Wij hebben al veel van België gezien; maar beiden hebben we (totaal onterecht) een blinde vlek gehad voor de Belgische kust. Daar moest dus maar eens verandering in komen. Zodoende trokken wij op een zaterdag in december naar West-Vlaanderen voor een weekendje weg in Oostende. En we waren oprecht verrast door de vriendelijke mensen, het enorme strand, de lekkere biertjes en garnalenkroketjes.
Een handig kaartje ▼
Centrum Oostende
Het centrum van Oostende is heel compact en overzichtelijk. Er zijn een aantal grote winkelstraten waarvan de winkels zelfs op zondag open zijn. De winkels zijn een mix van bekende winkelketens die we ook in Nederland hebben, afgewisseld met kleine, lokale winkeliers, boekwinkeltjes, kledingwinkels en vooral heel veel koffietentjes. We shoppen onder andere bij chocolatier Manon Royal de lokale Babelutten (Belgische boterbabbelaars) om cadeau te doen.
Een café opzoeken
Shoppen maakt dorstig, dus maken we ook voldoende stops om te hydrateren. Bij Manuscript drinken we het eigen bier PoppoLou van de tap, een Belgisch Blond van 6%, vernoemd naar de 2 zonen van de uitbater van het café. Voor live muziek hadden we ook een bezoek kunnen brengen aan Lafayette Music Bar, tegenover Manuscript. Maar we hobbelen door, richting De Zeegeuzen. We schrikken als we een enorm gat in de wijk zien, maar het café is gelukkig niet verzwolgen. Van binnen transporteer je direct naar een tijd van houten schepen, schatzoeken en arrrr roepen als je proost. Waar je plaatsneemt in houten zitjes met tafeltjes van scheepswielen en de kaarsen (en het voetbal op tv) het interieur verlichten. We drinken hier een Keyte Oosténdse Tripel (gebrouwen door Brouwerij Strubbe uit Ichtegem) en een eigen Zeegeuze, geserveerd in een keramieken pul.
Streetart in Oostende
The Crystal Ship is een kunstfestival dat sinds 2016 jaarlijks streetart kunstenaars uitgenodigd om kale muren in Oostende te verfraaien. Met de gratis app ‘Ostend City Walks‘ heb je een handig kaartje met alle kunstwerken en krijg je extra informatie van de kunstenaars zelf.
Musea bezoeken
Voor wie tijdens een weekendje weg in Oostende zichzelf nog even cultureel wilt verrijken, zijn er ook verschillende musea in de stad. Zo kun je in het James Ensorhuis alles leren over het leven en het werk van de Belgische kunstschilder. In dit huis heeft hij ook 32 jaar gewoond, dus bijzonder om in zijn oude kamers rond te wandelen. Het Mu.ZEE is een museum met de focus op Belgische kunstwerken van 1850 tot vandaag de dag.
Voor maritieme verrijking kun je een bezoek brengen aan de IJslandvaarder Amandine die niet te missen is tegenover het station. Dit groene schip voer op 3 april 1995 voor het laatst de haven van Oostende binnen en in 2000 werd het een museum over het leven van de Belgische IJslandvaarders. Een ander schip dat te bezoeken is, is de Mercator. De driemaster werd gebouwd in 1932, maakte 54 reizen naar alle uithoeken van de wereld en ligt sinds 1964 als museumschip in de haven van Oostende.
Een museum dat ik graag zelf nog had willen bezoeken is de Atlantikwall Raversyde. Helaas is het museum elke winter gesloten voor onderhoud, anders was ik daar zeker even langs gegaan. Hier kun je de restanten van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen bekijken.
Garnalenkroketjes eten
De haven van Oostende is na de haven van Brugge-Zeebrugge de grootste kusthaven in België. Een groot onderdeel van deze haven in Oostende is de visserij; dagelijks gaan verschillende vissersschepen de Noordzee op, op zoek naar lekkere visjes en garnalen. Op de openlucht vismarkt de Vistrap kun je vis en garnalen rechtstreeks van de vissers kopen. Geen zin om zelf te kokkerellen? Ga dan naar het tegenovergelegen Madam Kroket voor een enorme keuze aan lekkere kroketjes. Natuurlijk mag je de garnalenkroket niet overslaan, maar op 1 been kun je niet lopen toch? Er zijn stoofvleeskroketjes, kroketjes met lokale kazen, met pittige kip of zelfs met kreeft en langoustines. Het Madam Kroket biertje dat te bestellen is wordt gemaakt bij de enige brouwerij van Oostende: Stadsbrouwerij ’t Koelschip.
Biertje drinken en kaas eten bij Stadsbrouwerij ’t Koelschip
Na een frisse strandwandeling in Oostende is een bezoek aan Stadsbrouwerij ’t Koelschip een absolute aanrader. In deze brouwerij, waar je letterlijk tussen de brouwketels naar binnen stapt, draait alles om ambacht, experimenteren en genieten. Hier stroomt het craftbeer recht uit de lagertanks en komen er goedgevulde kaasplankjes uit de keuken rollen.
Meer lezen over deze brouwerij? Lees hier dan mijn interview met oprichter Ive Mostrey over Stadsbrouwerij ’t Koelschip.
