Misschien heb je The Botanist Gin al eens gedronken? Maar grote kans dat je de prachtige fles wel herkent! Alle 22 inheemse plantaardige kruiden (botanicals) die met de hand op Islay zijn geoogst, zijn in het Latijn in reliëf op de fles gedrukt. Een echte eyecatcher als je het mij vraagt. Maar hoe zit dat nu precies met die 22 wildgeplukte botanicals? Is dat echt waar? Of alleen een marketingstunt? Ik werd in september uitgenodigd door The Botanist Gin op een wildplukdag in België om alles te leren over eetbare plantjes, kruiden en bloemen.
De geschiedenis van The Botanist Gin
Zoals veel andere Schotse gin is de herkomst van The Botanist Gin te vinden bij een whisky distilleerderij. En wel bij Bruichladdich op Islay; bekend van de stevige en turfige jongens. Bruichladdich (je spreekt het uit als ‘Brook-Laddie’ wat ‘shore bank’ betekent in het Gaelic) werd in 1881 gebouwd door de gebroeders Harvey aan de westelijke oever van Loch Indaal op het eiland Islay, waardoor het op één na meest westelijk werkende distilleerderij van Schotland is. Bruichladdich (liefkozend ook wel ‘The Laddie’ genoemd, is een wat ongebruikelijke distilleerderij omdat de twee wash stills en de twee koperen pot stills uitsluitend worden gebruikt om zijn eigen single malt whisky-bottelingen te produceren. En dus niet voor gebruik in blends. Een vijfde still, een Lomond pot still*, is door Master Distiller eigenhandig verbouwd om gebruikt te worden om The Botanist Gin in te stoken.
*Een Lomond pot still is een variatie op een conventionele pot still. Met behulp van verstelbare platen in de Swan Neck kan de distilleerketel worden gebruikt om de reflux te vergroten en lichtere stijlen van new make spirit te creëren.
Professioneel wildplukker James
The Botanist Gin bestaat uit 9 wat meer standaard botanicals en 22 wildgeplukte botanicals. De 22 wilde Islay botanicals worden duurzaam gefoerageerd door hun eigen professionele wildpukker, James Donaldson. De negen ‘core’ botanicals zijn: cassia, korianderzaad, jeneverbes, sinaasappelschil, kaneel, citroenschil, zoethoutwortel, engelwortel en iriswortel. De overige 22 botanicals zijn onder andere aromatische planten, verwilderde moestuinkruiden, bomen, heidesoorten, wilde bloemen en planten die hun plekje hebben gevonden in de wetlands of winderige rotsen of graasgebieden van dit eiland. Zoals bijvoorbeeld kamille, tijm, berkenbladeren, distels en citroenmelisse. Een hele lijst!
Hieronder zie je James Donaldson aan het werk; alle verzamelde botanicals worden te drogen gelegd en voorbereid op hun gebruik in de ketels. Maar dat is nog niet alles. Naast het wildplukken besteed James ook heel veel tijd aan het doen van onderzoek naar de flora van het eiland. Hij schrijft de unieke smaak van The Botanist toe aan de diversiteit van de habitats die we hebben binnen onze 130 mijl van de kustlijn. “Bepaalde planten houden van bepaalde habitats”, legt hij uit, “En Islay heeft veel verschillende habitats in een relatief kleine straal van 25 mijl. Je hebt duinen en veengebieden en landbouwgrond en schaduwrijke gebieden met een hoge luchtvochtigheid, zoet water, estuaria, soms bijna alpine omstandigheden en heel veel verschillende bodems. Hierdoor krijg je veel verschillende plantenecosystemen. Het is als een microkosmos!”
De bosjes in met Natalie
Natuurlijk zijn de botanicals in The Botanist Gin zo specifiek gelinkt aan Islay dat je dat nooit zomaar in België kan reproduceren. Maar het is wel leuk om er op uit te gaan met een professional die precies weet wat wel en niet eetbaar is. Onder enthousiaste begeleiding van Natalie Schrauwen (het opperhoofd van ELDER Lab en kombuchabrouwerij BRON) duiken we de bosjes in, op zoek naar eetbare kruiden, bloemetjes en besjes.
En we hoeven niet lang te zoeken, want binnen een paar meter lopen we al tegen een Amerikaanse vogelkers, veldzuring en waterpeper aan. Alles in de tas! Want straks gaan we onze eigen cocktail maken met The Botanist Gin en onze eigen verzamelde kruidjes. Wat geweldig om met iemand op pad te zijn die alles weet te benoemen en gelijk ook tips heeft hoe je het kan gebruiken. Veldzuring kan je namelijk gewoon zo rauw eten als spinazie en de donkerrode (bijna zwarte) besjes van de Amerikaanse vogelkers kun je gebruiken om jam van te maken. De pitjes wel eruit zeven, want die zijn giftig. Goeie informatie!
Foto door Valerie-Anne NANDRIN Foto door Valerie-Anne NANDRIN
Mijn The Botanist cocktail
Met een hele verzameling besjes, blaadjes en bloemetjes op zak keren we terug naar onze Botanist Base Camp om zelf aan de slag te gaan. Ik bedacht met een besjes van de Amerikaanse vogelkers mijn versie van een bramble; een cocktail normaal gesproken met gin en bramen. Maar nu met The Botanist Gin en vogelkersbesjes!
Benodigdheden voor 1 cocktail
- 50 ml Schotse Gin
- 20 ml vers citroensap
- 10 ml suikersiroop
- klein handje vogelkersbessen
- Garnering: wilde kruiden
Bereidingswijze
- Doe de besjes in een glas met een dikke bodem en kneus de besjes met een cocktailstamper
- Voeg de rest van de ingrediënten + een hand ijsblokjes toe en roer even goed door
- Garneer met wat wildgeplukte kruiden
Verkrijgbaarheid The Botanist Gin
The Botanist Gin is in heel Nederland te koop in de winkels van de Gall & Gall slijterijen of in de online webshop.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met The Botanist Gin. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie