Antwerpen is natuurlijk een prachtige stad, waar qua kunst en cultuur een heleboel valt te beleven. Ook culinair gezien heeft de stad veel te bieden. Voor OngewoonLekker gingen wij, Hester en Pieter-Bas, als gastbloggers op bezoek bij het Smaakmeesters festival: verreweg het grootste foodfestival waar wij ooit geweest zijn. Het leuke van dit festival is dat het een keer niet mobiele keukens in een park zijn. Je gaat gewoon op bezoek bij de horecazaken zelf. Een leuke manier om de stad te ontdekken. Omdat je bij de zaken zelf komt proef je gelijk de sfeer. Iets wat ook een belangrijk onderdeel is van de ervaring.
De deelnemers hebben allemaal (in ieder geval in het openingsweekend) een aantal zwarte ballonnen voor de deur zodat je weet ze daar iets speciaals hebben voor het festival. Erg handig, want je zou er soms zo voorbij kunnen lopen ? Er zijn voor dit festival ook een aantal wandelroutes gemaakt die zijn aangegeven met wegwijzers.
De restaurants en winkels zitten verspreid over drie hoofdlocaties in Antwerpen: het historisch centrum, het Eilandje, en het Zuid. Binnen die gebieden zit alles vaak wel op redelijk loopafstand van elkaar, maar we waren toch erg blij met de Antwerpen City Card die we voor het weekend hadden. Hiermee konden we het hele weekend onbeperkt reizen met het openbaar vervoer en tussen het eten door de musea gratis bezoeken.
Smaakmeesters
De hele maand oktober biedt elk van de bijna honderd deelnemende horeca- en speciaalzaken een Smaakmeesters Suggestie aan; een huisspecialiteit, die vaak speciaal voor het festival ontwikkeld is, en die goed laat zien wat voor moois de zaak te bieden heeft. Deze wordt vaak ook nog voordelig aangeboden. Speciaal voor dit weekend waren er bij alle zaken zogenaamde ‘Proevertjes‘; vaak een kleine versie van de Smaakmeesters Suggestie, of een ander klein gerechtje. Voor ons een goede kans om veel te proeven bij veel verschillende zaken, en dat hebben we dan ook gedaan ?
Tartoer Vespabar (Korte Koepoortstraat 2)
Een leuke kleine koffiebar in het centrum van Antwerpen, waar ze, zoals de naam al doet vermoeden, ook graag een stukje taart serveren. Het decor in de winkel staat volledig in het teken van Vespa scooters, die je hier dan ook kan huren. Een bijzondere combinatie, net als het proevertje! We kregen hier een stukje kersen-cheesecake, met een bodem van speculoos.
Fish a’gogo (Handschoenmarkt 1)
Op zaterdagmiddag waren we bij Fish a’gogo. Een vis-restaurant wat eruit ziet als een Aziatisch streetfood kraam. Het was daar echt superdruk, en dat is begrijpelijk. Op het menu staan onder andere huisgemaakte garnalenkroketten, scheermessen, en ambachtelijke kibbeling, en dat wordt allemaal met zorg en aandacht bereid. Hun smaakmeester suggestie, die de hele maand nog voor 8 euro te krijgen is, is een ceviche van makreel. Qua smaak mooi in balans, en het geld zeker waard.
De Vagant (Reyndersstraat 25)
Een leuke en gezellige bar, gespecialiseerd in jenever. Hier hebben ze meer dan 200 soorten jenevers, fruitjenevers, en jenever-likeuren om uit te kiezen. Dat was een beetje veel om allemaal op zaterdagmiddag te proberen. In plaats daarvan zijn we naar de jenever workshop gegaan die georganiseerd werd door de Vagant. Daar werd live de Smaakmeester Herfst Jenevercocktail gemaakt. Een mooie combinatie van een gerijpte oude jenever met geheime herfstachtige likeuren. De subtiele smaken van kruiden en sinaasappel waren precies wat we nodig hadden met dit herfstige weer.
Sjokolat (Hoogstraat 33)
Sjokolat is een van de speciaalzaken die meedoet aan Smaakmeesters. Een ambachtelijke chocolaterie in het hartje van Antwerpen. Voor Smaakmakers hebben zij een assortiment van Flower-power pralines beschikbaar. Die bestaat uit een selectie van hun huisgemaakte pralines met stuk voor stuk bijzondere en onverwachte smaken, die toch echt heel erg goed kloppen. Wij hebben op goed geluk een paar bijzondere smaken uitgezocht, zoals zoethout, chili, citroenzout, en die waren in elk geval onverwacht (of ongewoon) lekker. Voor wie durft is dit zeker een must-see chocolatier in Antwerpen.
De Groote Witte Arend (Reyndersstraat 18)
In de Reyndersstraat aan een mooie binnenplaats van een gebouw met een overduidelijk rijke historie kan je dit café-restaurant vinden. Het was helaas geen weer om lekker buiten te gaan zitten, maar in de zomer moet dit een van de mooiste plekjes in Antwerpen zijn waar je van een hapje en drankje kan genieten. Aan de binnenplaats zit ook een kleine kapel, waar even naar binnen kan kijken. Wij hebben binnen een tafeltje weten te bemachtigen, en daar genoten van de varkenswangetjes met Liefmans oud bruin. We hadden slechts een proevertje, maar een heel bord hiervan was ook geen straf geweest.
Malar’s Kitchen (Mercado / Groenplaats 43)
Mercado is een food-market of food-village in het centrum van Antwerpen. We zijn hier bij drie van de vele restaurants geweest, Malar’s kitchen was de eerste. Nadat we eerder op de markt een demonstratie roti-canai maken hadden bijgewoond, waren we erg benieuwd naar het bijbehorende restaurant. Het menu is een mix van Chinese, Indiase, en Portugese invloeden. We hebben hier een Curry laksa besteld, de smaakmeestersuggestie voor de maand oktober. Dat ziet er niet alleen lekker uit, dat is het nog ook.
