REVIEW: Smaakvrienden Fruit – Angélique Schmeinck

Het is geen geheim dat ik vaak mee doe aan prijsvragen en winacties. Vooral aan de food gerelateerde acties doe ik graag mee. Bij een facebookactie van Jamie Magazine NL (het magazine van Jamie Oliver) heb ik laatst het kookboek Smaakvrienden Fruit van Angélique Schmeinck gewonnen.

2014-07-08 16.52.58 (Small)

2014-07-08 16.55.34 (Small)

Het boek begint met 4 (!) pagina´s inhoudsopgave, niet zo gek als je bedenkt dat het boek 495 pagina´s telt. Na de inhoudsopgave zijn er 20 pagina´s inleiding, waarbij de structuur van het boek wordt uitgelegd, maar er staan ook een hoop bla-bla teksten in over hoe geweldig en belangrijk zo´n boek wel niet is. Niet echt iets waar ik als lezer op zit te wachten.

2014-07-08 16.56.06 (Small)

Vanaf pagina 48 gaan we echt beginnen. Dit gedeelte van het boek is alfabetisch opgezet, van aalbes tot zwarte bes, met eerst de zoete smaakvrienden, daarna de hartige smaakvrienden en als laatste een recept met foto.

2014-07-08 16.56.29 (Small)

2014-07-08 16.56.39 (Small)

Je krijgt een hoop ingrediënten op een pagina bijeen, die als overeenkomst hebben dat ze goed samengaan met het hoofdingredient. Per pagina krijg je 5 inspiraties mee voor recepten, maar voor de rest is dat het wel. Het boek moet je stimuleren om zelf tot nieuwe ideeën te komen en avontuurlijke combinaties te verzinnen.

2014-07-08 16.57.44 (Small)

Deel 3 van het boek gaat over verschillende technieken, bereidingen en bijbehorende recepten. Dit vind ik eigenlijk het meest interessante deel van het boek, omdat hier een aantal klassieke kooktechnieken heel duidelijk en met bijpassende recepten worden besproken.

2014-07-08 16.59.07 (Small)

Het laatste gedeelte van het boek heet ´Culinaire breinflitsen´. Hierin worden aan de hand van productgroepen inspiratielijsten samengesteld, zodat je zelf verbanden en associaties kan leggen tussen verschillende producten.

Conclusie

Pluspunten:

  • Veel ideeen om bepaalde gerechten met elkaar te combineren
  • Veel uitleg over technieken en bereidingen

Minpunten:

  • Soms een beetje zweverige taal
  • Soms net te weinig uitleg bij bepaalde smaakcombinaties

Vooral de recepten, technieken en bereidingen zijn voor mij heel erg geschikt. Ik ben misschien nog niet gevorderd genoeg om in te kunnen zien dat je pruim met gans kan combineren, of bijvoorbeeld kiwi met avocado. Verder zijn de bewoordingen en de inleidingen nogal zweverig, en daar hou ik persoonlijk niet zo van. Dit boek is geschreven voor de meer ervaren kok, maar een beginnende kok (zoals ik) kan er ook een hoop leuke ideeën uithalen.

Karakter Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.