Review: Proef Puglia

De cucina pugliese (de keuken van Puglia, de hak van de Italiaanse laars) wordt ook wel betiteld als cucina povera (‘armeluiseten’). Maar laat je daar niet door misleiden! De gerechten zijn kleurrijk, complex en met een duidelijke Mediterraanse touch.

Review Proef Puglia

Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken met recepten: antipasti, soep, pasta, vis & zeevruchten, vlees, salades, groenten, brood en nagerechten & drankjes. De recepten worden afgewisseld met sfeervolle foto’s van haventjes, omaatjes op bankjes en markten. Door het gebruik van waterverf tekeningetjes en in het lettertype krijgt het boek een luchtige en zomerse uitstraling.

Review Proef Puglia

Van recepten zoals coda di bue con lenticchie (ossenstaart met linzen), cozze gratinate (mosselgratin), mustazzoli (chocoladekaneelkoekjes) en focaccia Barese (focaccia uit Bari) loopt het water me in de mond! Jammer is dan wel dat niet alle recepten een foto hebben, want van de foto’s die er wel in staan krijg je gelijk zin om aan de slag te gaan.

Review Proef Puglia

Natuurlijk mogen ook de pastagerechten niet ontbreken in een Italiaans kookboek; en in elk recept wordt uitgelegd hoe je de verschillende pasta’s maakt en rolt. Maar toch lijkt het me moeilijk om dit vanaf papier te leren.. Maar de orecchiette met rode wijn (dus bloem + rode wijn = pasta) ga ik zeker een keer maken! Of ze echt op orecchiette gaan lijken is een tweede… 😉

Review Proef Puglia

Het register is ook heel goed aangepakt; alle ingredienten staan ook los in het register. Dus het is makkelijk zoeken naar alle recepten met bijvoorbeeld mozzarella, prei of hazelnoten.

Review Proef Puglia

Conclusie

Pluspunten:

  • Verrassende (niet-standaard) Italiaanse recepten
  • Luchtige & zomerse uitstraling
  • Je krijgt gelijk weer zin om op vakantie nar Italië te gaan
  • Zeer uitgebreid register
  • Goede mix van vega, vis & vlees
  • Toegankelijke ingrediënten
  • Mix van makkelijke en moeilijkere recepten

Minpunten:

  • Niet bij alle recepten een foto
  • Sommige vertalingen zijn een beetje krom: bv: ‘klop met een staafmixer’.. Ik gebruik een staafmixer om te pureren.. Of bedoelen ze een staafmixer met een garde?
  • Ik had wel smaakcombinaties met de regionale Italiaanse wijn willen zien

Proef Puglia mag dan wel over ‘armeluiseten’ gaan, de recepten zijn inspirerend, kleurrijk, fris en geven je gelijk zin om aan de slag te gaan. En vergeet dan vooral niet een lekker glaasje wijn voor jezelf in te schenken… 😉

Dit boek is beschikbaar gesteld door Forte Culinair

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.