“Voor velen bestaat het beeld van eten in de middeleeuwen uit woeste ridders die met beide handen dikke kluiven vasthouden.” Karen Groeneveld wil dit beeld ontkrachten in het boekje ‘Kookboek van de Middeleeuwen’.
Opvallend is het gebruik van de vele specerijen. De kostbare kaneel, gember, nootmuskaat en verschillende soorten pepers vonden hun weg via Afrika, Indië en Venetië naar de tafels van de gegoede kringen. Ook suiker gold als belangrijke smaakmaker. Suiker werd gezien als gezond en werd zelfs als medicijn ingezet tegen allerhande kwalen.
Het boekje (12 bij 18 cm, 80 pagina’s) is een samensmelting van verschillende recepten en historische informatie. De recepten zijn afkomstig uit verschillende Europese kookboeken; maar in die boeken worden er geen instructies gegeven. Gelukkig doet Karen dat wel. ;)
Voorbeelden van recepten die in het boek staan zijn: macaroni romaneschi, stekelbessenmoes, dadelpudding uit Lombardije, erwtenkoeken met haring en kip in rode wijnsaus. Jammer is dat er geen enkele foto van een recept in het boekje staat. Zou toch wel helpen met de recepten laagdrempeliger maken. Voor mijn gevoel had er ook wel meer in mogen staan. Zo’n breed onderwerp als ‘Kookboek van de Middeleeuwen’ had van mij een volwaardig kookboek mogen zijn.
CONCLUSIE
Pluspunten:
- Veel interessante weetjes over gastronomie in de middeleeuwen
- Historische context
- Klein prijsje
Minpunten:
- Geen foto’s van de recepten
Kookboek van de Middeleeuwen is een leuk klein boekje om iets meer te weten te komen over het gebruik van specerijen, kruiden en andere producten in de middeleeuwen.
Nederlands | Druk: 1 | 9789492821089 | juli 2019 | Hardcover | 80 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Het Zwarte Schaap.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie