REVIEW: Spis – Mikkel Karstad

Mikkel Karstad, schrijver van Spis, is co-founder van Scandi-cool cuisine, adviseur van NOMA en een Deense chefkok. Volgens mij heb je dan genoeg credits opgebouwd om een goed kookboek te schrijven. Vergeet die Zweedse gehaktballetjes van de woongigant maar duik in de echte Scandinavische keuken!

Spis

Wat als eerste opvalt is het design van het boek. De kaft is van dik gerecycled karton, een opengewerkte rug en de pagina’s zijn net zo groot als de kaft! Dat geeft een super bijzonder effect en geeft het boek ook een echt ‘designgevoel’. Zoals je ook aan onderstaande foto’s kunt zien is het hele boek in dat Scandinavische design uitgewerkt. Crème-witte pagina’s met zwarte en donkerrode letters, foto’s die net over 2 pagina’s verdeeld zijn.. Heel mooi. De foto’s zijn allemaal een beetje grijs gestyled (grijze borden, grijze achtergrond), wat weer mooi samengaat met het crème van de pagina’s en de grijze kartonnen omslag.

spis review

Het boek is ingedeeld in 14 (!) verschillende hoofdstukken waaronder onder andere: inktvis, bessen, spruitjes, picknick, varken, orgaanvlees en vloeistoffen de revue passeren. Een hele aparte combinatie zoals je kunt zien van bereidingswijzes, ingrediënten en gelegenheden.

spis review

Leuk is dat er van een gerecht meerdere losse receptjes op een pagina staan; zoals hierboven is apart de paddestoelentapenade uitgeschreven, maar ook het brood. Dan kan je makkelijker verschillende recepten met elkaar combineren zonder dat je moet gaan zoeken in een recept naar 1 onderdeel.

spis review

Goed om te zien dat er allerlei gerechten/ingrediënten in het boek staan die je niet zo snel in andere boeken zal zien. Ik heb nog nooit een heel hoofdstuk over spruitjes gezien in een kookboek! Of ingrediënten zoals inktvis of orgaanvlees zijn in de Nederlandse keuken ook niet erg gewoon.

spis review

Het hoofdstuk vloeistoffen had van mij wat uitgebreider gemogen (er staan nu 5 receptjes in) en dat hadden er voor mij als likeurtjesmaker best wel wat meer mogen zijn.. 😉 Verder is het boek een redelijke mix van vega/vlees en vis met de nadruk wat meer op het vlees. Verder ligt de focus meer op hartige gerechten dan op zoet, maar er staat wel een recept in voor koekjes en een paar recepten voor ijs.

spis review

Er  worden wel wat ingrediënten gebruikt in het boek die hier in Nederland misschien niet zo gemakkelijk te vinden zijn als in Scandinavië zoals verse kabeljauwkuit, verse duindoornbessen, rode klaverzuring of bronzen venkel. Maar Mikkel geeft in de meeste gevallen van gekke ingrediënten wel een beter verkrijgbaar alternatief. En misschien dat de Ikea duindoornbessen in de vriezer heeft liggen?

spis review

Maar is er dan niets negatiefs? Natuurlijk wel; zoals met zoveel vertaalde boeken heb ik ook in dit boek weer een discrepantie gevonden tussen de ingrediëntenlijst en het recept.. Bij de pompoensoep met duindoorn en jakobsschelpen staat er citroen in de ingrediëntenlijst, maar sinaasappelschil in de tekst… Argh!

Conclusie

Pluspunten:

  • Prachtig design alleen al van de buitenkant
  • Veel los uitgewerkte recepten
  • Echt dat Scandinavische gevoel door gebruik van kleur in het boek en de fotografie
  • Interessante gerechten en ingredienten die je niet zo snel in de Nederlandse keuken zal vinden

Minpunten:

  • Hadden wel iets meer vloeistofrecepten in mogen staan (maar is natuurlijk persoonlijk)
  • Toch weer een foutje in de ingrediëntenlijst/recept

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik van de Scandinavische keuken moest verwachten, maar de recepten van Mikkel Karstad hebben me echt positief verrast. Een hoop van de recepten zijn ook erg goed voor de herfst/winter met lekkere gerechten met hert, spruitjes en andere knollen. Heb gelijk weer een hoop inspiratie voor de komende wintermaanden.

Spis is zeker een aanrader voor de avontuurlijke en nieuwsgierige (thuis)kok!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Aerial Media Company

Klik op de link hieronder om het boek te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.