Review: Made in India

Ik ben een trouwe kijker van Masterchef (ook de NL versie) en toen ik een mailtje van Fontaine Uitgevers kreeg dat Meera Sodha een les zou geven in de Masterchefkeuken werd ik gelijk enthousiast! Ik vind het superleuk om te experimenteren in de keuken en de recepten van Meera zijn allemaal heel toegankelijk en met normaal verkrijgbare ingrediënten.

REVIEW Made in India Meerah Sodha

Het boek is ontzettend uitgebreid; 12 hoofdstukken met recepten, een lange inleiding, nuttige weetjes, handig keukengerei, menusuggesties, wijn-spijs, hoe je met je handen moet eten en Indiase ingrediënten. En dan ga ik er nog snel doorheen. Zeer geschikt dus voor de thuiskok die nog niet zo zijn of haar weg weet in de Indiase keuken.

REVIEW Made in India Meerah Sodha

De ingrediënten zijn bijna allemaal bij een goed gesorteerde supermarkt gewoon verkrijgbaar. Ik zag laatst hier bij de Appie XL gewoon tamarindepasta in het schap staan! Producten waarvoor je even langs een Indiase toko moet zijn bijvoorbeeld amchur (gedroogd mangopoeder), vers fenegriekblad, verse kurkumawortel (deze zag ik trouwens wel laatst bij de Ekoplaza gewoon liggen), zwarte linzen, mooli (maar toen ik dit ging googelen bleek het gewoon daikon te zijn, en dat is heel goed verkrijgbaar) en poha (rijstvlokken). Maar als je deze ingredienten niet kunt vinden, kan je nog steeds 95% van de recepten uit dit boek maken. De kans is zelfs groot dat je een hoop van de gebruikte kruiden allang in je keukenkastje hebt staan.

REVIEW Made in India Meerah Sodha

stap voor stap

Leuk zijn ook de stap-voor-stap-foto’s van hoe je bijvoorbeeld samosa’s moet vullen en rollen of hoe je de luchtigste paratha’s (broodjes) krijgt.

REVIEW Made in India Meerah Sodha

De fotografie is veel speelser dan bij veel andere kookboeken; je ziet haar bezig met koken, handen die iets roeren, vingers die een topping uitstrooien of oma die je broodjes uit ziet rollen. Ik kreeg gelijk zin om aan de slag te gaan!

REVIEW Made in India Meerah Sodha

En dat heb ik ook gedaan! 😀 Ik gebruik kookboeken vaak als inspiratie, maar om een beetje te oefenen met de Indiase keuken maakte ik gelijk maar een hele schaal met kleine gerechtjes (een thali)! Ik maakte de curry van rode paprika (ik had nog puntpaprika in de koelkast liggen die op moest) en de pittig-zoete tomatenchutney. Raita van granaatappel en limoen, zelfgemaakte chapati’s (broodjes) en als toetje een mango-kardemom sorbetijs. En het was verrukkelijk!

Gerechten Made in India

kip

Ik wil sowieso nog de gebraden tamarindekip, de pilaf met paddestoelen en de samosa’s met lamsvlees maken.

REVIEW Made in India Meerah Sodha

Één klein pietepeuterig puntje van kritiek: Op de achterkant van het boek staat in het commentaar van Yotam Ottolenghi dat je de kip met 100 knoflookteentjes moet maken. Maar er staat geen recept in voor kip met 100 knoflookteentjes; er is wel een recept voor een vegetarische curry met 100 knoflookteentjes.. Ik was juist wel nieuwsgierig naar die kip met 100 knoflookteentjes.. 🙁 Maarja, dan moet ze dat recept maar snel in haar volgende boek stoppen! 😀

REVIEW Made in India Meerah Sodha

Ook voor de vegetariërs is er genoeg variatie; bij de menusuggesties worden er zelfs tips gegeven hoe je een geheel vegetarisch menu (voor 2, 4, 6 of 8 personen) kan combineren.

Conclusie

Pluspunten:

  • Goede introductie in de Indiase keuken
  • Heerlijke foodfotografie
  • Veel vegetarische gerechten
  • 95% van de ingrediënten is bij een normale grote supermarkt goed te krijgen
  • Wijn-spijs tips
  • Menusuggesties
  • Bijna bij elk gerecht een foto

Minpunten:

  • Het recept voor de kip met 100 knoflookteentjes houden we nog tegoed hoop ik

Ben je dus een kok die nog niet zo zijn of haar weg weet in de Indiase keuken, maar lijkt het je wel heel lekker allemaal? Dit boek is perfect om de kneepjes van de Indiase keuken onder de knie te krijgen. En verras je vrienden en familie (of de buurvrouw) met een zelfgemaakte Indiase thali! 🙂

DE WINACTIE IS VOORBIJ. DE WINNAAR HEEFT BERICHT GEHAD.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.