Zelf likeur maken is een van mijn favoriete bezigheden in de keuken. Het is verrassend eenvoudig, kost nauwelijks moeite en je hebt altijd iets bijzonders om te serveren bij de koffie of om mee te koken. Na eerdere successen met koffielikeur, dropshot-likeur en zelfs een kruidige glühweinlikeur, dook ik deze keer in de wereld van de sinaasappellikeur. Denk aan Grand Marnier, maar dan zelfgemaakt en helemaal afgestemd op je eigen smaak.
Wat is sinaasappellikeur eigenlijk?
Sinaasappellikeur is een gearomatiseerde alcoholische drank, gemaakt door sinaasappelschillen te laten trekken in sterke drank. Bekende voorbeelden zijn Grand Marnier (gemaakt met cognac en bittere sinaasappels) en Cointreau (helder, met een frisse, droge smaak). In dit recept gebruiken we brandy, waardoor je een warme, volle smaak krijgt die perfect samengaat met sinaasappel.
Waarom zelf sinaasappellikeur maken?
Er zijn genoeg goede redenen om zelf sinaasappellikeur te maken:
- Je bepaalt zelf de smaak en zoetheid
- Het is goedkoper dan een fles Grand Marnier
- Je weet precies wat erin zit (geen kunstmatige toevoegingen)
- Het is een origineel cadeau of smaakmaker in de keuken
Bovendien is dit recept een geweldig uitgangspunt voor wie wil experimenteren met verschillende soorten citrusfruit, suikers of kruiden.
Recept: Sinaasappellikeur maken (± 700 ml)
Benodigdheden:
- 500 ml brandy (gebruik gerust een goedkope variant)
- 6-8 biologische sinaasappels (Ik heb de mijne bij de Ekoplaza gekocht, en die waren vrij klein, maar als je grote kunt vinden is 6 ook voldoende)
- 200 ml water
- 100 gram kristalsuiker
- Grote weckpot of lege fles met dop
- Koffiefilter + trechter
- Maatbeker
Stap 1: Sinaasappelschillen trekken in alcohol
Schil de sinaasappels met een dunschiller of een scherp mesje. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk wit (het bittere deel) meeschilt. Stop de sinaasappelschillen in een schone pot of fles en giet de brandy erbij. Sluit de pot goed af en zet hem op een koele, donkere plek. Laat dit minimaal 4 weken trekken, en schud af en toe even zodat de smaken goed mengen.
Stap 2: Filteren en zoeten
Na 4 weken is je extract klaar. Zet een koffiefilter in een trechter boven een maatbeker en filter de likeur. Zo verwijder je alle stukjes schil en krijg je een heldere drank.
Verwarm vervolgens het water met de suiker tot alles is opgelost en je een suikersiroop hebt. Laat de siroop volledig afkoelen. Meng dan beetje bij beetje de siroop met je sinaasappelextract tot je de gewenste smaak hebt. Zoeter of sterker? Jij bepaalt.
Tips voor variatie en gebruik
- Wil je een lichtere likeur?
Gebruik dan wodka in plaats van brandy. Je krijgt dan een frissere, neutralere basis. - Fan van Grand Marnier?
Voeg een snufje vanille of een theelepel sinaasappelbloesemwater toe om dichter in de buurt van de originele smaak te komen. - Serveertip:
Over ijs, in cocktails (zoals Margarita of Sidecar), of over een bolletje vanille-ijs. - Cadeautip:
Giet je homemade sinaasappellikeur in een mooi flesje, strikje erom, en je hebt een origineel DIY-geschenk.
Veelgestelde vragen
- Hoe lang is zelfgemaakte sinaasappellikeur houdbaar?
Als je schoon werkt en de fles goed afsluit, blijft de likeur zeker 6 tot 12 maanden goed. Bewaar ‘m op een donkere, koele plek of in de koelkast. - Kan ik deze sinaasappellikeur ook met wodka maken?
Zeker! Zoek je op sinaasappellikeur maken met wodka, dan is dit recept makkelijk aan te passen. Vervang de brandy door een neutrale wodka en volg verder hetzelfde stappenplan. - Is dit hetzelfde als Grand Marnier?
Niet helemaal, want Grand Marnier wordt met cognac en bittere sinaasappels gemaakt. Maar dit recept komt qua smaak behoorlijk in de buurt, en je kunt het helemaal naar wens tweaken.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
ZIN IN NOG MEER LIKEURRECEPTEN? ↓
Wat is er mis met het toevoegen van het sap van de sinaasappel. Kan dit?
Of kan ik er apart likeur van maken. Zo neen hoe komt dat? Grtjs.
Sinaasappelsap verdunt de alcohol teveel, je wilt die bij het laten trekken van de schillen zo hoog mogelijk hebben. Ik zou gewoon de sinaasappelsap lekker opdrinken. ;)
Goedemorgen,
Ik kom erachter dat ik teveel wodka heb gebruikt, maar heb het al gefilterd, de suikerwater is nog niet toegevoegd, kan ik er gewoon weer sinaasappels toevoegen en nog 4 weken laten trekken
Hi Linda, dat lijkt mij geen probleem!
Hi ongewoon lekker,
een kleine toelichting op waarom je ekologische
sinaasappel moet gebruiken, bij gewone citrusvruchten wordt ivm de houdbaarheid/ het uiterlijk de schil bespoten met Imazalil, dat wil je niet in je glaasje hebben.
groetjes, Jan
Waarom niet het geperst sinasappelsap toevoegen
Het gaat juist om de oliën uit de schil; die zitten niet in het sap.
Kom je wel aan de 35/40 % , net als bij de echte?
Lukt dit met brandy, of kan het ook alcohol?
Je komt iets lager uit, rond de 30-32. Als je pure alcohol gebruikt moet je wel voorzichtig zijn en het veel meer verdunnen. En is ook lastig aan te komen in Nederland. ;)
Verheug mij in mijn zelfgebottelde
koffie met grand marnier
Klinkt al goed Ellen! Ben benieuwd!
Moet hier brandy bij gebruikt worden of kan wodka, brandewijn etc ook?
Kan, maar dan krijg je niet zo die mooie goudbruine/oranje kleur aan je drankje; het zal dan wat fletser/kleurlozer zijn.