Curry Madras (vegan)

Ja, je leest het goed… Veganistisch… 😉 Ik kreeg een berichtje van een vriend die samen met zijn vriendin (gedwongen of vrijwillig, dat zei hij er niet bij…) een Vegan-challenge deden, en of ik nog ideeën had voor het gebruik van tofu. En omdat ik niet vies ben van een uitdaging, maar snel tofu in huis gehaald!

Omdat ik laatst van de lieve mensen van Original Spices allemaal lekkere kruiden had gekregen, leek het me leuk om een veganistische curry te maken.

Ik moet bekennen dat ik niet een hele grote fan was van de consistentie van de blokjes tofu. Zelfs met een marinade en even op hoog vuur bakken had ik het gevoel dat ik stukjes karton aan het eten was. 🙁 Maar misschien is het voor de doorgewinterde tofu-eter wel lekker! 😉 Als alternatief zou ik dan de kipstukjes van de Vegetarische Slager nemen (volgens mij verkrijgbaar bij de Jumbo), die zijn ook veganistisch, maar wel lekker! 🙂 En voor de niet veganisten vervang je de tofu gewoon door blokjes kip. 😉

Maar ik geef de challenge nog niet op! Ik heb nog 250 gram tofu in de koelkast liggen, dus daar gaan we maar andere dingen mee bedenken… 😉

curry madras (Small)

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 1 theekopje rijst (ik heb hier meergranenrijst genomen, maar elke rijst is prima)
 • 2 eetlepels Curry Madras kruiden, Original Spices
 • 1 grote witte ui, gesnipperd
 • 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 blik (400ml) kokosmelk
 • 100 gram stevige tofu / kipstukjes Vegetarische Slager / 1 kipfiletje in blokjes
 • 2 handjes diepvriesdoperwten, ontdooid
 • zout naar smaak (de kruiden bevatten geen zout)

Bereidingswijze:

Snij de tofu (of ander ´vlees´) in kleine blokjes en meng met een 1/2 eetlepel Curry Madras kruiden en 1 eetlepel zonnebloemolie. Laat dit ongeveer 1 uur marineren in de koelkast.

Verwarm 2 eetlepels zonnebloemolie in een hapjespan en fruit de gesnipperde ui een paar minuten aan. Voeg daarna 1,5 eetlepel Curry Madras kruiden toe en laat ongeveer 1 minuut meebakken. Voeg daarna de kokosmelk toe, roer even door, zet de deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

Kook in de tussentijd de rijst gaar zoals op de verpakking.

Haal de deksel van de hapjespan en laat nu zonder deksel ±10 minuten pruttelen, terwijl je de tofu bakt.

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en bak de tofu/kip rondom goudbruin.

Doe de blokjes tofu/kip samen met de doperwtjes en zout naar smaak bij de saus en serveer met de rijst!

Tip: doe de doperwtjes niet te vroeg bij de saus, dan worden ze zo snel grauw van kleur. Als je ze vanuit de vriezer even onder de hete kraan doet zijn ze eigenlijk al zo goed als gaar.

Wijntip3

Deze curry is erg romig door het gebruik van kokosmelk. Drink hierbij dus juist niet een romige chardonnay, maar kies voor een frisse wijn, bijvoorbeeld een Australische Sauvignon Blanc.

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

 1. Rosita schreef:

  Deze curry madras ga ik maken. Ik heb de meeste dingen wel standaard in huis. Ik hou van dit soort gerechten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.