Na twee dagen achter elkaar veganistisch gegeten te hebben, was het wel weer tijd om in een echt ´vleesboek´ te duiken ;). Ambachtelijk Culinair van Tim Hayward is een gids voor iedereen die het leuk vindt om te doe-het-zelven in de keuken. Allerlei verschillende technieken zoals zouten, drogen, roken en pekelen komen aan bod. ´Zelf doen´ is sinds een paar jaar steeds populairder geworden; je ziet ook steeds meer dat mensen meer waardering krijgen voor ambachtelijke producten en niet alles meer uit de supermarkt hoeven te halen.
Omdat ik sinds een jaar ongeveer het superleuk vind om dingen zelf te maken (zie mijn berichtjes over zelfgemaakte mosterd, ricotta en een rij aan likeuren) geeft dit boek een mooie handreiking om een stapje verder te gaan.
Dit is geen boek voor de doorgewinterde vegetariër of veganist. Maar als je van een mooi stuk vlees en/of vis heel erg blij wordt, moet je zeker doorlezen. Zeker als je zelf ooit al eens gedroogde worst of paté hebt willen maken.
Je hoeft het jezelf niet te moeilijk te maken in het begin; er staan ook heel toegankelijk recepten in zoals het inmaken van bietjes of andere groentes in een zoet/zuur, of vruchten op siroop.
Wil je daarna wat meer uitdaging; maak dan je borst maar nat. Na het lezen ben ik gelijk gaan kijken wat een vacumeermachine kost! Er zijn natuurlijk ook genoeg recepten waar je geen vacumeermachine voor nodig hebt, maar ik kon het niet helpen om enthousiast te worden toen ik al die lekkere worsten en hammen voorbij zag komen.
Er is niet echt gekozen voor één specifieke keuken, je ziet Scandinavische, Amerikaanse, Schotse, Franse en Aziatische recepten voorbij komen. Als je het maar zelf kan maken. Tim geeft tips over het gebruik van professionele machines, maar ook hoe je een goed alternatief bijvoorbeeld zelf in de tuin kunt bouwen.
Zwart-witfoto´s zijn afgewisseld met kleurenfoto´s, oude reclameplaten en tekeningen in een lekker ouderwets thema. Dat past ook wel bij het hele gevoel van ´ambachtelijk´.
Wij hebben zelf een klein rookoventje, dus ik denk dat ik als eerste iets ga maken uit het hoofdstuk roken; alhoewel; ik heb ook nog een paar bietjes liggen die ik misschien wel zou kunnen inmaken… Of eens een eigen paté maken.. Zoveel keus! Het enige waar ik een beetje huiverig voor ben: sommige stukken vlees zijn erg prijzig die hij gebruikt voor het drogen (bijvoorbeeld eendenborst, Spaanse ham), dus ben een beetje bang dat het niet in één keer goed gaat waardoor je dat vlees weg kunt gooien…
Je kunt wel merken dat de schrijver uit Groot-Brittannië komt. Een aantal recepten zijn echt typisch brits waar ik hier in Nederland nog nooit van had gehoord… Arbroath smokies iemand? En ik denk dat er weinig mensen in Nederland hun eigen bloedworst zullen maken… ;)
Wat wel fijn is aan deze Nederlandse vertaling is dat er achterin (naast een Britse lijst) ook een lijst met handige adressen van Nederlandse leveranciers en Nederlandse websites waar je bepaalde producten of apparaten kunt kopen.
Conclusie:
Pluspunten:
- Duidelijke omschrijvingen/foto´s
- Leuke verhalen over de geschiedenis van bepaalde gerechten
- Heerlijke foodfoto´s om je vingers bij af te likken
- De stijl waarin het boek is vormgegeven
Minpunten:
- Verkrijgbaarheid van producten; sommige producten zijn schijnbaar in Engeland heel goed verkrijgbaar, maar in Nederland wat minder. Bijvoorbeeld ingemaakte walnoten.
Voor wie niet alleen maar wil bakken en/of braden maar ook een beetje wil spelen in de keuken is dit boek een must. Nu nog even kijken waar ik nitrietzout vandaan kan halen en dan gaan we aan de slag! :)
Dit boek is beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers B.V.
Klik op de link hieronder om het boek te kopen!
Geef een reactie