Sum Sum (Mercado / Groenplaats 43)
Bij Sum Sum maken ze prachtige dim sum en ook andere Chinese gerechten. Het menu wisselt vaak, maar gedurende de hele maand oktober kan je een Red Piggy krijgen, een pittige varkensdimsum uit Szechuan.
The Lighthouse (Mercado / Groenplaats 43)
Bij de lighthouse specialiseren ze in ambachtelijke kroketten, met allerhande vullingen. Het menu wisselt per seizoen. Voor de herfst, en voor smaakmakers, heeft the lighthouse kroketten met everzwijn en Maredsous bier, met een veenbessensaus. Wij hadden een proevertje van hun menu, met daarop onder andere bouillabaisse bolletjes, blauwe kaasbolletjes, en de everzwijn met Maredsous. Niet per se smaken die goed bij elkaar passen, maar elk afzonderlijk wel erg lekker.
Huis de Colvenier (Sint-Antoniusstraat 8)
Bij Huis de Colvenier nemen ze eten duidelijk erg serieus. Een indrukwekkend restaurant met een grote eetzaal, en een enorme wintertuin, met eigen parkeerruimte. Wie hier komt eten wordt ontvangen in de gigantische wijnkelder, die alleen via de open keuken te bereiken is. In die wijnkelder staat niet alleen heel veel wijn, maar is ook de nodige zitruimte gemaakt. Hier overleg je, onder het genot van een aperitiefje, voordat je naar je tafel gaat, met de chef over het menu. Zo ook voor het speciale smaakmeesters verrassingsmenu, voor 30 euro per persoon. Het leek ons een hele mooie ervaring, wat we zeker hadden willen doen, maar na een dag vol eten, hebben wij het toch maar gehouden bij een proevertje in de wijnkelder. Een lamsstoof, geserveerd met een lekker koel glaasje rosé.
B23 (Brouwersvliet 23)
Dit met Bib Gourmand bekroonde restaurant is een absolute aanrader. Wij kwamen via de achterkant binnen. Maar de bekende ballonnen stonden daar, dus als volleerd toerist zijn we daar blindelings op af gegaan. Wij hebben de Surf & Turf gegeten. Gekaramelliseerde buikspek met Oosterschelde-kreeft. Ze hebben hier niet alleen bijpassende wijnen maar ook bijpassende bieren. Wij kozen deze keer voor het bier en kregen een Klevere 10 om te delen. Gelukkig maar, want een quadrupel is wel wat heftig met de lunch. Dit restaurant is tevens een wijnwinkel. Mocht je de wijn erg lekker vinden, kun je dus een flesje meenemen naar huis. ?
U-eat & Sleep (Nassaustraat 42)
Een moderne bar met restaurant, hotel, en een zonneterras aan het water. Het was wat beter weer, dus we hebben lekker buiten op het terras kunnen genieten van de gerookte paling met rode biet, met quinoa in meerdere texturen. Wij vonden de krokantjes van quinoa erg lekker.
Bakkerij Toon de Klerck (Kattendijkdok-Westkaai 28)
Als je toch op het Eilandje bent, dan kan het zeker geen kwaad om hier even binnen te lopen. Het is een wat onverwachte locatie dus het is maar goed dat de ballonnen buiten stonden. Dit is een grote bakkerij, niet alleen met mooie ambachtelijke broden, maar ook met een indrukwekkend patisserie assortiment. De eigenaar heeft in meerdere sterrenrestaurants gewerkt als chef patisserie, en dat is wel te zien (en proeven) ook. Tijdens de smaakmeesters maand haal je hier voor drie euro een crumble van caramel en hazelnoot, chocolademousse, afgewerkt met een vanilleparfait. En dat is minstens even lekker als het klinkt. Je kan het daar opeten, maar je mag het ook meenemen, wat wij hebben gedaan. Een leuk en heerlijk toetje voor onderweg.
Frites Atelier (Korte Gasthuisstraat 32)
Wanneer je in Antwerpen bent kan een goed patatje natuurlijk niet ontbreken. Die kan je prima scoren bij Frites Atelier van Sergio Herman, waar een patatje halen een hele beleving is. Ze hebben 5 sauzen die je zelf kan tappen maar ook seizoensgebonden specials. Voor Smaakmeesters kan je de Papas Catalan met huisgemaakte ijsthee nemen. We hadden hadden onze handen nog vol met het toetje van Bakkerij Toon de Klerck dus die ijsthee hebben we even gelaten voor wat het was. De Papas Catalan was geweldig. De 2 sauzen die we getapt hebben waren truffel en bearnaise. Allebei goeie sauzen, maar wat ik vaak heb bij truffel is dat het op een gegeven moment tegen gaat staan. Ik was daarom ook blij dat ik de bearnaisesaus erbij had.
Cocktails at Nine (Lijnwaadmarkt 9)
In het historisch centrum, met een eigen binnenplaats met een groot terras, vind je een cocktailbar pur sang. Een kop koffie of een biertje kun je er niet krijgen, op het menu staan enkel cocktails. Het is verfrissend om een keer een cocktailbar te bezoeken in huiskamersfeer, waar je lekker voor de open haard op kan warmen met een cocktail, en gezellig kan praten. Voor smaakmeesters kan je hier een gin punch met Tanqueray 10, grapefruit shrub, dry curaçao, earl grey en geuze krijgen. In deze lounge-bar hebben wij het weekend ontspannen afgesloten.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Stad Antwerpen.
Geef een reactie