Dat België hét land bij uitstek is voor bier, dat wisten we al. Maar wist je dat er een gebied is waar je al wandelend en fietsend maar liefst 29 brouwerijen en ruim 200 streekbiercafés kunt aandoen? Dat gebied is Scheldeland; grofweg het gebied tussen Antwerpen, Mechelen en Gent. Een waar paradijs dus voor de echte bierliefhebber en nog geen 2 uur met de auto vanaf Den Haag. Dat moest dus even getest worden! :D 

Plan Bier Scheldeland - Het Veerhuis

Scheldeland & Plan Bier

Plan bier (www.planbier.be/nl) is een online platform, met verschillende wandel- en fietsroutes gericht op Belgisch Speciaalbier. De 12 fietsroutes variëren van 24 km tot 51 km en de 9 wandelroutes variëren van 3 km tot 15 km. Zelfs voor de niet zo geoefende fietser of wandelaar dus prima te doen. Tip: je kan natuurlijk ook een elektrische fiets huren… ;) Wat ook heel fijn is: je kan de routes ook gratis bestellen! Dan krijg je een handige uitklapkaart met alle stops gewoon thuisbezorgd. Je kan de kaart hier (www.planbier.be/nl/plan-bier-scheldeland) bestellen.

Plan Bier Scheldeland Plan Bier Scheldeland

Wandelen/Fietsen

Omdat het weer nogal wisselvallig was toen ik er was, heb ik gekozen om te gaan wandelen! Heerlijk een stuk door de bossen wandelen en daarna even bijkomen met een lekker vers getapt biertje.. Kan slechter toch? Hieronder vertel ik iets over Plan Bier en laat ik zien waar ik gelopen heb!

STreekbieren

Je kan natuurlijk je eigen plan trekken als je in Scheldeland bent, maar om een beetje te helpen heb ik 3 brouwerijen voor je bezocht (ja, dat doe ik allemaal voor jullie) en extra streekbieren voorgeproefd. I know.. It’s a hard job, but someone has to do it! ;)

brouwerij Dilewyns

Deze kleine (± 3000 hectoliter per jaar) familiebrouwerij is sinds 2011 professioneel in bedrijf. Oprichter Vincent Dilewyns (tandtechnicus van beroep) was al een paar jaar hobbymatig bezig met bierbrouwen. Toen de interesse in zijn bier toenam heeft in 2010 een pand gekocht en een jaar later ratelden de flesjes Vicaris (1. Vi van Vincent en Caris van de gaatjes en 2. de vicaris is de hulp van de bisschop) van de band. Nu zorgen 2 van de 4 dochters voor de dagelijkse gang van zaken. Leuk al die dames in de brouwwereld! Vaak is het toch nog een mannenwereld.

Brouwerij Dilewyns - Vicaris bieren

De bieren

Bijzonder aan de bieren van Dilewyns is dat ze ongefilterd, ongecentrifugeerd en ongepasteuriseerd zijn. Dankzij de ultramoderne installatie is er geen kans op infecties en is het bier gewoon veilig om te drinken. Nadeel is dat het hele proces is langer duurt, omdat het bier genoeg tijd moet hebben om te rusten zodat de gisten goed kunnen zakken. Daarna wordt het bier gebotteld en blijft het 14 dagen in een warme kamer staan voor de hergisting. Daarna weer 14 dagen rusten in het magazijn en pas dan mogen de flesjes verkocht worden. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.. ;)

Brouwerij Dilewyns - Vicaris bieren Brouwerij Dilewyns - Vicaris bieren

In mijn glas

Vicaris Tripel 8,5% – Blond, elegant, zacht en toegankelijk bier met fruitige toets. Niet uitgesproken bitter en niet overdreven zoet. Zeer toegankelijk.

Vicaris Generaal 8,5% – Stevig, roodbruin donker bier. Gemaakt met gebrande mout en verschillende hopsoorten.

