Haagse Hopjes Likeur

Het is weer tijd voor een lekker zelfgemaakt likeurtje! Ik woon nu al bijna 5 jaar vlakbij Den Haag, dus dan mag een likeurtje met het beroemde Haagsche snoepje natuurlijk niet ontbreken! 😀

Haagse Hopjes likeur

Benodigdheden voor ± 250ml likeur:

 • 125 gram Haagse hopjes
 • 100 ml water
 • 200 ml wodka

Bereidingswijze:

Verwijder de papiertjes van de Haagse hopjes en ga net zo lang door tot je 125 gram hebt.

Haagse Hopjes Likeur

Doe de snoepjes in een schone theedoek en laat dan al je agressie los! Misschien heb je een hamer in de buurt liggen, of anders neem je een deegroller; de bedoeling is dat je allemaal kleine stukjes hopjes krijgt.

Giet de stukjes in een pannetje met 100 ml water en zet op laag vuur op. Als het goed is gaan de snoepjes smelten en wordt je water steeds donkerder. Je kan een beetje roeren met een rubberen spatel als er stukjes op de bodem van de pan blijven plakken. Het duurde bij mij ongeveer 15-20 minuten totdat alles weggesmolten was. Haal van het vuur en laat 15 minuten afkoelen.

Spoel een fles om met kokend water en giet hier de hopjessiroop en de wodka in. Schudt alles even goed en laat op kamertemperatuur helemaal afkoelen.

Omdat er nogal wat boter (of botervervanger..) in de snoepjes zit, gaan er na een tijdje wat wittige bolletjes zich aan het glas van de fles hechten. Ik heb de haagse hopjes likeur daarom na 2 dagen nog door een koffiefilter gegoten, dat hielp, maar ik kreeg de bolletjes niet 100% weg. Laatst zag ik dat er een wittige rand was ontstaan in de fles, ik heb toen heel voorzichtig de likeur uit de fles gegoten en de fles goed omgespoeld met kokend water. Daarna de likeur weer in de fles gegoten en nu heb ik geen last meer gehad van die vetdeeltjes uit de snoepjes.

Qua smaak merk je er helemaal niets van; de likeur is echt heerlijk!! 😀

Print Friendly, PDF & Email

16 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Arno schreef:

  Deze heb ik geprobeerd; erg lekker!

  Geïnspireerd op dit recept heb ik ook een variant gemaakt met boterbabbelaars (die gele wafeltjes) in plaats van hopjes. Verder precies hetzelfde recept. Het resultaat was erg lekker en had een mooie gele kleur. Ik kan ‘m echt aanraden. 😀

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Arno, wat leuk! Misschien ga ik dat ook binnenkort eens proberen!

 2. Rianna schreef:

  Deze klinkt ook al zo lekker! Ik ga hem binnenkort proberen met mijn (oudere) scoutinggroep te maken. Ben nu wel benieuwd hoelang we hem moeten laten trekken?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Rianna, in principe is het klaar als je de snoepjes laat oplossen en daarna mengt met de wodka. Kijk wel even of je hem misschien na een dag of 2 nog moet filteren net als bij mij; omdat er wat vetdeeltjes uit de snoepjes vrijkwamen.

 3. Natalie schreef:

  Hoe lang uurt het voordat je kan nuttigen

 4. Jaap Nijs schreef:

  Hij is heerlijk geworden hoor, echt top.
  De hopjes fijn slaan is nogal een gedoetje maar ik heb ze gewoon in de haak molen van mijn staafmixer gedaan gaat 10 x zo snel en geeft minder rommel.
  Het wordt dan zo fijn dat het in 5 min oplost in het water.!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Haha dat kan natuurlijk ook! Fijn dat het gesmaakt heeft!

 5. tiny schreef:

  wanneer giet ik nu de wodka erbij.staat nergens vermeld?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Tiny, jawel hoor; op een gegeven moment staat er ‘doe de hopjesiroop en de wodka in een omgespoelde fles’.

   1. Maup schreef:

    Top recept.
    Ik ga deze gebruiken bij een barbecue wedstrijd en ging even proefdraaien hoelang het duurt om te maken, maar dat is goed te doen .
    Ik heb overigens de hopjes in een vijzel fijngehakt en dat ging prima.
    Bedankt voor het recept en als ik win dan vermeld ik je website als bron.

    1. Ongewoon lekker schreef:

     Oh tof! En heb je gewonnen? Of is de wedstrijd nog niet geweest?

 6. Jacqueline van de Stolpe- Moeliker schreef:

  Goedemiddag, ik wilde even laten weten dat ik je recept heb uitgeprobeerd! Super leuk om te doen maar nog leuker om het te drinken! Heerlijk, moet me beheersen om het niet meteen op te maken. Dank voor de inspiratie. Vriendelijke groet, Jacqueline

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Haha goed om te horen Jacqueline dat het smaakt! 😀

 7. Inge schreef:

  Is het mogelijk de Vodka te vervangen door rum?

 8. Dennis schreef:

  Ook deze is erg lekker. Idd 3x filteren dan ben je van de vetdeeltjes af. Heerlijk na het eten naast een kop koffie of maak er een haagse koffie van met n dot slagroom erop :).

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Goed bezig Dennis! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.