Net als bij de alcoholvrije cocktails zie je dat mensen steeds vaker een alcoholvrij bier drinken. Ik heb ook weleens voor het schap met alcoholvrij/alcoholarm bier in de slijterij gestaan en gedacht om daar een artikel over te schrijven. Het was dus een leuke verrassing toen ik van Beerwulf hun alcoholvrije pakket (twv €28,95) met 16 bieren opgestuurd kreeg. 

Alcoholvrij bier.. Is het wat?

Hoe brouw je eigenlijk alcoholvrij bier?

Het brouwproces van een alcoholvrij bier is eigenlijk hetzelfde als van elk ander bier.  Behalve dat er minder mout wordt gebruikt; enzymen van het mout zetten zetmeel om in fermenteerbare suikers, die uiteindelijk alcohol worden. Er zijn ook speciale moutsoorten met zo min mogelijk fermenteerbare suikers. Daarnaast wordt een speciaal gisttype gebruikt dat minder alcohol produceert. Saccharomyces Ludwigii is een gist die geschikt is voor het brouwen van niet-alcoholisch bier. Deze gistsoort produceert geen of minder alcohol, omdat het minder goed met maltose en glucose omgaat, namelijk de suikers die andere gistsoorten gemakkelijk in alcohol omzetten.

Alcoholvrij bier.. Is het wat?

Ook kun je de alcohol uit het bier verdampen. De beste manier om dit te doen is het bier te verwarmen tot het kookpunt van ethylalcohol (78,5C) en het op die temperatuur te houden totdat alle alcohol is verdwenen (ongeveer 30 minuten).

wanneer noemen we in nederland een bier alcoholvrij of alcoholarm?

In Nederland hebben we zeer strenge richtlijnen wat we alcoholvrij mogen noemen. Een bier mag hier pas alcoholvrij op het label zetten als er minder dan 0,1% alcohol in zit. Voor de vergelijking; als een pak sinaasappelsap gaat gisten in de supermarkt zit daar nog meer alcohol in. ;) In het buitenland is de grens voor alcoholvrij meestal 0,5%. Alles boven de 0,1% noemen we in Nederland alcoholarm.

Maar smaakt het ook!?

Alcoholvrij bier.. Is het wat?

Dat hebben we dus getest.. ;) Er zaten in het pakket 16 verschillende alcoholvrije en alcoholarme bieren. In de doos zaten op alfabetische volgorde:

  1. Brand Weizen 0,0%
  2. Brewdog Nanny State Alcoholvrij 0,5%
  3. Brlo Naked 0,2%
  4. Brugse Zot Sport Zot 0,4%
  5. Budels Malt Bio 0,0%
  6. Budels Malty Dark Bio 0,0%
  7. Budweiser alcoholvrij 0,5%
  8. Erdinger Alcohol vrij 0,5%
  9. Jever Fun 0,3%
  10. Kehrwieder Kreativbrauerei ü.NN – überNormalNull 0,4%
  11. Schneider Weisse Alkohol Frei 0,3%
  12. Schoppe Bräu No Juice 0,5%
  13. Troost Virgin IPA 0,5%
  14. VandeStreek Playground IPA Alcoholvrij 0,5%
  15. Vandestreek Bock jij of bock ik? 0,5%
  16. Weihenstephan Hefe Weizen Alcoholarm 0,5%

Alcoholvrij bier.. Is het wat 6 Small

Laat ik beginnen met zeggen dat het ons nogal tegenviel. Van de 16 zouden we er 5 vaker willen drinken, mocht het zover komen dat we alcoholvrij/alcoholarm moeten kiezen:

  • VandeStreek Playground IPA Alcoholvrij 0,5%
  • Troost Virgin IPA 0,5%
  • Schoppe Bräu No Juice 0,5%
  • Brewdog Nanny State Alcoholvrij 0,5%
  • Brlo Naked 0,2%

Alcoholvrij bier.. Is het wat?

Over smaak valt natuurlijk te twisten en dat is helemaal prima. Maar voor ons leken deze bieren het meest op “gewoon” bier. De algemene smaak die ik kreeg bij de alcoholvrije bieren was: muffig, zoetig en gewoon vreemd. Soms smaakten de bieren (ik kijk naar jullie Budels) naar koude wort. De conclusie is dat we toch niet zo snel een alcoholvrij bier zouden verkiezen boven een alcohol bevattend biertje. Maar wel leuk om eens te testen.

Zou ik het hele pakket a €28,95 aanbevelen? Misschien als je zelf deze test zou willen doen, maar anders kan je beter gelijk mijn 5 tips bestellen. ;) 

Ben jij fan van alcoholvrij/alcoholarm bier? En zoja, welk merk? :)


Dit artikel is tot stand gekomen met Beerwulf. 

Disclaimer