En laat ik dan gelijk maar even een aanvulling doen op de titel. Eigenlijk zou het ‘5 brouwerijen in Wallonië en Luxemburg!’ moeten zijn… Vanuit Wallonië rijdt je namelijk heel gemakkelijk een stukje naar het zuiden, richting de provincie Luxemburg. En omdat daar 2 brouwerijen waren die we heel graag wilden zien (Achouffe & Lupulus) hebben we die ook meteen maar even meegenomen in dit artikel… ;)
Slapen
Uitgangspunt voor onze reis was het Pentahotel in Luik; net aan de rand van het drukke centrum (met 5 minuten lopen ben je in het centrum) en ook heel praktisch: naast de deur is een grote parkeergarage waar je gemakkelijk je auto kwijt kunt! Kamers zijn netjes en modern, ontbijt is echt top!
1. Brasserie C
In het centrum van Luik (naast die t*ringhoge trap) vindt je sinds 2014 Brasserie C, de brouwerij van onder andere het bekende Curtius bier! François en Renaud van Brasserie C wonnen in 2012 het Belgische programma ‘Starter’ wat jonge ondernemers een platform gaf om een eigen zaak te beginnen. Met dat geld konden de eerste investeringen gedaan worden. Toen in 2014 het historische pand aan de voet van de Montagne de Bueren vrijkwam grepen ze hun kans!
De Brewpub bestaat verder uit een brouwinstallatie in de kelder uit een restaurant, terras en een winkel.
Omdat de productie van de brouwerij te groot werd voor de locatie in de binnenstad is gekozen om een deel van de bieren te brouwen bij de collegabrouwers van Brouwerij Lupulus.
Het Curtius bier is vernoemd naar Jean De Corte / Joannes Curtius. Hij werd in 1551 geboren in Luik, toen de hoofdstad van het gelijknamige prinsbisdom Luik. Curtius was een handelaar die onder meer eigenaar was van een kolenmijn in Luik en een fabriek voor de productie van buskruit. Curtius stierf in 1628 in Spanje.
Het vlaggenschip van de brouwerij is de blonde Curtius met 7% alcohol. Door toevoeging van een beetje tarwemout is het bier licht verteerbaar en drinkt het gemakkelijk weg. Gebruikte kruiden zijn o.a. korianderzaad en sinaasappelschil.
Naast Curtius brouwen ze ook een stout (Black C, 8%) en 3 ‘single hop’ bieren (Torpah). De variaties 30, 60 en 90 verwijzen rechtstreeks naar de bitterheid (EBU) van het bier.
2. De La Croix
Een kleine onderneming met een opvallend etiket is wat ons nieuwsgierig maakte om Brasserie de la Croix te bezoeken. Bij aankomst was men verrast dat we maar met 2 waren en niet een groep van 12… Meteen een beetje awkward, maar vanaf hier ging het eigenlijk alleen maar bergopwaarts!
Een zeer interessant familiebedrijf dat sinds 2014 aan het bieren is geslagen: kleine oplage, 5 varianten plus 1 Kerst-editie, export naar Frankrijk, Luxemburg en Japan (!), maar vooral gedronken en verspreid in eigen regio.
Ze hebben alles zelf in de hand met deze 2 omgebouwde melktanks waar 2000L in gebrouwen kan worden per batch. Ook de botteling lijn is in hun eigendom. Echte perfectionisten die alles A tot Z zelf willen controleren en dat proef je zeker terug in hun bieren! Karakter en persoonlijkheid is hun motto en natuurlijk….
…genieten van die heerlijke goud-gele vloeistof :) !
Hun prestige bier is de tripel van 9,5% (nu snap je ook de duivel op het label ;) ) en drinkt gevaarlijk goed door. Daarnaast is hun wit, “Blanche”, van uitzonderlijke klasse. Een crossover met ipa-stijl te vergelijken: echt uniek! En maken ze een laag alcohol fruitbier “Verger”: 4,5% met appel; lekker fris en perfect voor een warme zomerdag.
Ze hebben geen bar, maar je bent als nitouche-ami welkom om eind van de dag (vrijdag en zaterdag) mee te proeven in de brouwerij. Kan je meteen je favoriete bier meenemen voor thuis! Dikke pluim voor deze mensen! Ga zo door en als ik u stiekem mag toe fluisteren: Hollanders zijn dorstige mensen… Help ons in deze strijd, o Sainte Nitouche!!
3. Brasse & Vous
Ten noordwesten van de stad Luik vind je micro-brouwerij Brasse & Vous. De brouwerij is gevestigd aan de achterkant van het restaurant Le Réfectoire, met een skilift-bakje aan het plafond. Toen we binnenkwamen waren er verschillende tafels aan het steengrillen voor de lunch en het rook verrukkelijk!
Brasse & Vous is het kindje van horecaondernemer Luc de Bruyn en de ervaren brouwmeester Bruno Bonacchelli. In 2014 werd het eerste bier gebrouwen en sinds 2015 zitten ze op deze locatie aan de Rue d’Alleur 27C.