Vicaris Winter 2017 10% – Roodbruin donker bier gemaakt met 3 soorten mout en 2 soorten hop. Extra gekruid met steranijs en zoethout.

Quinto by Vicaris 5% – Zacht en toegankelijk goudblond bier, gecreëerd naar aanleiding van de opening van de brouwerij.

Brouwerij Dilewyns - Vicaris bieren

Bezoeken?

Maak een afspraak via info@vicaris.be of kijk op de website www.vicaris.be. Er is ook een kleine biershop inpandig wat je op woensdag van 9:00 tot 18:00 of op zaterdag van 9:00 tot 12:00 kunt bezoeken om wat biertjes te kopen. Maar anders kun je de bieren ook gewoon bij de plaatselijke drankenhandel en Colruyt kopen.

Brouwerij De Landtsheer

Misschien zegt deze naam je niet zoveel, maar de bieren die deze brouwerij maakt waarschijnlijk wel! Want de bieren van Malheur komen hier vandaan. Nog geen 5 kilometer van Brouwerij Dilewyns is het dus gemakkelijk om deze brouwerijen op 1 dag te bezoeken. De eerste bieren van Emmanuel de Landtsheer kwamen in 1839 van de band in Buggenhout. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er gestopt met brouwen en werd de brouwerij gebruikt om o.a. het Tsjechische Pilsner Urquell te bottelen. In 1997 werd de brouwtraditie in ere hersteld door Manu De Landtsheer. Anno 2017 zwaait Guillaume de Landtsheer de scepter in de brouwerij.

Brouwerij de Landtsheer - Malheur bieren Brouwerij de Landtsheer - Malheur bierenBrouwerij de Landtsheer - Malheur bieren

De bieren

Per jaar wordt er ongeveer 5000-6000 hectoliter bier gebrouwen. Omgerekend zo’n miljoen ‘pintjes‘. Er worden nu 7 bieren gebrouwen in de brouwerij: Malheur 6, 8, 10 en 12, Malheur Brut, Malheur Dark Brut en de laatste toevoeging Novice Black Triple.  Bijzonder om zeker te vernoemen zijn de Malheur Brut en de Dark Brut. Dit zijn namelijk niet zomaar bieren, dit zijn zogenaamde ‘champagnebieren’. Gewone grote (75ml) flessen Malheur 10 (Malheur 12 voor de Dark Brut) worden weggelegd alsof het flessen champagne zijn. Dan worden de flessen per vrachtwagen naar Reims gereden, inclusief verse Malheur 10 uit de brouwerij. In de champagne worden de flessen ontdaan van hun gist (degorgement) en gevuld met een beetje champagnegist en verse Malheur 10 (de liqueur de dosage). De flessen worden afgesloten met een kurk en een muselet (dat metalen dwangbuisje) en dan kan hij rijpen bij de brouwerij tot de brouwmeester hem klaar vindt voor de verkoop. Bijzonder toch?!

Brouwerij de Landtsheer - Malheur bieren Brouwerij de Landtsheer - Malheur bieren

In mijn glas

Malheur 6 6% – Een goudblond bier met een fruitige geur van sinaasappel en peer. Een milde droge bitterheid en een lichte fruitige/bittere afdronk.

Malheur 10 10% – Goudkleurig bier met de geur van rozenachtig perzikaroma. Het bier heeft een rijk mondgevoel, behoorlijk body en licht bittere, zure toetsen in de afdronk.

Malheur Brut 11% – Zeer aromatisch goudkleurig bier. Aroma’s van perzik, rozen, abrikoos, vanille en sinaasappel. Biergoeroe Michael Jackson beschreef Malheur Bière Brut als een nieuwe ‘World Classic’; geschikt als aperitief, dessert en digestief.

Malheur Dark Brut 12% – Donkerbruin, bijna zwart bier met een beige schuimkraag. Aroma’s van karamel, koffie, vanille, hout en geroosterde mout. Smaken van eikenhout, vanille, koffie en pure chocolade. In de afdronk iets zoets.

