Review: Vegetables that sparkle the conversation

De Belgische Seppe Nobels won met het restaurant Graanmarkt 13 de titel ‘Beste groenterestaurant van Vlaanderen 2015’. Het restaurant maakt (naast een winkel voor kleding en design, een galerie en een B&B) deel uit van het totaalconcept Graanmarkt 13. In Nederland kennen we Seppe Nobels (tot 2010 nog souschef van Wout Bru)  misschien nog niet, maar in België is hij een zeer bekende chef. Ook een chef beroemd om zijn gerechten met groente; een beetje vergelijkbaar met “onze” Niven Kunz dus.

Vegetables that sparkle the conversation

In dit boek worden 17 verschillende groenten in 68 verschillende gerechten besproken. Naast een aantal basisrecepten (vinaigrettes/bouillon etc) worden er dus 17 verschillende groenten in het zonnetje gezet. Elke groente heeft 4 verschillende gerechten. De groenten zijn: aardpeer, artisjok, asperge, biet, bloemkool, boon, champignon, komkommer, pastinaak, pompoen, sla, spruit, tomaat, ui, venkel, witloof en wortel. Best een gevarieerde club dus!

Vegetables that sparkle the conversation

De verschillende hoofdstukken zijn heel overzichtelijk en alfabetisch en in de index achterin kan je ook gemakkelijk zoeken op de overige ingrediënten. Elk recept heeft een grote lichte foto er naast en de recepten zijn kort en bondig opgeschreven en zijn in een lekker groot en goed leesbaar lettertype uitgewerkt. Doordat het boek redelijk clean/modern is opgemaakt (veel zwart-wit) spatten de kleuren van de gerechten echt van het papier.

Vegetables that sparkle the conversation

Het was fijn geweest als er voor sommige ingredienten makkelijker verkrijgbare alternatieven genoemd zouden worden. Bijvoorbeeld plattekaas (geen idee wat dat is), een cavaillon-meloen, gefermenteerde knoflook, hoeveboter of wilde rijst uit de Camargue. Dat zorgt er wel voor dat sommige recepten nogal ‘cheffie’ aanvoelen waardoor je die gerechten als hobbykok misschien minder snel zal maken.

Vegetables that sparkle the conversation

Je hoeft natuurlijk ook niet het hele gerecht na te maken; je kan ook bereidingen van verschillende groenten combineren of alleen zijn manier van witloof bakken overnemen (zoals ik heb gedaan in een gerecht).

Vegetables that sparkle the conversation

Dit boek staat wel vol met groenten, maar het zijn niet 100% vegetarische of vegan gerechten. Twaalf van de 68 gerechten bevatten vlees, vis of schaal- en schelpdieren.

Conclusie

Pluspunten:

  • Mooie heldere fotografie
  • Goed leesbare recepten (groot en duidelijk lettertype)
  • Veel verschillende groenten komen aan bod met ongewone smaakcombinaties
  • Geeft veel inspiratie om met groenten aan de slag te gaan
  • Leeslint

Minpunten:

  • Erg lange intro; het eerste (basis)recept staat pas op bladzijde 46
  • Bij sommige ingrediënten was een beter verkrijgbaar alternatief wenselijk geweest
  • Best wel aan de prijs met €34,99
  • Misschien was het leuk geweest als er iets over wijncombinaties met groente geschreven was

Vegetables that sparkle the conversation is een clean en modern vormgegeven kookboek, met smakelijke foto’s, goed leesbare recepten en je krijgt gelijk zin om met groenten aan de slag te gaan!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Lannoo 

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.