Een vriendinnetje kwam onverwacht eten, dus dan “moet” ik altijd een beetje uitpakken. ;) Het hoofdgerecht was een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty More, superlekker, maar vergeten een foto te maken… :( Moeten we het binnenkort nog maar eens eten, want was heel lekker! :)
De bananen waren in de aanbieding bij onze supermarkt, dus het werd een toetje met banaan. Toevallig had ik de dag daarvoor een doos met serviesspullen van mijn oma uitgepakt, en daar zaten allemaal schattige oude bordjes en kopjes in. Het leek me dus wel leuk om een ´ouderwets´ dessert te maken voor in die kopjes!
En toevallig had ik een paar weken geleden bij Masterchef Nieuw-Zeeland gezien dat ze op een hele makkelijke manier chocoladedecoratie maakten, dus dat kon ik ook gelijk even uitproberen.. :)
Benodigdheden voor 4 personen:
Voor de mousse:
- 2 rijpe bananen
- 2 eetlepels citroensap
- 30 gram suiker
- drupje vanille-extract
- 200 ml slagroom
- 150 gram sultana rozijnen
- 5 eetlepels bruine rum, ik heb Stroh Rum 38% gebruikt, dat was heel lekker! :)
Chocoladedecoratie:
- 50 gram extra pure chocolade, grof gehakt
- 2 vellen bakpapier
Bereidingswijze:
1. Doe de rozijnen samen met de rum in een bakje en laat ongeveer een uurtje weken.
2. Maak de mousse door 2 rijpe bananen in stukjes te snijden en samen met de suiker, vanille-essence en citroensap in een grote kom te doen. Zet de staafmixer erop en mix totdat je een dik soort bananenbeslag hebt. Klop de slagroom lobbig, schep door het bananenbeslag en roer ongeveer 3/4 van de uitgelekte rozijnen erdoor. De rest van de rozijnen gebruiken we later als garnering, dus niet alles weggooien.
3. Schep de bananenmousse in 4 glazen en laat (minimaal 3 uur) opstijven in de koelkast.
4. De chocoladedecoratie moet je ook al gelijk maken, die moet ook opstijven in de koelkast.
chocola
5. Smelt de chocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade in het midden van een vel bakpapier en leg hier het andere vel bakpapier op. Met je handen kun je de chocolade nu voorzichtig een beetje uitspreiden, zodat je een dunne plak chocolade overhoudt. Maak de plak alleen niet te dun.
6. Rol het bakpapier nu vanaf de korte kant op tot een rol van ongeveer 1,5 cm in diameter. Zet vast met een klein elastiekje of een stukje plakband zodat het niet meer af kan rollen. Doe het elastiek niet te strak zodat je het bakpapier niet knakt.
7. Leg het rolletje nu horizontaal in de koelkast (anders loopt de chocola eruit) en laat opstijven.
8. Wanneer je klaar bent om het dessert op te dienen: Haal de glazen bananenmousse en de chocolade uit de koelkast. Verdeel de rest van de rozijnen met een beetje rum over de mousse. Ontrol dan de rol chocolade. Je zult zien dat de chocolade helemaal hard is geworden, en door het ontrollen breekt het in allemaal mooie lange scherven.
9. Je kan zien dat er hele mooie lange scherven bij zijn, maar sommige zijn ook in allemaal kleine stukjes gebroken. Ik denk dat dat komt doordat ik de chocola op sommige punten te dun had uitgestreken. Volgende keer de chocolade iets dikker laten dus.
10. Garneer je mousse met de chocoladescherven en serveer!
De bananensmaak is wel aanwezig, maar overheerst niet. Drink hierbij een Muscat Beaumes de Venise, een lekkere sappig zoete dessertwijn uit de Rhône.
Geef een reactie