Review: De nieuwe Nordic Cuisine – Simon Bajada

‘Wat is nu precies de nieuwe Nordic Cuisine?’ Dat is de vraag de Australische (in Zweden wonende) chef, food stylist, fotograaf en schrijver Simon Bajada probeert te ontrafelen. De Scandinavische keuken is super hot op dit moment en ik was dus ook erg nieuwsgierig naar dit boek!

De nieuwe Nordic Cuisine
Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken: basis, voorraadkast, klassiekers, uit de zee, van het land, uit het bos, bakken en zoetigheden. Na deze hoofdstukken geeft Simon nog een lijst met alternatieve ingrediënten mocht je de traditionele ingrediënten uit de recepten niet kunnen vinden. De eerste 2 hoofdstukken gaan over handig keukengerei, spullen die je in huis moet hebben, hoe pekelen werkt, hoe roken werkt, hoe (en wat) je moet inmaken en een aantal simpele sauzen en verrijkte boters.

De nieuwe Nordic Cuisine

Onder de klassiekers vallen onder andere smørrebrød  (met verschillende toppings), Zweedse gehaktballetjes en kaneelbroodjes. Uit de zee bevat niet alleen maar recepten met zalm, maar ook kabeljauw, coquilles, haring, makreel en paling (is in Europa een zwaar bedreigde diersoort, viswijzer adviseert geen paling te eten) komen voorbij.

De nieuwe Nordic Cuisine

Van het land bevat veel (niet allemaal) recepten met vlees; bijvoorbeeld gerookte kip met mosterdyoghurtdressing & maanzaad, gebraden varkenslende & zonnebloemroom en runderstoof met glühwein.

De nieuwe Nordic Cuisine

Het hoofdstuk Uit het bos bevat recepten met bijvoorbeeld rozenbottel, vlierbloesem, brandnetel, dennennaalden en daslook (is ook beschermd in NL). Bakken & zoetigheden spreken wel een beetje zich natuurlijk.. 😉 Lekkere koekjes, taarten, zoete broodjes en vruchtjes vliegen je om de oren.

De nieuwe Nordic Cuisine

Het boek heeft een lekkere stevige harde kaft en de pagina’s zijn superdik en robuust. De grijzige uitstraling van de pagina’s en de fotografie past heel goed bij het strakke/design verwachtingspatroon wat je hebt van Scandinavië. De recepten zijn duidelijk geschreven en niet al te moeilijk. De foto’s zien er uit om op te eten; zelfs de foto’s van de omgeving en de landschappen nodigen uit om vol in dit boek te duiken.

De nieuwe Nordic Cuisine

Ongeveer 80% van de recepten heeft een foto terwijl er tussen de hoofdstukken in wel weer foto’s staan van gerechten (of onderdeel van een gerecht) maar die worden niet benoemd.. Dus dan denk je “Dat ziet er lekker uit! Maar wat zou het zijn!?” En dan moet je in de recepten maar een beetje gaan zoeken naar een recept wat het zou kunnen zijn.

De nieuwe Nordic Cuisine

De vegetariërs komen er in dit boek bekaaid vanaf; buiten bakken & zoetigheden om zijn 80% van de recepten met vlees of vis.

Conclusie

Pluspunten:

  • Stevige kaft en bladzijden
  • Strakke vormgeving
  • Ongewone ingredienten die toch redelijk verkrijgbaar zijn of er worden goede alternatieven geboden
  • De recepten zijn allemaal niet al te moeilijk

Minpunten:

  • Niet bij elk recept een foto en van sommige foto’s is niet helemaal duidelijk bij welk recept ze horen
  • Een aantal producten zijn in Nederland bedreigd/beschermd en mag je dus niet zomaar plukken/vangen
  • Weinig hartige vegetarische recepten

Of het allemaal zo ‘nieuw’ is betwijfel ik een beetje, maar een kniesoor die daar op let. De landschappen, sfeerbeelden en heerlijke gerechten nodigen ontzettend uit om aan de slag te gaan met de Scandinavische keuken.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Carrera Culinair

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Gereon de Leeuw schreef:

    Leuk zeg die Scandinavische keuken. Ik zal nooit de warmgerookte zalm en rendiersteak herinneren op een eiland voor Helsinki. Duurzaam ook nog eens want met de rook van het hout voor de sauna werd het geheel gerookt. Dubbele pret dus, de hete sauna en een duik in de Baltische zee en daarna smullen van de vis en het vlees.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.