Wanneer de dagen korter worden en de sjaals/mutsen de kast uit komen heb ik één favoriet gerecht dat wel bijna wekelijks op tafel komt. De stamppot! Ik kan zo genieten van een warm bord met aardappelliefde… ;) Maar ben ik de enige die voor een weeshuis altijd stamppot maakt? Want ik kan het nooit zo goed inschatten hoeveel aardappels ik moet koken om tot een puree te komen voor 2 personen. Dus heb ik eigenlijk altijd kliekjes stamppot over. Maar daar heb ik nu iets op gevonden: stamppot wafels! :D Maar eerst een klein geschiedenislesje over de aardappel en de herkomst van stamppot.

Kliekjes stamppot Stamppot wafels Medium

Maar wist je dat stamppot niet écht Hollands is?

Spaanse ontdekkingsreizigers kwamen in Peru deze vreemde knollen tegen. De Inca’s groeide al honderden jaren aardappels op grote hoogte in de bergen. De Spaanse bezetters namen enkele planten mee naar Europa en via Spaanse monniken verspreidde de plant zich langzaam over Europa. In 1593 nam de Franse botanist Carolus Clusius de aardappelplant mee uit Wenen om in de Botanische tuin van de Universiteit van Leiden te planten na de Tachtigjarige Oorlog. Pas in 1727 werd de aardappel (voor het eerst in Friesland) als voedsel erkend. Langzamerhand kreeg de aardappel toch steeds meer de rol van volksvoedsel. Vanwege het hoge vitamine C-gehalte werd de knol, vooral tijdens lange zeereizen gebruikt om scheurbuik te voorkomen. En nu kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Volgens de laatste statistieken eet een gemiddelde Nederlander per jaar ongeveer 86 kilo (!) aardappels.

Waarom we hutspot eten op 3 oktober

Drie oktober 1574: Leidens ontzet. De Spanjaarden vluchtten en Leiden werd bevrijd. De Leidse weesjongen Cornelis Joppensz. vond in de verlaten Spaanse stelling Lammenschans een nog warme pan die de Spanjaarden hadden achtergelaten. In het verlaten legerkamp zou in de kookpot wortelen, uien, vlees en pastinaken hebben gezeten. Dit was het eerste eten dat de mensen uit Leiden sinds lange tijd zagen en het eerste teken van de bevrijding. En inderdaad: pastinaak in plaats van aardappel, want die was nog niet bekend in Nederland. ;) Dit maaltje werd bekend als hutspot. Ter herinnering aan deze gebeurtenis wordt in Leiden op 3 oktober nog altijd hutspot (met klapstuk) op tafel gezet.

Stamppot wafels

Perfect om te maken van je kliekjes stamppot. Toevallig heb ik een wafelijzer met een hartjesvorm, maar als je een klassieke wafelvorm hebt werkt het natuurlijk net zo goed. ;)

Kliekjes stamppot - Stamppot wafels

Benodigdheden voor 2 personen:
  • 500 gram stamppot, afgekoeld
  • 1 ei, maat M
  • 3 grote eetlepels geraspte oude kaas of Parmezaan
  • 2 grote eetlepels bloem
  • peper en zout naar smaak
  • zonnebloemolie om het wafelijzer een beetje mee in te vetten
Bereidingswijze:
  1. Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de olie) in een grote kom en roer alles goed door.
  2. Verwarm het wafelijzer voor en doe een beetje zonnebloemolie op een stuk keukenpapier en smeer de ijzers voor elke wafel lichtjes in met een beetje olie.
  3. Neem de helft van het stamppotmengsel en leg die in het midden van het wafelijzer.
  4. Druk de klep dicht en laat 3-4 minuten bakken totdat de buitenkant een beetje gekleurd en knapperig is.
  5. Haal uit het wafelijzer, smeer weer licht in met een beetje zonnebloemolie en bak de andere helft van de stamppot.
  6. De smaak is superlekker: de buitenkant van de stamppot wafels zijn lekker knapperig (een beetje zoals de randjes van een tosti) en de binnenkant nog lekker fluffy. Echt een uitvinding, perfect om je kliekjes stamppot op te maken en binnen 10 minuten klaar.
  7. Enjoy!

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie rondom stamppot? Kijk dan eens op de pagina van Jumbo met stamppot recepten. Hier vind je heel veel lekkere ideeën.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER inspiratie met aardappels ↓