Het strand verkennen
Tijdens je weekendje weg in Oostende kun je natuurlijk niet om het strand heen. Het strand is zelfs voor Nederlandse begrippen enorm en op de zondag dat wij er gingen wandelen was er bijna niemand. Het was zelfs zo rustig dat we zonder problemen (voor het eerst) onze nieuwe vlieger konden testen, zonder bang te hoeven zijn dat hij op iemand terecht zou komen. Ook kun je naar het puntje van de Westelijke Strekdam wandelen waar het Monument for a Wullok staat. De andere kant van de haven bekijken? Neem het gratis pontje van de Visserskaai naar Oosteroever (vaart niet bij sterke wind/storm) om aan de andere kant van het water verder te wandelen.
Hotel, Biercafé & Restaurant Botteltje
Al zo’n 40 (!) jaar is biercafé en restaurant Botteltje hét adres voor bierliefhebbers in Oostende. Met meer dan 300 bieren op de kaart, waaronder 16 van ’t vat en het eigen huisbier ‘de Ostensche Strever’, biedt deze zaak de meest uitgebreide bierselectie aan de Belgische kust. En zelfs voor ons bierliefhebbers waren er nog genoeg onbekende bieren om te ontdekken op de enorme bierkaart.
In 2017 zijn er 15 hotelkamers toegevoegd boven het restaurant. Allemaal vernoemd naar verschillende Belgische brouwerijen; inclusief bijpassende biertjes in de minibar van de kamer. Wij sliepen in de ‘Duvel Moortgat kamer’, met boven het bed een afbeelding van een glas Duvel en een bierviltje met informatie over de brouwerij. Ik had misschien wel wat meer Duvel-geïnspireerde-decoratie verwacht, zoals we wel hadden in de wijnthema-kamer in Valkenburg begin dit jaar. Verder is het een ruime kamer, met een zitje met twee stoelen en een tafeltje, koffiemachine, badkamer en apart toilet. Met in de minibar een Duvel en een Ostensche Strever Quadrupel. Alle reserveringen zijn inclusief ontbijt, waar ruime keuze is in broodjes, kaasjes, fruit, huisgemaakte broodpudding en jams.
➞ Check prijzen en beschikbaarheid
Maar ook als je ergens anders slaapt, moet je eigenlijk wel een bezoek brengen aan het biercafé en/of het restaurant van Botteltje. Je stapt bijna een ander tijdsbeeld binnen; met grote donkerbruine houten booths, glasinloodramen, een knapperend haardvuur, oude brouwerijapparatuur aan de muren en een enorme bar met elke mogelijke tapkraan geïnstalleerd.
Naast de 16 tapkranen (met onder andere het huisbier Ostensche Strever Blond) is er ook een enorme bierbijbel met daarin ruim 300 verschillende bieren om uit te kiezen. En zelfs voor ons bierliefhebbers stonden er nog genoeg nieuwe, onbekende bieren op de kaart. Een terechte bier-snoepwinkel dus!
De eetkaart is ook ontzettend uitgebreid, met een ruime keuze aan snacks, hapjes, voorgerechten, vlees- vis- en vegetarische hoofdgerechten en ook een brouwersmenu. Alle gerechten hebben ook een eigen bierpairing, mocht je geen idee hebben wat je erbij moet drinken. Maar wij hebben vooral zelf onbekende biertjes van de kaart gekozen. Veel van de gerechten op de kaart bevatten ook bier als ingrediënt, wat ik persoonlijk natuurlijk superleuk vind. Zoals de Ostensche Strever huispaté, La Trappe bitterballen, Chimay kaaskroketten, Vlaamse stoverij met Westmalle Dubbel, crème brûlée met St. Bernardus Prior en de varkenswangetjes met Keyte Dobbel-Tripel.
Alles voorgerecht kozen wij de mini à la Trappiste fondue met een warme Le Chimay Gourmand kaasje, met spekblokjes, rucola, pijnboompitjes en een mandje trappistenbrood om te delen. Zo lekker! Ik had zelf nooit bedacht om pijnboompitjes op een smeltkaasje te doen, maar was verrassend lekker en zeker iets wat ik thuis ook eens ga proberen. Als hoofdgerecht had ik de al eerder genoemde varkenswangetjes, Franz ging aan de steak tartaar met frietjes. In ons glas zaten verschillende bieren door de hele avond heen, waaronder een Paix Dieu Triple, Maenhout Ferre Oaked Aged Whisky, Cnudde Bruin, Eylenbosch Oude Gueuze en een Winterbinkske van Brouwerij Kerkom. Voor een dessert was geen enkele mogelijke ruimte meer in onze lijven helaas.
Reizen naar Oostende
Wij waren nu zelf met de auto naar Oostende gereden, maar we hadden ook de trein kunnen pakken. Vanaf Rotterdam Centraal ben je met de snelste route in 2 uur en 36 minuten in Oostende, dat is bijna net zo snel als met de auto (als je niet in de file staat bij Antwerpen). Bekijk alle prijzen en vertrektijden op de website van NS International.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER BELGIË TIPS:
- Belgisch Limburg ontdekken vanuit Landal Mooi Zutendaal
- Blend Your Own Rodenbach bij Brouwerij Rodenbach
- Bier in Brussel: waar moet je naartoe? 10 tips!
- De Bath & Barley Bierspa in Brugge
- Alle tips om te eten, drinken en doen tijdens een weekend Namen / Namur
Voor dit artikel ben ik door Visit Oostende uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer
Geef een reactie