Gedroogde tomaten uit de oven

Iedereen is bezig om onze Hollandse producenten tegemoet te komen, nu ze hun producten niet meer kwijt kunnen in de Russische markt. En toen ik vorige week met 2 kilo tomaten thuis kwam, was ik misschien iets te enthousiast geweest met ondersteunen… 😉

Ik had nog steeds tomaten over na het maken van soep, saus en bruschetta, dus moest iets nieuws verzinnen met de overgebleven tomaten. Ik wilde altijd al een keer zongedroogde tomaatjes maken, maar daar heb je eigenlijk kleine tomaatjes voor nodig. Maar eigenwijs als ik ben, doe ik toch een poging met grote tomaten, en het was verrassend lekker!

Ze zijn niet zo droog als de zongedroogde tomaatjes die je in de winkel koopt, maar ze zijn een stuk geconcentreerder van smaak, en daardoor heel lekker om te gebruiken op een pizza, op een broodje of als garnering door de soep of pastasaus. En ze zijn ook heel goed in te vriezen, dus heb je altijd een voorraadje bij de hand.

Doe dit op een dag dat je toch thuis bent, of desnoods ´s nachts, de oven moet een lange tijd op een lage temperatuur aan staan.

gedroogde tomaten2

Benodigdheden:

  • 5 grote tomaten, in dikke plakken gesneden
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 eetlepels water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 80°C.

Leg de plakken tomaat op een rooster. Zorg ervoor dat je geen bakpapier o.i.d. gebruikt, anders kan de hitte niet goed bij de tomaat komen en ligt je plakje tomaat in z´n eigen vocht waardoor hij niet uitdroogt. Je moet wel een bakplaat bedekt met aluminiumfolie 1 verdieping onder je rooster zetten, er komt veel vocht uit de tomaten dat je dan kan opvangen. Scheelt weer je hele oven schoonmaken… 😉

Meng de suiker met het water en bestrijk met een kwastje de plakken tomaat met het suikermengsel. Verdeel daarna de oregano over de plakjes.

gedroogde tomaten

Zet voor ongeveer 5 uur in de oven, maar hoe langer hoe beter.

Als je de gedroogde tomaten in de vriezer wilt bewaren, leg ze dan net niet tegen elkaar aan, en scheidt ze met een stukje bakpapier. Zo kan je stapelen, maar vriezen de plakjes niet aan elkaar als één grote bonk en kan je ze makkelijk individueel uit de vriezer pakken als je ze nodig hebt.

gedroogde tomaten3

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.