Brouwerij de Landtsheer - Malheur bieren

Bezoeken?

Je kan helaas niet zomaar aankloppen voor een brouwerij tour, maar je kan via de website (www.malheur.be/nl/brouwerijbezoek/) een formulier invullen en aangeven dat je graag langs zou willen komen.

Brouwerij Huyghe

Brouwerij Huyghe is weer zo’n naam die misschien geen belletje doet rinkelen, maar als ik zeg ‘roze olifantjes’? ;) Inderdaad, hier worden de Delirium Tremens bieren gebrouwen! Met een productie van maar liefst 200.000 hectoliter per jaar is Brouwerij Huyghe een grote jongen in Scheldeland. En van die 200.000 hectoliter is maar liefst de helft Delirium Tremens!

Brouwerij Huyghe - Delirium Tremens Brouwerij Huyghe - Delirium Tremens

Bijzonder is verder dat ze op het dak tientallen zonnepanelen hebben liggen die de brouwerij en de bottelarij van stroom voorzien. En de speciale verpakkingen voor bijvoorbeeld kerst en met een glas worden gevuld door mensen met een verstandelijke beperking. Dus goed bezig voor het milieu en op sociaal vlak.

Brouwerij Huyghe - Delirium Tremens

De bieren

In 1654 was er al brouwerijactiviteit op de appelhoek in Melle, maar pas in 1902 begon Leon Huyghe op deze locatie zijn brouwerij. Op 26 december werd voor de eerste maal Delirium Tremens gebrouwen. En in 1997 werd dit bier uitgeroepen tot beste bier ter wereld en een jaar later won het een gouden medaille op het ‘World Beer Championship Chicago’. Later kwam er ook een bruin bier (nocturnum), een Christmas en Red op de markt. De laatste toevoeging is Deliria, een zwaar blond bier dat gemaakt is in samenspraak met 100 vrouwen.

Brouwerij Huyghe - Delirium Tremens

Maar niet alleen de bieren met de roze olifantjes worden hier gebrouwen, maar ook heel veel andere bieren. Om er een paar te noemen: St. Idesbald, La Guillotine, Mongozo, Floris en Abdijbier Averbode. Verder was de brouwer bezig met een klein experimentje; er lag een stapel houten vaten van bourbonmerk Buffalo Trace, gevuld met Delirium Nocturnum. En nu even 6 maanden wachten… ;)

Brouwerij Huyghe - Delirium Tremens

In mijn glas

Delirium Tremens 8,5% – Bleekblond bier met een kruidige, moutige geur. Smaak is aromatisch, fruitig en een beetje gistig, maar met een goeie kick van de alcohol.

Delirium Nocturnum 8,5% – Donker roodbruin bier met aroma’s van karamel, mokka, chocolade, drop en koriander. In de smaak zorgt dit voor een zachte smaak, met vervolgens een bittertje.

Delirium Red 8% – Een donkerrood bier met aroma’s van rood fruit en amandel. Mooie balans tussen zoet en zuur.

La Guillotine 8,5% – Dit bier is in 1989 gemaakt n.a.v. het 200-jarige jubileum van de Franse Revolutie. In 2010 heeft het recept een update gehad met Amerikaanse aromahoppen en dry hopping. Dat proef je terug in dit goudblonde bier. Complex, veel citrus, hoppig en hoge bitterheid.

Averbode 7,5% – In 2014 is het abdijbier van Averbode toegevoegd aan de Huyghe familie. Averbode is een goudgeel meergranenabdijbier met hergisting op fles. Het bier ondergaat dry hopping (extra hop wordt tijdens lagering toegevoegd) zodat de bloemige aroma’s meer op de voorgrond treden.

Brouwerij Huyghe - Delirium Tremens bieren

Bezoeken?

Net als bij de andere 2 brouwerijen moet je even mailen met Daniel Lemmens: dan.lemmens@skynet.be. Voor meer informatie zie de website www.delirium.be/nl.

nog meer bier!

