Ze zijn er weer! Zodra de eerste witte asperges opduiken op de markt, begint het bij mij te kriebelen. Het is elk jaar weer een klein feestje wanneer het aspergeseizoen van start gaat. Het gekke is: ik moest er als kind he-le-maal niets van hebben. Maar nu als volwassene vind ik ze heerlijk. Dit keer wilde ik echter eens iets anders dan de klassieke ‘ham, ei en botersaus’. Iets met nét wat meer pit, wat spanning. En toen stuitte ik op een Frans recept dat ik nog niet kende: witte asperges à la Grenobloise. Een elegante combinatie van bruine boter, citroen, kappertjes, peterselie en croutons. Heerlijk, maar ik besloot er natuurlijk wel mijn eigen draai aan te geven: met een scheutje Limoncello voor een vrolijke, frisse kick.

Witte asperges à la Grenobloise (met een OngewoonLekkere twist)

À la Grenobloise

De oorsprong van asperges à la Grenobloise ligt in de klassieke Franse keuken. De naam verwijst naar de stad Grenoble, gelegen aan de voet van de Alpen, waar de gelijknamige saus zijn herkomst vindt. Die saus – een rijke, nootachtige beurre noisette op smaak gebracht met citroen, kappertjes, peterselie en vaak ook knapperige croutons – werd van oudsher geserveerd bij visgerechten, zoals rog of tong. De boterige, frisse en licht zilte smaken versterken de delicate structuur van vis, zonder die te overheersen.

In de loop der tijd hebben koks die klassieke saus ook toegepast op andere ingrediënten met een verfijnd smaakprofiel. Zo zijn ook witte asperges, geliefd in het voorjaar en veel gegeten in Noord-Frankrijk, België, Nederland en Duitsland, een logische keuze geworden. Ze zijn subtiel zoet en vragen om een saus die hun smaak ondersteunt in plaats van overstemt. De overstap van vis naar asperges is dus geen sprong in het diepe, maar eerder een elegante culinaire evolutie.

Hoewel er geen specifieke chef of restaurant aan te wijzen is als de bedenker van “asperges à la Grenobloise”, is het een gerecht dat steeds vaker opduikt in moderne keukens, kookboeken en blogs. De combinatie voelt klassiek aan, maar krijgt dankzij creatieve toevoegingen – zoals een vleugje Limoncello – ineens een frisse, nieuwe draai. En dat maakt het juist zo’n leuk gerecht om mee te experimenteren: het staat met één been in de traditie, en met het andere in het hier en nu.

Benodigdheden voor 2 personen witte asperges à la Grenobloise

Witte asperges à la Grenobloise (met een OngewoonLekkere twist)
Witte asperges à la Grenobloise (met een OngewoonLekkere twist)
  • 6 verse witte asperges
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • Sap en rasp van een halve biologische citroen
  • 20 ml Limoncello (dit is mijn toevoeging, wil je dit niet dan voeg je wat meer citroensap toe)
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 1 handje croutons (bak in een beetje boter wat blokjes oud brood op voor simpele croutons)
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges van net onder het kopje tot onderaan de steel met een dunschiller.
  2. Snijd ongeveer 2 cm van de houtachtige onderkant af.
  3. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en doe hier de schillen en afsnijdsels van de asperges bij.*
  4. Kook de asperges 6 à 10 minuten (afhankelijk van de dikte) tot ze gaar maar nog stevig zijn.
  5. Laat ze uitlekken op een schone theedoek.
  6. Smelt de boter op middelhoog vuur in een kleine steelpan.
  7. Laat de boter rustig doorkoken; eerst gaat ze schuimen, dan verschijnen er lichtbruine spikkels op de bodem. Dit duurt zo’n 4 à 5 minuten.
  8. Zodra de boter nootachtig begint te ruiken, zet je het vuur uit en voeg je direct het citroensap én de Limoncello toe. Pas op, dit kan even bruisen!
  9. Voeg daarna de kappertjes en peterselie toe.
  10. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
  11. Schik de warme asperges op een mooie schaal of op borden.
  12. Lepel de warme Limoncello-Grenobloise saus erover.
  13. Rasp wat verse citroen over de witte asperges
  14. Bestrooi met croutons voor de knapperige bite
  15. Serveer met eventueel gekookte aardappeltjes en beenham voor een volledige maaltijd.

*Je maakt met dit recept ook gelijk een geweldige aspergebouillon; gebruik die de volgende dag om bijvoorbeeld aspergesoep mee te maken!

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER ASPERGE RECEPTEN: