Wat ‘goed gereisd’ betekent, hangt ervan af wie je het vraagt. Voor sommigen is het een volle stempelverzameling in hun paspoort. Voor anderen gaat het om verhalen, avonturen en herinneringen. Maar wat als ik je vertel dat er een Noorse drank is die sowieso beter heeft gereisd dan jij en ik bij elkaar? Maak kennis met LINIE Aquavit — een Noorse spirit die al meer dan twee eeuwen letterlijk de wereld rond gaat vóór hij in jouw glas belandt.

Het toeval dat geschiedenis schreef
Zoals dat vaker gaat met goede ontdekkingen, begon ook dit verhaal met een mislukking. In 1805 stuurde de Noorse koopmansfamilie Lysholm een partij aquavit op schepen richting de Oost. Een gewaagde exportpoging — maar niemand zat daar op de Noorse kruidenbitter te wachten. De vaten keerden onverkocht terug naar Trondheim.
En toen gebeurde er iets onverwachts. Eenmaal terug in Noorwegen werd de aquavit geproefd en… wauw. De lange reis over zee, met z’n schommelingen, temperatuurwisselingen en zoute lucht, had de smaak veranderd — verrijkt zelfs. Ronder, zachter, complexer. De Lysholms roken hun kans: vanaf dat moment werd elke batch aquavit bewust op reis gestuurd, mee op schepen die toch al de wereld rondvoeren. En zo was LINIE Aquavit geboren.
Een vier maanden durende wereldreis
Fast forward naar vandaag. Elke druppel LINIE Aquavit reist nog steeds vier maanden lang over de wereldzeeën, opgeslagen in 500-liter vaten waar eerder Oloroso sherry in heeft gerijpt. En nee, dat is geen mooie marketingpraat: de vaten staan in geventileerde containers op het dek van vrachtschepen van Wallenius Wilhelmsen. Geen kunstmatig klimaat, geen stiekem trucje — puur natuur.
Onderweg doet het schip meer dan 20 havens aan in zo’n 10 landen, van Oslo naar Baltimore, via het Panamakanaal naar Japan en Australië. De evenaar wordt twee keer overgestoken — vandaar ook de naam “Linie”, oftewel ‘de lijn’ (lees: de equator).
Waarom al die moeite? Omdat het werkt. Het constante schommelen van de zee, de temperatuurschommelingen en de zilte lucht zorgen samen voor een uniek rijpingsproces dat je simpelweg niet in een magazijn kunt nabootsen. Volgens de makers versnelt de reis het verouderingsproces en verrijkt het de smaak op een manier die zelfs de meest geavanceerde klimaatkamers niet kunnen evenaren.
Wat LINIE Aquavit zo bijzonder maakt
LINIE Aquavit is geen lichte jongen. Het is een stevige drank met zo’n 41,5% alcohol, gedistilleerd uit aardappelen en op smaak gebracht met kruiden als karwij en steranijs. De rijping in sherryvaten zorgt voor een zachte, bijna romige afdronk, met warme houttonen, een vleugje vanille en subtiele hints van anijs. Denk aan een mooie jenever, maar dan met een Scandinavische ziel.
En het mooiste? Elke fles vertelt z’n eigen verhaal. Kijk maar eens door het etiket aan de achterkant van de fles: daar vind je het schip, de vertrekdatum en de exacte route van jóuw fles. Geen bluf, gewoon een bewijs van de reis.
Traditie met een moderne twist
Toegegeven: het klinkt haast te mooi om waar te zijn. En sommige mensen denken dat ook. “Vast een marketingtruc,” hoor je wel eens. Of: “Ze zullen toch niet élke fles de wereld over sturen?” Toch wel dus. Om de sceptici de mond te snoeren, Kon je in 2018 zelfs live meekijken met de zeereis van een deel van de vaten.
En daar stopt het niet. LINIE Aquavit is in Noorwegen veel meer dan een drankje. Het is cultureel erfgoed, onlosmakelijk verbonden met feestdagen zoals Kerstmis, Grondwetdag (17 mei) en heeft zelfs een eigen World Aquavit-dag: 13 april. En hoewel de traditie diep geworteld is in de Noorse ziel, wint deze avontuurlijke aquavit ook internationaal terrein — van bars in New York tot fine dining in Tokio.
Nordic Negroni cocktail met aquavit
Op de website van Linie staan een hoop verschillende cocktailrecepten; deze Nordic Negroni hebben we in het Paasweekend uitgebreid getest (iemand moet het doen) en zeker tot een favoriet bestempeld.
Benodigdheden voor 1 Nordic Negroni:
- 30 ml LINIE Aquavit
- 30 ml Campari
- 30 ml rode vermouth (ik gebruikte Cà Rugate Vermouth Amarone della Valpolicella)
- 2 dashes Angostura Orange bitters
- IJsblok of ijsbal
- Garnering: schilletje sinaasappel
Bereidingswijze:
- Meng alle ingrediënten in een tumbler glas* gevuld met ijs.
- Roer even goed door om de cocktail te koelen
- Strijk met het schilletje sinaasappel over de rand van het glas en laat daarna de schil in de cocktail vallen (of prik hem aan een satestokje voor een leuk zeilboot effect)
- Enjoy!
*Alleen als je niet zo’n fancy wereldbol-glas kan vinden
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer
MEER BIJZONDERE DRANKEN:
Geef een reactie