Ik kon natuurlijk niet alle brouwerijen die je kan bezoeken via Plan Bier voor jullie testen, daarom heb ik ook een paar biertjes mee naar huis genomen om samen met Franz te testen! Dus een kleine recap van wat er onder andere nog meer uit Scheldeland komt.

Collage speciaalbier Scheldeland

Abdij Dendermonde Tripel  8% – Dendermonde is een schattig klein plaatsje in het midden van Scheldeland. Het bier wordt sinds 1997 gebrouwen in Brouwerij De Block in samenwerking met de Abdij van Dendermonde. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier. Aroma’s van korianderzaad, appel, gist en alcohol. Qua smaak ook kruidig, fruitig en licht karamel.

Cornet Oaked Blond Bier 8,5% – Cornet is genoemd naar Theodoor Cornet die in 1686 een exclusief bier brouwde voor de graaf van kasteel Diepensteyn in Steenhuffel. Daar in de kelders werd het bier in eikenhouten vaatjes bewaard, waardoor de smaak een unieke vanilletoets kreeg. Cornet wordt gebrouwen bij de Palm brouwerij.

Gentse Strop 6,9% & Rebelse Strop 6,9% – De bieren van de Gentse strop worden door brouwerij Roman gemaakt, en technisch gezien ligt die brouwerij niet in Scheldeland. Maar als je in Gent bent kun je er niet omheen.. ;) De naam “Gentse Strop” verwijst naar de bijnaam van de Gentenaars: stroppendragers. Deze bijnaam komt van de vernedering van de Gentenaars door keizer Karel V die hen met een strop door de stad liet gaan omdat ze in opstand kwamen tegen een door hem opgelegde belasting. Gentse Strop is een blond bier van hoge gisting met hergisting op de fles met een alcoholpercentage van 6,9%. Het werd gelanceerd op 16 juli 2011 bij de start van de 168ste editie van de Gentse Feesten.

De Gentse Strop: Geur/aroma’s: Vrij complexe neus met van fruit, kruiden, gist, honing en zoete mout. Smaak: Verfrissend mondgevoel, aangename moutzoete aanzet gevolgd door kruidige en gistige toetsen, een medium lange afdronk met een ingetogen milde hopbitterheid.

Rebelse Strop: gemaakt met het wilde Brettgist. Geur/aroma’s: Aardse aroma’s vullen eerst de neus en maken daarna plaats voor een licht fruitige geur. Smaak: De weerbarstige Brettgist zorgt voor een ware smaaksensatie die mee evolueert doorheen de tijd. Een jonge Rebelse Strop krijgt zo een iets complexere smaak: fruitig, bitter en met een licht zuurtje.

Orvélo Tripel 7,5% (zwaard blond) & Orvélo Wijß 5,5% (wit) & Orvélo Drome 7% (donker bier) – Orvélo wordt gebrouwen door 3 vrienden van brouwerij Half Zeven in Grembergen, een klein dorpje tegen Dendermonde aan. De liefde voor het bier werd gedeeld met de liefde voor fietsen; vandaar de naam Orvélo. Bijzonder om te noemen is dat de wijß wordt gebrouwen volgens het Duitse ‘Reinheitsgebot’, wat zoveel wil zeggen dat je bij het brouwen alleen gebruik mag maken van water, gerst en hop.

Slapen

Als je zoveel brouwerijen gaat bezoeken is het wel handig om een centrale uitvalsbasis te hebben in de regio. Ik sliep heerlijk aan de Schelde in de Cosy Cottage van Katty & Philippe. Ik zal in het artikel over het eten in Scheldeland/Oost-Vlaanderen nog meer foto’s delen van deze mooie plek!

Cosy Cottage Dendermonde

 


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Toerisme Oost-Vlaanderen.

website stap-af: www.tov.be/nl/stapafmagazine
website oost-vlaanderen: www.tov.be/nl
website plan bier: www.planbier.be/nl

Disclaimer