Misschien heb je het zelf weleens gemerkt, wanneer je dezelfde wijn uit verschillende glazen drinkt, smaakt de wijn opeens anders! Nu heeft sommelier Barbara Verbeek in samenwerking met glasfabrikant Royal Leerdam vijf wijnglazen ontworpen voor de meest populaire wijnsoorten. De traditionele flûte voor champagne heeft de grootste transformatie ondergaan, dus ik was erg benieuwd of je echt een verschil proeft.

nieuw champagneglas Leerdam (Small)

Het eerste wat opvalt is de vorm: de ouderwetse coupe is weer terug! Deze vorm glaswerk is al in 1663 uitgevonden (legende zegt naar de vorm van de borsten van Marie Antoinette) en was tot 1980 zeer populair. Iedereen kent wel de plaatjes van de champagnetorens met glazen; probeer dat maar eens met flûtes… ;)

c3d03-katewedding10 (Small)

De coupe dus, of zoals Barbara haar noemt: de lady coupe. “Een mousserende wijn mag echt niet in een flûte,” stelt Barbara, “maar moet je echt uit de kleine lady coupe drinken. Dat is revolutionair, maar ook volkomen logisch. Aangezien je neus er ook in past kun je met een lady coup veel meer ruiken.”

Dat gaan we dus even testen!

En inderdaad; mijn neus past prima in het glas en ik heb ook het gevoel dat ik meer ruik. Bij zo´n flûte is het toch een beetje moeilijk doen met je neus erboven. 1-0 voor de coupe.

Dan de bubbels: omdat het contactoppervlak met de lucht groter is in een coupe dan in een flûte, heb je minder dat prikkelende gevoel in je neus wat je soms bij wat agressievere mousserende wijnen KAN hebben. Het nadeel is wel dat als je een mousserende wijn hebt die niet zoveel bubbelt (pétillant/parelend), je bijna geen bubbels meer proeft door het grote oppervlak. Dan is een flûte weer fijner. Gelijkspel; 2-1.

Smaak is misschien nog wel het belangrijkste! Doordat de coupe zo breed is, komt de wijn niet alleen over je tong je mond binnen, maar langs je gehele tong. Ik had het gevoel dat bij de wijn uit de coupe opeens de zuren een stuk meer aanwezig waren dan bij de wijn uit de flûte. Mijn sommelierman vond dat bij de coupe de verschillende smaaknuances beter tot uiting kwamen in de coupe. Ik ben zelf niet zo’n fan van frisse wijnen (sauvignon blanc… brrr..) dus voor mij was dit niet zo geslaagd, maar dat kan natuurlijk aan de bubbels liggen. Omdat de meningen nogal waren verdeeld over dit onderwerp sluiten we af met een gelijkspel. 3-2.

Conclusie

Een zeer nipte overwinning voor de lady coupe van Barbara! Ik zal niet zeggen dat we nu opeens al onze flûtes de glasbak in mieteren, maar het is wel leuk om zo uit verschillende glazen te drinken en het verschil eens echt te proeven. Ook leuk om je gasten de keuze te geven of ze een flûte willen of een coupe, kan de visite daarna lekker gaan discussiëren welk glas het beste is.

Met dank aan Royal Leerdam voor het verstrekken van het nieuwe champagneglas.