Er worden veel verschillende bieren gebrouwen, verdeeld over 2 lijnen: L’Esperluette (een blond, amber en winterbier (gla-gla)) en de Legia (pils, saison en een fruitbier (munt/cassis)). Daarnaast is de Makadam (een blond bier maar gemaakt met geroosterde mout) en de Douglas met dennennaalden. Per begin april is er ook een nieuwe lijn geïntroduceerd ‘De seizoenen van Luik’ met 4 (duh) verschillende bieren. Op het moment dat wij er waren, was er nog een embargo op de bieren, dus helaas hebben we ze niet kunnen proeven.
Aanrader is echt de Makadam 9,5%! Diepe zwarte kleur en dito smaak: donkere karamel en tonen van koffie. Op de Brussels Beer Challenge 2016 ook bekroond met de zegel Certificate of Excellence.
Tof om te noemen is dat Brasse & Vous per 2019 een nieuw onderkomen heeft in het centrum van Luik! Ze zijn nu hard aan het werk het oude postkantoor te verbouwen tot foodhal met verschillende restaurants en dus ook een brouwerij! Ben heel erg benieuwd hoe het er uit gaat zien als het klaar is. :)
4. Achouffe
Eén na laatste brouwerij op onze ‘strooptocht’ is misschien wel de bekendste van de vijf: Brouwerij Achouffe! Ja inderdaad.. die van de kabouter!
Zoals je in het stuk over Lupulus kunt lezen is de brouwerij sinds 2006 in handen van Duvel Moortgat. Maar het begon met de zwagers (eind jaren ’70) Pierre Gobron en Chris Bauweraerts die beslisten om een eigen bier te gaan maken. En op 27 augustus 1982 werd de eerste La Chouffe gedronken!
Met Duvel Moortgat aan het roer is de capaciteit vergroot naar maar liefst 50.000 liter bier PER DAG(!). En 2/3 daarvan is bestemd voor de export.
Wat ik niet wist is dat de zwagers in de jaren ’80 al een tip hadden gekregen van een bevriende brouwer (van het bekende Hoegaarden) om korianderzaad in de blond te doen. En ik wist bijvoorbeeld ook niet dat de Mc Chouffe is gemaakt met kandijsuiker.
Wij hadden de algemene tour (€9); en die is helemaal niet slecht! Je krijgt een filmpje te zien over het bier (met veel kabouters), je ziet een aantal brouwketels, je krijgt een kleine proeverij met 2 bieren, een proefglas en je mag een postkaart (met natuurlijk een kabouter erop) versturen naar elke plek op aarde.
5. Lupulus
Zeer interessant te weten is dat Brasserie Lupulus in 2006 het nieuwe kindje is van ex La Chouffe eigenaar.. Om maar lekker met de deur in huis te vallen. ;) Pierre Gobron en Chris Bauweraerts geven dit bier hun ziel en zaligheid en zitten zeker niet stil, want sinds 2016 staat er een compleet nieuw pand, brouwerij, opslag, kantoor, bar/restaurant en winkel glorieus te pronken!
Elke week arriveert er een volle vrachtwagen met verse aanvoer van 24000 kg aan gerst om de brouwerij draaiende te houden. Geen micro-brouwer dus, maar een serieuze speler. Ondanks het grote volume een zeer zeker hoge kwaliteit en genoeg afwisseling in smaak en seizoen.
Lupulus (ook wel bekend als brouwerij “Les 3 Fourquets”) heeft zelfs z’n eigen waterbron (uitbreiding hiervan zie je hierboven op de foto) en zuivert dit zelf o.a. door gebruik van zonnecellen. Prijst hun zeer dat ze ook bezig zijn ecologisch te werken en ze hebben zelfs een bio-bier in hun assortiment: “Organicus”, blonde tripel (aangename smaak, iets stevig, hint van tijm).
We werden door big-smile-Damien rondgeleid met veel enthousiasme alles mogen zien en op het eind kunnen proeven! ps: vind mensen altijd prettig in omgang als ze mij goed bier tappen ;)
Opvallend te melden is dat Lupulus een van de weinige Belgische Brouwers is die ook Herfstbock brouwen. Ze zijn zelfs onlangs daarmee in de prijzen gevallen in de Brussel Beer Challenge! Over de hele lijn is hun stijl zeer aan te bevelen. Goed gebalanceerde smaken en zeer aantrekkelijk smakelijk is vooral te merken in hun vlaggenschip de “Blonde” van 8,5%.
Wat er verder uitsprong:
> De bio “Organicus” (gaaf glas en wij zijn zeker geen bio-freaks :) ): romig groen kruidig, citrus, cascade hop,speculaas, kruidnagel
> “Blanche”: lekker laag in alcohol 4,5% en fris zomerse stijl!
> “Hibernatus”: winters bier 9,5%, drop, kaneel, ontbijtkoek, vrij droge-stout achtige afdronk
Conclusie
Er zijn natuurlijk nog veel meer brouwerijen in Wallonië; maar soms moet je keuzes maken in het leven… ;) En wat was het een heerlijke ontdekkingstocht! Bier hier, bier daar… “Kunnen we nog wat kopen?” “Volgende keer bij ons!” :) Onze dank naar alle brouwers en medewerkers van de brouwerijen die zoveel tijd hebben genomen om al onze vragen te beantwoorden, alles te laten zien en alles te laten proeven wat we wilden en meer. À bientôt!
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: België Toerisme Wallonië-Ardennen
Geef een reactie