van Sharish zijn in Nederland onder andere online verkrijgbaar via Drankdozijn.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER ARTIKELEN OVER PORTUGAL:

Voor dit artikel ben ik door Visit Alentejo uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer